Hopp til innhold

Ja, vi elsker «Lille Bille»!

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva får en gjeng mannfolk midt i «diesel-segmentet» til å bli myke i stemmen og snakke ivrig om en «toppfart på 76»? Jo – en bitteliten fransk, elektrisk lastebil av merket Goupil.

Lydløst manøvrerer den seg rundt i gågater, på kirkegårder og i parker. Med et smilende mannskap. For ingen tidligere kjøretøy har skapt slik begeistring i Oppegård kommune, som nettopp denne lille lastebilen. – Allerede første dag kom kjælenavnet «Lille Bille», forteller driftsleder i Park og idrett i Oppegård kommune, Per Kristiansen og smiler fornøyd sammen med Walter Hansen, Demoz Hagos og Sverre Lund. De flokker seg rundt bilen. – Å kjøre denne er som å kjøre radiobil på jobben, sier Sverre Lund med et glis.

Kamp om å få bruke

Hver dag har det vært en kamp for å få lov til å bruke den nye favoritten. Med en batteristørrelse på 19,2 kWh, noe som erfaringsmessig har gitt en rekkevidde på 12 mil. Og med en lastekapasitet på ett tonn, tar den unna det som trengs. – Jeg fikk den opp i 76 som toppfart, og det var IKKE nedoverbakke, understreker Walter Hansen, som mener «Lille Bille» er akkurat stor nok, med passe rekkevidde og lastekapasitet. – Og sjekk tippen, sier Per Kristiansen, og ser at nyttelasten med kvister av tuja, samt løv og gras, sklir av planet. Det eneste som visstnok feiler «Lille Bille», er visstnok at den ikke lukter diesel eller olje… Men dette konstateres med et skuldertrekk.

Et kort, lite eventyr

Men nå er altså eventyret slutt. For «Lille Bille» var bare til låns. Det er det som er meningen med prosjektet «Fossilfrie maskiner og kjøretøy» i regi av Østfold fylkeskommune. – Vi låner ut ulike fossilfrie kjøretøy til kommuner i to til fire uker. Målet er å få kommuner til å velge fossilfritt neste gang de gjør innkjøp, forteller Gabriel Wergeland Krog, prosjektleder i «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy» i Østfold fylkeskommune.

Fossilfritt neste

Prosjektet dekker 92 kommuner i Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold og Telemark, og over 60 kommuner har testet en eller annen form for fossilfritt kjøretøy, enten det handler om hjullaster, gravemaskin, lastebil eller den elektriske gartnerpakken. – Vi ønsker at folk ser muligheten og at valget faller på elektrisk, hydrogendrevet eller biogass – og ikke fossildrevet neste gang det skal gjøres innkjøp. Erfaringer viser at har du først prøvd så er sannsynligheten stor for at du kjøper. Og mange er overrasket over ytelsene hos de elektriske maskinene, sier Wergeland Krog, som viser at leverandørene har hatt oppsving i salget av etter at prosjektet startet å låne ut slike maskiner.

Farvel, Lille Bille!

«Lille Bille» er en populær arbeidsmaur, og neste stopp er Nesodden kommune. Her ønskes han velkommen av Jan-Roger Gilberg, som er neste tester av den lille lastebilen.– Vi må jo prøve dette for å se hvordan det virker. Alt som kan bidra til å redusere utslippene er velkommen, sier Gilberg. Så spørs det da, om de på Nesodden vil være like entusiastiske etter prøveperioden. I Oppegård er i hvert fall allerede gjort et framstøt overfor ordfører Thomas Sjøvold (H). Han har fått prøvekjøre «Lille Bille», slik at han også har en erfaring før det eventuelt skal gjøres plass i budsjettene til et innkjøp. Ryktene sier at ordførersmilet kom på plass i det øyeblikket ordføreren satte seg inn i «Lille Bille» – den lille franske lastebilen fra Goupil, som har skapt slik glede blant arbeidsfolket i Oppegård.