Hopp til innhold

Gladnyhet for Distrikts-Norge etter press fra Elbilforeningen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå er det slutt på at støtteordningen for butikker i utkantstrøk favoriserer fossilt drivstoff.

Regjeringen foreslår en endring i det såkalte Merkur-programmet som gjør at butikker som er omfattet av programmet, nå kan få støtte til å etablere ladestasjoner for elbiler. Merkur-programmet ble opprettet i 1995, og er Kommunal- og moderniseringsdepartementets verktøy for å utvikle butikker i utkantstrøk.

Vil inkludere ladestasjoner

Dagens støtteordning gir mulighet til investeringstilskudd til drivstoffanlegg ved butikkene, men ordningen har til nå kun omfattet tilskudd til å sette opp bensin- og diesel-anlegg. Nå ønsker regjeringen at støtten også skal omfatte elbillading, slik at butikker i distriktene kan få støtte til å sette opp ladestasjoner for elbil ved lokalene sine. Ordningen åpner for at man kan få inntil 500 000 kroner i støtte, opptil 50 prosent av investeringskostnaden.

Elbilforeningens forslag

Forslaget kom opprinnelig fra Norsk elbilforening, som har jobbet for denne endringen lenge, og som har tatt dette opp både i Stortinget i forbindelse med statsbudsjettbehandlinger og i møte med statsråd Ola Elvestuen. – Vi er glade for at regjeringen foreslår denne endringen. Det ga ingen mening å ha en støtteordning forbeholdt fossilt drivstoff til små butikker i distrikts-Norge. Hverdagen for elbilister i distriktene må bli enklere. Elbil er ikke lenger et byfenomen og dette forslaget er ett lite bidrag for å hjelpe fram det store behovet for lading på små steder, sier Unni Berge, kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening, Hun legger til: – Nå må lokale krefter kjenne sin besøkelsestid. Vi håper butikkeiere tar ordningen i bruk. Men vi etterlyser også flere rammevilkår og høyre støttebeløp. Elbilforeningen har blant annet tatt til orde for en mer rettferdig ordning for hvordan hurtigladestasjoner betaler for bruken av strømnettet. Det trengs for å gjøre hurtiglading lønnsomt i hele landet.

Omfatter 500 bygdebutikker

I 2018 hadde Merkur-støtteordningen en ramme på 39 millioner kroner, og brorparten av midlene blir tildelt som investeringstilskudd til de minste og mest perifere dagligvarebutikkene. Det er om lag 500 butikker i distriktene som er omfattet av Merkur-programmet, og du kan lese mer om det her. Regjeringens forslag om endringene i Merkur-forskriften har i sommer vært på høring, og forslaget er nå under behandling – og vil sannsynligvis bli vedtatt i løpet av høsten.