Hopp til innhold

Med elbil på Nasjonal turistveg Rondane

Bildet viser Atnsjøen og Rondane sett fra Sohlbergplassen, Nasjonal turistveg Rondane.
Atnsjøen og Rondane sett fra Sohlbergplassen, Nasjonal turistveg Rondane. Foto: Jørn Hagen /jornhagen.no

Fjelltoppene. Det blå lyset. Roen. Det er når den følelsen brer seg, at du kjenner at du må til Rondane.

Med utgangspunkt i turforslag fra Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon fra Elbilforeningens ladekart som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.

Innhold

Forbindelsen mellom turistvegstrekningen og E6 Gudbrandsdalen (Frya) kan ved dårlig vær om vinteren være stengt i korte perioder over Ringebufjellet.

Kort om strekningen

Nasjonal turistveg Rondane ligger mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Du kan starte turen fra E6 eller Rv3, enten nordfra eller fra syd. Strekningen er 75 km lang og det er gode lademuligheter både langs E6, R3 og i Folldal.

Lukk øynene og kjenn følelsen av fjellet:

Over 2000 meter høye fjelltopper i et særegent landskap dekket av kritthvit snø. Sola som henger lavt på himmelen og får snøen til å glitre. Det blå lyset. Roen, stillheten, vissheten om at solskinnsdagen kan bli til en lumsk uværsdag i løpet av noen korte øyeblikk.

Det er når den følelsen brer seg, at du kjenner at du må til Rondane. Kanskje er det akkurat dette som har gjort at så mange kunstnere og forfattere har latt seg inspirere av området – og kanskje er dette grunnen til at man vender tilbake til Rondane i generasjoner.

Som urgamle kjemper hviler fjellene langs veien som tar deg langs Rondane nasjonalpark. Opplevelsen av det langsomme landskapet med de ruvende fjellene er helt spesiell, nesten litt magisk. Her må du finne roen og la inntrykkene synke inn. Det blå lyset følger deg hele veien.

Har du mulighet til det, bør du ta en stopp ved den buktende utsiktsplattformen Sohlbergplassen ved Atnsjøen. Stemningen i Harald Sohlbergs berømte maleri «Vinternatt i fjellene» fra 1914 er trolsk. Denne stemningen ønsket arkitekten å gjenskape, og fra Sohlbergplassen kan du se utsikten mot Rondane fra samme vinkel som i maleriet.

Rasteplasser og utsiktspunkt

Historie

Nasjonal turistveg Rondane er et godt bevart kulturlandskap som forteller historien om menneskers bosetting i karrige områder siden steinalderen. Rondane var i 1962 den første nasjonalparken som ble opprettet i Norge. Dermed ble veiene i fjellet viktig for noe mer enn seterdrift, landbruk og transport: Veien ble også en naturopplevelse.

Sollia kirke i stor-Elvdal
Sollia kirke i stor-Elvdal Foto Silje Lena Løken, Statens vegvesen

Opplevelser

Området er perfekt for turglade familier, med et enkelt terreng for barn og mange lett tilgjengelige opplevelser. Her finner du et vell av turisthytter og turstier som er godt merket, uten at det gjør følelsen av det fjellet mindre mektig. At du i tillegg befinner deg i et av Norges vakreste områder, gjør opplevelsen helt unik.

Grimsa bru over Grimsa
Grimsa bru over Grimsa Foto Jarle Wøhler / Statens vegvesen

Sykkel

Sykkelturen starter oppe på Venabygdsfjellet med utsikt til fjelltoppen Muen. Etter nedkjøringen til dalen, ved Enden, er det mulig å ta en avstikker på 24 km tur/retur til den laftede tømmerkirka i Sollia. Turen fortsetter deretter videre gjennom den langstrakte Atndalen. Det beste utsikten mot fjelltoppene i Rondane får du ved utsiktspunktet Sohlbergplassen. Strekningen er relativt lett å sykle i begge retninger og har moderat biltrafikk.

75 km / 1.060 moh

Nasjonal turistveg Rondane går mellom Venabygdsfjellet og Folldal, og mellom Sollia kirke og Enden, og er 75 km lang (veg 27/219). Nasjonal turistveg Rondane er åpen for trafikk hele året.

GPS: Venabygdsfjellet 61.682254, 10.125546

Folldal: 62.129999, 9.999286

Sollia kirke: 61.78265, 10.408634

Enden: 61.786193, 10.229194

Nasjonal turistveg Rondane – les mer