Hopp til innhold

Med elbil på Nasjonal turistveg Valdresflye

Bildet viser Høstdag ved Gjende, kort sideveg fra fylkesveg 51 som inngår i Nasjonal turistveg Valdresflye.
Høstdag ved Gjende, kort sideveg fra fylkesveg 51 som inngår i Nasjonal turistveg Valdresflye. Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Å kjøre i det åpne fjellandskapet, kan sammenlignes med følelsen av å fly. Veien svever og strekker seg ut i lange og duvende former. Det er lett å la tankene sveve like høyt som fjellene i horisonten.

Med utgangspunkt i turforslag fra Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon fra Elbilforeningens ladekart som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.

Vintervarsel:
Veien er åpen fra tidlig i april. Deler av Nasjonal turistveg Valdresflye er vinterstengt mellom Garli og Maurvangen. Strekningen er åpen mellom Hindsæter og Gjendesheim. Veien er normalt stengt i desember og åpnes igjen i april. Adkomst til Gjendesheim er fra Randen (vei 51) eller Sjoa (vei 257).

Kort om strekningen

Naturen er både forlokkende og oppnåelig, og hele tiden ligger veien i landskapet som et trygt ankerpunkt. Landskapet kan virke dovent og vennlig, men det er gode grunner til at veien er vinterstengt. Når vinteren fester grepet og vinden blåser nådeløst over viddene, er det for krevende å holde veien åpen med de store snømengdene.

Om sommeren når alt ligger badet i lys, er det ingen skyggesider. Samme hvor du velger å stoppe, trenger du ikke gå langt før det føles som en liten ekspedisjon. Dette åpne landskapet trenger ikke mye tilrettelegging, og rasteplassene og kunsten føyer seg inn i det eksisterende og gjør deg oppmerksom på detaljene.

Valdresflye er som et stort bilde, mer enn skjulte hemmeligheter. Her er det roa som er fremtredende for opplevelser av det vidstrakte landskapet.

Rasteplasser og utsiktspunkt

Historie

Å bygge veier i fjellet, var med på å binde de forskjellige delene av landet sammen. Flere fikk oppleve fjellet, og veiene var til stor nytte for stølsdrifta. De fleste fjellveiene i Norge har altså helt fra de ble bygd vært viktige for reiselivsnæringa, og gjort det mulig for oss å komme oss til fjells på en enkel og trygg måte. Valdresflye er et godt eksempel på en slik vei.

Valderesflye_Russlie
Valdresflye ved Russlie. Foto: Helge Stikbakke

Opplevelser

Her kan du stoppe bilen nesten hvor som helst, og ta lengre eller kortere turer i fjellet. Rjupa og Vargbakkene er spesielt tilrettelagte stoppesteder, men er absolutt ikke de eneste stedene der du bør ta en pause. Her er det også stølsdrift som gjør det mulig for deg å kjøpe smør, rømme og ost laga på den opprinnelige måten.

Stien mot fjellområdene sør for Gjende Foto:Jarle Wæhler / Statens vegvesen
Stien mot fjellområdene sør for Gjende. Foto:Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Sykkel

På Valdresflye får du følelsen av å «sveve» over fjellvidda med flott utsikt mot flere fjelltopper i Jotunheimen Nasjonalpark. Husk at store åpne flater høyt til fjells også betyr en del vind. Kommer du fra nord anbefaler vi å legge inn en avstikker (2 km) til den vakre innsjøen Gjende som er et godt utgangspunkt for mange fotturer. På Valdresflye er det en del biltrafikk og noen lange stigninger, men så absolutt overkommelig for syklister.

Strekningen vil på sikt bli en del av Nasjonal sykkelrute Nr. 5.

Fotturer

Enten du liker steinete fjellterreng eller mykt skogsterreng, er du sikker på å finne turstier som passer dine preferanser langs strekningen. Bitihorn og Synshorn er attraktive topper som gir fantastisk utsikt over Bygdin. Ønsker du deg en familievennlig tur med vidstrakt utsikt over Jotunheimen, kan Gravolskampen i nærheten av Bygdin være et godt valg.

For å oppleve den kjente, men krevende turen over Besseggen, må du legge turen innom Gjende. Utsikten over ryggen er praktfull med den grønne innsjøen Gjende på den ene siden av eggen og det blå Bessvatnet på den andre siden.

Dersom du ønsker et enklere og kortere alternativ, er Gjendehøe et godt valg. I Sjodalen finner du Hulderstigen natursti med 15 poster med informasjon om natur og kultur. Stien går gjennom naturreservatet Stuttonglia, og er fin å gå med barn.

Turen til Stuttongkampen ved Hindsæter er en fin fottur i et variert landskap med furu- og bjørkeskog, sæterlandskap, fjellvatn, små bekker og snaufjell. På toppen får du fin utsikt over hele Sjodalen og toppene i Jotunheimen.

Flere fine turstier langs veien finn du i turguiden Outtt.

Kunstverket Rock On Top Of Another Rock av Fischli/Weiss ved Nasjonal turistveg Valdresflye framstår som svært monumental en kald vinterdag. Vegen over Valdresflye er stengt gjennom mye av vinteren, men holdes åpen fram mot juletider hvis værforholdene tillater det. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen
Kunstverket» Rock on Top of Another Rock» av Fischli & Weiss. Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

49 km / 1389 moh

Nasjonal turistveg Valdresflye går mellom Garli og Hindsæter med avstikker til Gjende. Strekningen er 49 kilometer lang (veg 51). Veien er et godt alternativ om du skal nordover, eller du kan legge den inn som en del av mange rundturer.

Åpning og stengning av vinterstengte turistveier og statistikk >

Kjørende må være oppmerksomme på tamrein langs veien. For ytterligere turistinformasjon ber vi om at spørsmål blir rettet til lokale og regionale reiselivsaktører.

GPS: Garli 61.269397, 8.863413 –
Hindsæter 61.618944, 8.972654

Nasjonal turistveg Valdresflye – les mer