Hopp til innhold

Har du fremdeles fossilbil, men venter på elbil?

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du bestilt elbil – og får du den snart? Da er du en interessant person for forskningen og kan bidra mens du venter på den elektriske bilen.

Forskerne vil vite hva som endres når du kjøper elbil. Da må de vite hvordan du kjører med din gamle fossilbil. – Folk endrer kjøremønster når de går over til elbil. Men hvor mye, spør Christian Weber på Transportøkonomisk institutt (TØI). Det kan du bidra med å få svar på. Forskningsprosjektet heter Electromobility Lab Norway (ELAN) og er finansiert av Norges Forskningsråd.

Bestilt, men ikke fått

For å finne ut hvor mye bilbruken endre seg ved elbil, er de på jakt etter forsøkskaniner som fremdeles kjører fossilbil. Men for å være med, må du ha bestilt og gjerne få en elbil om noen måneder. – Da kan vi måle hvordan elbil er med på å endre kjørevaner og mønstre, forklarer Christian Weber. Måten dette gjøres på er slik: Kjøremønsteret kartlegges ved at du installerer en elektronisk kjøreregistrator (GPS-enhet) i bilen din. Du får den i posten og du får instruksjon på hvordan den skal installeres. Målet for prosjektet er å undersøke om det er slik at sjåfører endrer kjøremønster når de bytter til elbil. Prosjektet skal bidra med kunnskap om hvordan elbilparken skal vokse videre, ved å kartlegge bruken og hindre til bruk av elbil.

Personvern viktig

– Alle personopplysninger blir behandlet konfidensielt, og enkeltpersoner eller enkeltkjøretøy kan ikke identifiseres i resultatene som prosjektet presenterer. Det vil ikke bli noen form for kommersiell utnyttelse av data, men anonymiserte data kan bli videre brukt i forskning.

Oppfordrer til deltakelse

Leder i fag- og rådgivningsavdelingen i Elbilforeningen, Erik Lorentzen, understreker behovet for kunnskap. TØI er en god samarbeidspartner, som har bidratt med mye nyttig forskning rundt elbiler og bruk. Han oppfordrer alle som vil være med å skaffe mer kunnskap om kjøremønster i elbiler, til å melde seg til tjeneste. Meld deg som forsøksperson Les mer om prosjektet her: