Hurtiglading

Hurtiglading gir deg muligheten til å lade opp batteriet raskt og er dermed ideelt å bruke om du skal på langtur.

Hurtigladerne kan anses som elbilens svar på bensinstasjoner. Når du ankommer hurtigladeren vil du se at det ofte er festet to forskjellige kabler med ulik kontakt på hver lader. Hvilken av kablene du må velge, avhenger av hva slags bil du har. Det har nemlig vært sånn at noen bilprodusenter har utstyrt sine elbiler med én type hurtigladekontakt (Chademo), mens andre produsenter har utstyrt sine elbiler med en annen hurtigladekontakt (CCS). Tesla på sin side har en egen ladestandard og et helt eget «superladesystem».

Typisk tar det fra 20-40 minutter å lade batteriet opp igjen til 80 prosent. Det tar litt lenger tid dersom det er kaldt. Ladetid avhenger også av batteristørrelse.

På Elbilforeningens ladekart kan du finne eksisterende ladestasjoner med hurtigladere i nærheten. For å planlegge reiser kan du laste ned vår mobillapp for medlemmer.

Bruk av hurtigladere

Det finnes dessverre ikke én oppskrift på hvordan man lader på de ulike hurtigladepunktene, fordi fremgangsmåten varierer fra ladepunkt til ladepunkt. Du må dermed alltid følge instruksjonen som står på laderen.

Det er imidlertid noen ting som kan være greit å vite før man setter i gang med hurtiglading:

– Du trenger ikke å ha med egen kabel

– Ladingen kan startes med Elbilforeningens ladebrikke, eller du kan bruke
hurtigladeoperatørenes egne apper eller ladebrikker. Du kan også starte ladingen med SMS, men det er noe dyrere enn å bruke app og ladebrikke.

– Vanlig elbilskikk er å kun lade opp til 80 %.

Vi anbefaler nye elbilister å teste ut en hurtiglader før man legger ut på langtur. Da vet du hvordan det fungerer og slipper å få eventuelle overraskelser når du har lite strøm og dårlig tid.

Chademo
Combo / CCS

Hurtiglading er enklere med ladebrikke og ElbilAppen fra Norsk elbilforening

Som medlem i Elbilforeningen får du blant annet tilgang til en av Norges mest populære ladebrikker og ElbilAppen som viser vei til nærmeste ladestasjon. Både brikken og appen er helt spesielle fordi de fungerer på alle ladestasjoner – også mange utenfor Norge ⚡