Mitsubishi Outlander PHEV er et solid kompromiss for nordmenn som ennå ikke vil være elbilister fullt ut. Vi har testet den gjennom nesten 50 mil.
Målet for testen var å finne ut om det er mulig å kjøre ladehybriden nærmest utelukkende på strøm ved kjøring innenfor en begrenset radius. Med batteripakken på 12 kWh fulladet, er det ingen stor sak å rusle 40-50 kilometer på strøm i lave hastigheter.
Utfordringen med å få batteriet til å holde blir mye større, akkurat som med elbiler flest, når man beveger seg ut på motorveien. I stigninger merkes det også at Outlander har 1,8 tonn å dra på når den kjøres som ren elbil.
Men først til hva denne bilen er: En nærmest ideell bil for Norge, dersom man gjerne vil ha avansert firehjulsdrift, god plass og muligheten til å benytte strøm til mye av kjøringen.
Også siden det i dag ikke finnes en helelektrisk bil av denne typen, eller tilsvarende alternativer, og fordi den kan trekke tilhenger på inntil 1.500 kilo. Dermed var det ved utgangen av april solgt og registrert nærmere 600 eksemplarer av modellen, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). Slike salgstall har ingen ladbare hybrider vært i nærheten av i Norge tidligere.
Meget hyggelig prislapp
En snedig sak med Outlander PHEV er at det er elmotorene foran og bak som tar seg av firehjulsdriften, kalt S-AWC (Super-All Wheel Control). Optimal fordeling av kraft til de fire hjulene skjer selvsagt elektronisk.
For den jevne bilkjøper er kanskje det beste argumentet for denne bilen at den ikke koster stort mer enn den typiske SUV med dieselmotor. Det til tross for at vi kjører den godt utstyrte toppmodellen til 460.000 kroner. Dette skal Mitsubishi ha ros for, nemlig at forbrukeren kan velge mer miljøvennlig uten at det svir på pungen. Det lave beregnede CO2-utslippet bidrar dessuten med over 100.000 kroner spart i engangsavgift.
Interiøret preges først og fremst av ryddighet. Informasjonssystemene er konsentrert rundt navigasjonsskjermen, som er en berøringsskjerm. Her er det eksempelvis enkelt å koble til smarttelefonen ved hjelp av blåtann.
Enkelt er det også å følge med på fremdriften, når man trykker på «info»-knappen og så velger «tur». Under energiovervåkning vises tilgjengelig elektrisk rekkevidde, hva strømmen brukes til og gjennomsnittlig bensinforbruk, mens «ØKO-INFO» i praksis forteller deg hvor flink du har vært til å lade den siste tiden.
Som bildet (over ) viser klarte vi, under realistiske forhold, å komme over 80 prosent. Når jeg skriver realistisk, er det fordi testen blant annet inneholdt en tur-retur-reise Oslo-Larvik. På denne turen ble bilen ladet før avreise, og brukte derfor mer bensin enn ellers under testen. Hurtiglading ble forsøkt, men viste seg å ta relativt lang tid.
Outlander PHEV bør altså først og fremst kjøres som elbil. De to andre valgene er parallell- eller seriehybrid. Førstnevnte betyr at bensinmotoren fungerer som batterilader, som i Opel Ampera, mens sistnevnte innebærer at de to elmotorene jobber sammen med bensinmotoren.
Elmotorene gjør jobben alene så lenge føreren ikke er for hard på gasspedalen. Med fulladet batteripakke oppnådde vi en teoretisk rekkevidde på 51 kilometer.
Denne rekkevidden viser seg å holde greit til fornuftig kjøring i nærområdet. Særlig dersom man er flink til å benytte seg maksimalt av den elektronisk styrte, trinnløse kraftoverføringen. Foruten det vanlige D-trinnet finnes også B – som betyr brems. Via hendler på rattet kan regenereringen styres i seks ulike trinn.
Slår knockout på dieselutgaven
Vi var dessuten interessert i å finne ut hvordan bilen fungerer for den som er slapp med ladingen. I løpet av de siste 18 milene lot vi derfor batteriet gå tomt to ganger, i tillegg til å herje litt med gasspedalen nå og da. Forlanger man eksempelvis maksimal akselerasjon, er det ingen vei utenom bensinsluking. Da ryker fort det hyggelige miljøregnskapet.
Likevel endte bensinforbruket vårt på beskjedne 5,6 liter. Det tilsvarer 0,3 liter pr. mil. Forbruket kunne fint krympet til både 0,1 og 0,0 om vi hadde prøvd hardt. Verd å nevne er at bensinmotoren ikke tenner til dersom man er varsom med høyrefoten og heller ikke benytter seg av klimaanlegget.
Undertegnede har tidligere testet samme modell med turbodieselmotor. Og det er enkelt å fastslå: Den ladbare utgaven slår knockout på fossilbroren. I en 30 mil lang test av dieselutgaven i oktober 2012 endte det med et blandet forbruk på 0,76 liter pr. mil.
Også den gang ble bilens mer sparsomme ECO-modus benyttet. Man skal verken være spesielt flink til å regne eller ha særlig stort miljøengasjement for å skjønne tegningen.
Kjørt utelukkende på strøm koster det 2-2,50 kroner pr. mil i Outlander PHEV, mens forurensende diesel over tid fort ender på en tier.
Den ekstra tyngden merkes
Drivlinjen blir naturligvis tyngre når den består av både en bensinmotor, to elmotorer og batteripakke. Og vi kunne selvsagt ønsket oss enda mer ytelse fra batteriet, men det ville i sin tur økt bilens totalvekt. Den to liter store bensinmotoren yter 121 hestekrefter, mens elmotorene leverer 82 hestekrefter hver. Den bakre har det beste dreiemomentet, 195 Nm, mens den fremre gir 137. Til sammen gir det en totalytelse på 202 hestekrefter.
Outlander PHEV føles som en enda større bil enn samme modell utstyrt med turbodieselmotor (200 kilo ekstra tyngde). Først og fremst gir det en tydelig tilstedeværelse på veien, men det betyr også at bilen kan føles tung i sessen over humper og brå ujevnheter. Samtidig er det ikke all verdens tilbakemeldinger å få gjennom rattet. Sagt på en annen måte; avstanden til asfalten føles større enn den faktisk er.
Dermede er det lille negative nevnt, rent bortsett fra at kupeen i Outlander ikke filtrerer utvendig støy – særlig fra hjul, vær og vind – på aller beste måte.
Fjæringskomforten er fin så lenge veien er jevn, og man unngår skarpe ujevnheter. På sistnevnte merkes det at at Outlander er satt ganske stramt opp for å korrigere for høyden. Samtidig føles bilen relativt myk når den utfordres litt i svinger.
Den må lades ofte, ofte og atter ofte
På den praktiske siden leverer den topputstyrte bilen bra. Testbilen har skinnseter, med god sittekomfort både foran og bak. Takhøyden (Outlander rager 1,68 over bakken) er så romslig at det ikke er noe problem å være lang i denne bilen.
For familier er det dessuten gode nyheter at et par barneseter er problemfrie å få inn. Takket høyden går monteringen lett som en lek, og plassen til passasjeren foran er aldri utfordret. Bagasjerommet er dessuten hele 550 liter stort (VDA-normen). Det er i praksis som i en stor stasjonsvogn.
Som andre moderne elektriske biler, har selvsagt også Outlander PHEV en egen app som lar deg styre ladingen via smarttelefonen. Appen forteller blant annet om gjenstående batterikapasitet og hvor mye som gjenstår av ladetiden. Det er nyttig.
For bilen må lades ofte, og dette er også noe vi mener Mitsubishi bør fokusere mye på. Jo mer bilen lades i daglig bruk, jo mer miljøvennlig og snill mot lommeboka er den.
Ved lading hjemme på en vanlig husholdningskontakt (10 A), tar det cirka fem og en halv time. Med vegglader (16A), som i vårt tilfelle, er man nede i maks tre og en halv time. Her ligger en suksessfaktor i daglig bruk, som både gir lave lokale utslipp og hyggelig økonomi.
Vi tror nemlig ikke at hurtiglading (CHAdeMO, over) er den mest nærliggende lademåten for denne biltypen. Selv om 0-80 prosent skal gå på 30 minutter, oppleves ladingen som treg på grunn av batteristørrelsen. Dermed tar det ikke imot strøm like raskt som en større batteripakke gjør.
Når hurtiglading fort koster like mye som bensin, er det også en utfordring. Vi tror altså hyppig normallading er største suksesskriterium for et lykkelig liv med Outlander PHEV.
TEKNISKE DATA: Mitsubishi Outlander PHEV
Samlet ytelse: 202 hk
Dreiemoment: 190 Nm (bensin) + 137 Nm (el foran) + 195 Nm (el bak)
Blandet forbruk (strøm/bensin): 0,19 l/mil
Blandet forbruk (bensin): 0,58 l/mil
Oppgitt CO2-utslipp: 44 g/km
Oppgitt NOx-utslipp: 2,5 mg/km
Oppgitt rekkevidde (som elbil): 52 km (avhengig av temperatur og kjørestil)
Oppgitt rekkevidde (totalt): 880 km
Batteri: 12 kWt (litiumion)/300V
Egenvekt: 1.810 kg
LxBxH (m): 4,66×1,80×1,68
Toppfart: 170 km/t (som elbil 120 km/t)
0-100 km/t: 11 sek