Hopp til innhold

Sjekk Kias heftige, elektriske flerbruks-konsept: Kan være minibuss, pickup og varebil i løpet av dagen

ELEKTRISK BYGGESETT: Det nye elbilkonseptet fra Kia har nærmest noe Lego-aktig ved seg. Konseptet ligger ifølge Kia to-tre år frem i tid før det kan nå serieproduksjon.

En og samme bil kan være varebil om dagen, taxi om kvelden og romslig familiebil i helgen i det nye modulære multi-konseptet fra Kia.

På den gigantiske teknologimessen CES i Las Vegas presenterte Kia et rimelig nyskapende konsept tidligere denne uken:

Selv kaller Kia det PBV (Platform Beyond Vehicle), en omskriving av Purpose Built Vehicle, som igjen er beslektet med bilkategorien MPV – som står for Multi Purpose Vehicle.

Uansett, konseptet til Kia dreier seg om elektriske flerbruksbiler som er modulære og som lett skal kunne endre fasong og bruksområde etter behov – flere ganger om dagen om nødvendig.

INNVENDIG: Slik ser Kia PV5 ut innvendig, i hvert fall i denne modulen.

Se video av hvordan Kia ser det hele for seg her:

Alt bak førersonen kan kjapt skiftes ut

Ved å bruke «Easy Swap»-teknologien vil Kia møte ulike kunders behov, der ett enkelt kjøretøy-chassis kan brukes til å oppfylle en rekke bruksområder.

Mens konkurrenten Nio fokuserer på batteribytte, vil Kia altså bytte ut moduler av bilen for å skape helt nye kjøretøy, på nærmest Lego-aktig vis.

Mer av dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff og fordeler rett inn i innboksen!

Bak et fast førerhus, eller ‘førersone’, kan en rekke utskiftbare moduler kobles til basiskjøretøyet via en hybrid elektromagnetisk og mekanisk koblingsteknologi.

Det gjør PBV for eksempel til en taxi i løpet av dagen, en varebil om natten og et personlig fritidskjøretøy i helgene.

Kias siste prosjekt er nok primært rettet mot bedrifter, men de er neppe blinde for at denne typen modulbaserte kjøretøy i kombinasjon med selvkjøring også kan være aktuelt for privatpersoner.

FØRST UT: Her er PV5-utgavene linet opp. Denne skal ifølge Kia masseproduseres allerede i 2025.

Fremdriften slik Kia ser den

Slik presenterer Kia selv fremdriften av PPV-konseptet sitt i en pressemelding ellers preget av fjonge ord som autonomi, robotikk og sågar «livsplattform»:

FØRERSONEN: Altså i Kias PV5. Bak førersonen kan det meste endres.
Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også