Med elbil på Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet
Veien mellom Aurland og Lærdal – Aurlandsfjellet – FV 243 er åpen for biltrafikk fra ca. 1/6 til 15/10. Den har fått tilnavnet «Snøvegen» fordi man ser snø langs veien mesteparten av sommeren, og denne nydelige strekningen går gjennom et landskap som fremstår urørt.
Med utgangspunkt i turforslag fra Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon fra Elbilforeningens ladekart som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.
Vintervarsel:
Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet er i vinterhalvåret stengt over fjellet mellom kommunegrensa Aurland/Lærdal og Nalfarbakkane ovenfor Aurlandsvangen.
Veien fra Aurlandsvangen til utsiktspunktet Stegastein er åpen hele året. Strekningen er normalt stengt i november og åpnes igjen i juni.
Kort om strekningen
De fleste turistveiene er spesielle samme hvilken retning du kjører, men akkurat Aurlandsfjellet vil vi si framstår med en perfekt dramaturgi dersom du starter i Lærdal og kjører mot Aurlandsvangen. Strekningen gir deg mange sterke inntrykk, og kontrastene er store fra fjorden til høyfjellet der snøen ligger store deler av året.
Noe av det mest karakteristiske ved denne veien, er at strekningen er øde og går gjennom et landskap som framstår som helt urørt. Dette er ikke bare det mest markante ved strekningen, men også kanskje det som gjør dette til en eksotisk opplevelse. Bortsett fra kraftlina, som vitner om at vi mennesker også er her.
Veien er vinterstengt, men fra Aurlandsvangen er den åpen opp til utsiktspunktet på Stegastein hele året. Mange opplever det nye utsiktspunktet her like spektakulært som selve utsikten. Om vinteren er det likevel fascinerende å se at landskapet endrer karakter fra å være et bilde i farger til å bli et uttrykk i svart og hvitt, med nyanser av grått. Det er ikke alltid vi tenker på slike ting som noe spesielt, men det handler ofte om å ta seg tid til å se.
Ta deg tid til å oppleve kunstverket ”DEN” av den amerikanske kunstneren Mark Dion på Vedahaugane, og husk at kunst skal vekke følelser.
Historie
Veien ble åpnet i 1967, og starten for veien slik den er i dag var en anleggsvei. Strekningen går fra Lærdalsøyri til Aurlandsvangen over fjellet og har et toppunkt på 1306 meter over havet. Vær oppmerksom på at veien er vinterstengt og det ligger snø på fjellet også store deler av sommeren. Når veien blir kalt ”Snøvegen”, er det et navn den bærer med rette.
Opplevelser
Noen ganger handler opplevelsen om at vi får anledning til å se noe akkurat slik det er, verken mer eller mindre. Det som for mange gjør sterkest inntrykk på Aurlandsfjellet, er følelsen av å være et sted der det ikke er så mange spor etter mennesker. Du blir som en gjest på et sted der ingen hadde tenkt at du skulle være. Her ligger kvaliteten i de små tingene, som å kjenne på snøen eller stikke tærne i iskaldt fjellvann.
Det øde landskapet i seg selv er spesielt, og reisen går fra fjord til fjell, fra frodige dalsider til en steinørken på høyfjellet. Turen gir mange og sterke kontraster på en kort strekning.
Sykkel
Aurlandsfjellet kan være en krevende sykkeltur med lang stigning opp mot høyfjellet enten du starter fra Lærdal eller fra Aurland. Fra Lærdalssida stiger veien jevnt opp de bratte og frodige liene i Erdalen. Landskapet oppe på høyfjellet har en skrinn vegetasjon og strekningen er naturlig nok best å sykle i brukbart vær. Stegastein er et naturlig stoppested på vei ned fra fjellet før du fortsetter videre nedover til Aurlandsvangen. Merk at det kan være mye trafikk fra Stegastein mot Aurlandsfjorden.
47 km / 1306 moh.
Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet går mellom Aurlandsvangen og Lærdalsøyri og er 47 km lang (veg 243). Tettstaden Lærdalsøyri, Flåmsbana, Aurlandsdalen og Nærøyfjorden er noen av attraksjonene i nærheten av strekningen. En fin rundtur får du om du kjører Lærdalstunnelen som med sine 24,5 km er verdens lengste tunnel.
GPS: Balestrand 61.210673, 6.527917 –
Moskog 61.423073, 6.134652.
Sande 61.326835, 5.797215 –
Eldalsosen 61.339328, 6.130588
Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet – les mer