Hopp til innhold

Med elbil på Nasjonal turistveg Jæren

Bildet viser Orrestranda, en av Norges fineste sandstrender, lett adkomst fra Nasjonal turistveg Jæren.
Orrestranda, en av Norges fineste sandstrender, lett adkomst fra Nasjonal turistveg Jæren. Foto: Helge Stikbakke / Statens vegvesen.

Nasjonal turistveg Jæren byr på et helt enestående kystlandskap. Det er som folk sier: Du har ikke sett hele Norge før du har sett Jæren

Med utgangspunkt i turforslag fra Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon fra Elbilforeningens ladekart som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.

Kort om strekningen

Dette er en vei som skiller seg litt ut fra mange av de andre turistveiene, den er rett og slett en real bruksvei. På denne strekningen må du i større grad finne deg i å dele veien med alle som bruker den til hverdagsbruk.

Men tenk på at det å være på veien faktisk er en del av opplevelsen. Å ligge bak en bonde som kjører traktor, gjør det bare lettere å få med seg alle nyansene og detaljene i landskapet. Her er det kulturminner, hav, åker og et uendelig skiftende lys. Kystlandskapet er enestående og noe du ikke finner andre steder i Norge.

Det som kanskje gir de sterkeste inntrykkene, må du nesten stoppe bilen for å oppleve, eller ta deg tid til å kjøre på noen av de små sideveiene. Der kommer du nærmere havet og oppdager mer enn du gjør fra hovedveien.

Jærstrendene er en opplevlse samme hva slags vær det er, og været skifter ofte, det er en del av det du må forvente. Her er det akkurat som landskapet er rolig og langsomt, og naturen er seig og stri, men så kan det bruse til med et fryktelig temperament. Her er du en del av livet som går sin gang, og det er sagt at du har ikke sett hele Norge dersom du ikke har sett Jæren.

Rasteplasser og utsiktspunkt

Historie

Her er det havet og ikke veien som er det dominerende. Veien er likevel en viktig del av helheten der den skjærer gjennom kulturlandskapet, ofte rammet inn av gamle steingjerder som ikke bare er kulturminner, men også er tydelige bånd tilbake til en tid som ikke lenger fins. Veien er fremdeles en del av hverdagen for alle som lever langs Jærkysten, og ligger der klar for alle som vil besøke denne spesielle plassen.

Borestranda. Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

Opplevelser

Ved første inntrykk skjer det lite langs veien, men det er før du oppdager de særegne skiftningene i lyset, landskapet som bølger seg langs reiseruta, himmelen som lever og endrer seg, og så den uendelige horisonten ute i havet.

Strendene har sin tydelige karakter samme hvor du måtte stoppe, her finner du både sand- og rullesteinstrender. Orrestranda er kanskje en av de aller vakreste, her kan du vandre kilometervis på hvit sand og nyte en rik flora og fauna. Det har vært mange forlis langs Jærkysten og den spesielle kystlina gjorde det nødvendig å utvikle egne redningsteknikker.

Kvassheim fyr ble bygd med tåkehorn for å lede skipstrafikken trygt forbi Jærkysten. Fyret ligger fint til ut mot det åpne storhavet og er i dag åpent for alle som vil ta en pause og lære.

Nasjonale turistveger Jæren Elbilferie
Høstvær ved Madland på Hå. Foto Fredrik Fløgstad / Statens vegvesen

Sykkel

Når du sykler langs Jærkysten kommer du tett på Nordsjøen og kulturlandskapet innenfor. En tur ned til strendene på Jæren er en opplevelse uansett vær. Sving gjerne innom de godt bevarte fyrene som ligger langs Jærkysten. Vind kan være en utfordring på sykkel i det åpne landskapet.

Ønsker du en roligere vei kan du følge Nasjonal sykkelrute 1, «kystruta» på «utsiden» av turistveien. Denne biten er også en del av den europeiske sykkelruta «North Sea Cycle Route» Eurovelo 12.

41 km / 35 moh.

Nasjonal turistveg Jæren går mellom Ogna og Bore og er 41 km lang (vei 44/507).

Av de mange fyrene som ligger langs Jærkysten er fyret på Kvassheim en fin avstikker.

GPS:
Ogna 58.532936, 5.77117
Bore 58.791229, 5.592277

 Nasjonal Turistveg Jæren – les mer