Hopp til innhold

Hurtigladestasjon i Skien innestengt av matfestival

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arrangøren droppet å varsle Grønn Kontakt om at hurtigladestasjonen i Skien ble innestengt i helgen, og elbilister ble stående rådville. – Ville neppe blitt akseptert dersom det var en bensinstasjon.

Det var mandag i forrige uke at hurtigladerne på Skien torg ble funnet avsperret, før festivalen som fant sted i helgen. Det er dessverre ikke første gang Norsk elbilforening får rapporter om innesperrede hurtigladere. Som regel er det snakk om ubetenksom parkering som hindrer tilgang til lading, men det er spesielt at hurtigladestasjoner blir avsperret uten forvarsel, som i Skien (se fotomontasje). Målet må være at slike episoder ikke får gjenta seg.
Geir Elsebutangen gir råd om hurtiglading under ladekveld i regi av Vestfold og Telemark elbilforening (Foto: Karl-Wilhelm Kirkedam)
Geir Elsebutangen er styreleder i Vestfold og Telemark elbilforening, og sitter dessuten i hovedstyret i Norsk elbilforening. – Dette er en helt utrolig sak. Jeg kontaktet både ordfører og rådmann straks jeg ble klar over dette da jeg skulle lade der selv. Ingen har så langt gitt noen annen grunn enn at gjennomføringen av Mersmak ikke var mulig uten å stenge torget. Det er direkte arrogant og frekt fra kommunens side, mener Elsebutangen. Først og fremst bør byer legge til rette for at  hurtigladestasjoner plasseres optimalt, slik at faren for innestenging minimeres. Det er særlig viktig hvis det ikke finnes alternativer. I Skien bør det derfor være naturlig å diskutere en ny lokasjon. – Det er en etterlengtet hurtiglader som ble stengt. Arrangøren viste til at det finnes alternativer, men disse er i så tilfelle i nabokommuner som Porsgrunn og Siljan, sier Elsebutangen, og legger til at det kun finnes noen få ladestasjoner i byen med Type 2-uttak.

Stasjonen ble åpnet i mai

Hurtigladestasjonen ble etablert så sent som i mai i år, og har siden vært mye i bruk. To viktige grunner er at den ligger sentralt og er den eneste hurtigladestasjonen i Skien-området. Derfor var det først og fremst mangelen på alternativer som fikk Elsebutangen til å reagere på vegne av medlemmene i Telemark – og tilreisende. – Sentrum var mer eller mindre stengt. Hurtigladerne står midt i sentrum av Mersmak-festivalen og er sånn sett helt innelåst, sier en frustrert Elsebutangen.
Ståle Frydenlund / elbil.no
Slik ser det ut på hurtigladestasjonen i Skien til daglig. (Foto: Ståle Frydenlund / elbil.no)
Norsk elbilforening stiller seg naturligvis bak lokalforeningen i denne saken. En interessant parallell er hva som ville ha skjedd dersom en bensinstasjon hadde blitt avsperret på samme måte. – Jeg har svært liten tro på at det ville ha blitt akseptert av publikum, fastslår Elsebutangen.

Grønn Kontakt fikk heller ingen varsel

Etter at saken ble kjent, tok Norsk elbilforening kontakt med operatøren Grønn Kontakt. På dem kom avsperringen av hurtigladestasjonen som en like stor overraskelse som for Elsebutangen og øvrige elbilister. – Vi vil gjerne beklage til våre kunder at tilgangen til ladeanlegget ble sperret uten forvarsel. Dette kan ha fått konsekvenser for over 100 elbilister, og vi synes det er underlig at arrangøren kan ta en slik beslutning uten verken å varsle eller vurdere konsekvensene for de som blir rammet, sier daglig leder Ole Henrik Hannisdahl. Han er klar på at selskapet kunne tatt en åpen diskusjon i forkant. – Vi fant ut at ladeanlegget var stengt etter tilbakemelding fra fortvilte kunder som forsøkte å kjøre inn på området. Kommunen ringte først inn til kundeservice tirsdag for å gi beskjed. Vi hadde selvsagt gjerne satt oss ned med arrangøren for å finne en god løsning som sikrer tilgang til lader for festivaldeltagere og andre, uten å være til vesentlig ulempe for festivalen, sier Hannisdahl.