Hopp til innhold

Med elbil på Nasjonal turistveg Ryfylke

Bildet viser Ostasteidn rasteplass nær Sandsfjordbrua i Suldal, Nasjonal turistveg Ryfylke.
Ostasteidn rasteplass nær Sandsfjordbrua i Suldal, Nasjonal turistveg Ryfylke. Foto: Frid-Jorunn Stabell, Statens vegvesen.

Tenk deg at du ser utover fjell, ur og glattskurte klippeformasjoner – hundrevis av meter over havet. I Ryfylke er naturen selve hovedattraksjonen, og reisen langs turistveien her er en reise i kontraster.

Med utgangspunkt i turforslag fra Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon fra Elbilforeningens ladekart som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.

Innhold

Kort om strekningen

Reisen langs turistveien i Ryfylke er en reise i kontraster. Her møter du nakent høyfjell, frodige lier, stupbratte fjellsider og dype fjorder. Saudafjellet har en særegen natur. Den er knudrete, rå og gjenstridig, og du kan ta deg i å lure på hva i all verden som fikk noen til å legge en vei akkurat her

Ved Svandalsfossen kan du gå i trappene og virkelig kjenne på både vannet og kreftene. Noen ganger har fossen så kraftig vannføring at politiet må trå til og slippe en og en bil gjennom vannskyen som dekker veien. Akkurat dette er nesten litt eksotisk.

Lengst sør på denne veien finner du Lysefjorden. Lysefjorden er kanskje på sitt aller vakreste når mørke skyer henger over fjorden og bare slipper små striper av gyllent lys gjennom.

Siden Ryfylke er en lang og variert strekning, kan det være lurt å bruke god tid. Her er det mange steder mulig å ta små avstikkere og ta pauser underveis, enten du er nysgjerrig på industrihistorien i Sauda eller bare vil oppleve en av de flotte strendene, som for eksempel Sand.

Langs denne ruta kan du delta på laksesafari og rafting, eller legge ut på fottur i skiftende terreng. Kjøreturen gjennom Ryfylke er en allsidig opplevelse på en røff vei med mange sjarmerende sider.

Rasteplasser og utsiktspunkt

Historie

Hellandsbygd er et eksempel på hvordan strukturen i samfunnet ble bygd opp rundt kraftkrevende industri og tilgang til billig strøm. Industrien er også grunnen til at vegen over Saudafjellet ligger nettopp her. Dette var den korteste og raskeste ruta østover.

Preikestolen. Foto: Casper Tybjerg / Visit Norway

Opplevelser

Mang en turist valfarter til Ryfylke. Her fins nemlig noen av de mest spektakulære naturattraksjonene Norge har å by på. Prekestolen og Kjeragbolten er begge – med Lysefjorden i bakgrunnen – populære både som turmål og fotomotiv. Langs veien er det også mange idylliske steder som er verd å lete etter. Det er også to korte ferjeturer på denne veien hvor du kan nyte frisk sjøluft og ta fjordene i nærmere øyesyn.

Over fjellet mellom Røldal og Sauda. Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen
Over fjellet mellom Røldal og Sauda. Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

Sykkel

Dette er en lang turistvei som går gjennom skiftende terreng. Med start på fylkesveg 520 fra Håra i nærheten av Røldal får du en klatreetappe opp mot Saudafjellet og en fin sykkelopplevelse over fjellet før en anbefalt stopp ved de nedlagte sinkgruvene i Allmannajuvet.

Langs Saudafjorden er det flere tunneler, men her er det mulig å ta gamleveien rundt. På fylkesveg 517 mellom Ropeid og Ostasteidn må du gjennom en tunnel på om lag 1 km. Den sørligste delen av turistveien fra Lovra til Oanes er relativt kupert, men gir en fin opplevelse av fjordlandskapet i Ryfylke.

Vi anbefaler ikke å sykle den nordligste delen av riksveg 13 frå Håra til Lovra, siden strekningen har flere lange tunneler som det ikke er mulig å sykle rundt.

Du kan kombinere turen med Nasjonal sykkelrute 2 som blant annet går fra Stavanger til Lysebotn. Fra Stavanger kan du også følge Nasjonal sykkelrute 1 langs kysten. Denne biten er også en del av den europeiske sykkelruta «North Sea Cycle Route» Eurovelo 12.

260 km / 972 moh / 1 ferge

Nasjonal turistveg Ryfylke går mellom Oanes ved Lysefjorden og Håra, og er 260 km lang. På den sørlige delen av strekningen er det ferge mellom Hjelmeland og Nesvik.

Fra Lovra i Suldal deler turistveien seg i to, der et strekk går over Sandsfjord bru til Sauda (vei 520), med en liten avstikker til Ropeid. Kartet øverst på siden viser denne ruten.

Den andre delen fortsetter nordover (vei 13) med en liten avstikker til Høse bru ved Sand, før den fortsetter opp Suldalslågen og Brattlandsdalen der de igjen møtes ved Håra og danner en rundtur. Deler av veien, spesielt over fjellet til Røldal, er smal og svingete. Ønsker du å kjøre hele strekningen, se mer informasjon her.

Vintervarsel:
Om vinteren er veien mellom Helandsbygd og Røldal vinterstengt. Veien er normalt stengt i november og åpner igjen i juni.


GPS: Oanes 58.910563, 6.077167 –
Håra 59.81383432, 6.77366577

Nasjonal turistveg Ryfylke – les mer