Hopp til innhold

Med elbil på Nasjonal turistveg Helgelandskysten

Bildet viser Trælvikosen rasteplass langs fylkesveg 17 i Brønnøy. Balansekunst på stegasteinene i fjæra ved flo sjø.
Trælvikosen rasteplass langs fylkesveg 17 i Brønnøy. Balansekunst på stegasteinene i fjæra ved flo sjø. Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Foto: Frid-Jorunn Stabell, Statens vegvesen.

Helgelandkysten ligger som et langstrakt paradis i den sørlige delen av Nordland. Her kneiser nesten 2000 meter høye fjell i innlandet. På kysten ligger et fantastisk øyrike som har havnet på UNESCOs verdensarvliste. Nasjonal turistveg Helgelandskysten er 433 km og du må ta seks ferjer.

Med utgangspunkt i turforslag fra Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon fra Elbilforeningens ladekart som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.

Innhold

Flere av de største øyene har forbindelse til land med hurtigbåt eller bilferje, og dette gir deg muligheten til fine avstikkere. Svartistunnelen er stengt for syklister.

Kartløsningen over regner med avstanden på fergestrekningene, dermed litt avvik i forhold til oppgitt lengde på Nasjonal turistveg Helgelandskysten.

Kort om strekningen

Nasjonal turistveg Helgelandskysten er den lengste strekningen blant de 18 nasjonale turistvegene. Vegen følger kysten, men endrer karakter undervegs fra den lange tinderekken i nord, til fjorder og fjell før naturen blir roligere med skjærgård og øyer ute i havet.

Selv i det frodige kulturlandskapet i sør er nærheten til havet en viktig del av opplevelsen. Husk at også sør for polarsirkelen er det midnattssol, selv om den bare så vidt dypper seg i sjøen. Øya Vega er på UNESCOs verdensarvliste, men du kan også velge blant tusenvis av andre øyer som gir en minst like spesiell opplevelse.

Rasteplasser og utsiktspunkt

Historie

Langs Helgelandskysten er det jordbruk og fiske som har vært det viktigste levebrødet for folk. Slik er det fortsatt, men historien har også andre sider. Den handler om utnyttelse av ressursene, vannkraft, industri og gruvedrift, og mennesker som har lett etter muligheter i naturen helt siden steinalderen.

Petter Dass-museet er Nordland fylkes tusenårssted og er åpent med spennende utstillinger hele året. Krigsminner og krigskirkegård finner du også langs veien.

Opplevelser

Den sørlige delen av Helgelandskysten er perfekt for sykkelturer, det er få harde motbakker og veiene er flotte. Pauser kan du ta hvor som helst.

Siden landskapet rundt fjellene er ganske flatt er utsikten fra toppene virkelig verdt turen opp. Toppturer og øyturer er det ingen mangel på, og kajakk er et fremragende framkomstmiddel i skjærgården. Alle øyene gjør at det er mulig å padle langt uten å måtte krysse store havstrekk. I en kajakk kommer du også i nærkontakt med det rike dyre- og fuglelivet, de kritthvite strendene, øyene og havet.

Sykkeltur på Helgeland
Sykkeltur på Helgeland. Foto:Terje Rakke- Nordic Life

Sykkel

Den sørligste delen er lettest å sykle og gir nær kontakt med den vakre Helgelandskysten. En spesiell kvalitet med denne turistvegen er muligheten for avstikkere ut til øyer som blant annet Lovund, Træna, Dønna og Vega. Du bør også vurdere en sving ut til Brønnøysund og Torghatten (17 km).

433 km / 346 moh / 6 ferjer

Nasjonal turistveg Helgelandskysten (vei 17) går mellom Holm og Godøystraumen med avstikker til Torghatten (vei 76 og 54). Strekningen er 433 km lang. Det er flere forbindelser inn til E6 og dermed lett å veksle mellom delstrekninger av turistvegen og E6. På denne strekningen må du benytte deg av flere ferjer.

Ferjestrekningene er:

Nasjonal turistveg Helgelandskysten er en del av Kystriksveien som går fra Steinkjer til Bodø.

GPS: Holm 65.131221, 12.118199 –
Godøystraumen 67.242017, 14.715071

Nasjonal turistveg Helgelandskysten – les mer