Skal du ta med deg elbilen på tur til Sverige eller Danmark i sommer? Dette må du vite før du drar

Skal du ta med deg elbilen på tur til Sverige eller Danmark i sommer? Dette må du vite før du drar

Elbilferie er en ferieform som stadig får bedre fotfeste i Norge, og særlig Sverige og Danmark har vist seg å være populære reisemål. Dessverre må det fortsatt litt planlegging til før man krysser grensa fra elbilvennlige Norge.

Enten du har planlagt å ta med elbilen på skjærgårdsidyll i Sverige eller storbyferie i Danmark, er det noen forberedelser som må til. For å hjelpe deg litt på vei har vi laget en oversikt over noen av de viktigste tingene du bør tenke på før du setter deg i elbilen.

Vi har også tidligere skrevet en artikkel om Elbilferie i Norge, Danmark og Sverige, som kan være nyttig å lese.

1. Planlegg turen grundig på forhånd

Ved å planlegge turen grundig på forhånd, sparer du både tid og unødvendig stress. Last ned ElbilAppen med ladekart og ruteplanlegger for elbil og planlegg ruten din i forkant. Det kan også være lurt å finne en alternativ rute, eller alternative ladepunkt langs den valgte ruten.

2. Finn ut av hvilke operatører som drifter ladepunktene du ønsker å stoppe på

I likhet med Norge, finnes det mange ulike ladeoperatører du kan benytte deg av og operatørene opererer med ulike betalingsløsninger. Noen ladeoperatører krever at du bestiller ladebrikke/ladekort på forhånd, mens andre har egne appløsninger, eller begge deler. Under finner du en oversikt over de vanligste hurtigladeoperatørene i både Sverige og Danmark.

3. Bo gjerne et sted hvor du har tilgang til lading

La elbilen lade mens du gjør andre ting. Stadig flere hoteller tilbyr lading, men også flere kjøpesentre, restauranter og andre fasiliteter har lademuligheter til sine gjester.

4. Sjekk ut hvilke kabler og adaptere du kan ha behov for

Vær forberedt, ha med egen kabel til saktelading (stikkontakt) og kabel for normallading (Type 2). Du trenger ikke en egen kabel for hurtiglading, der er kabelen allerede fastmontert på hurtigladladeren.

Sjekk også enkelt hva du må må betale i bomavgift her.

Sverige

Fortum Charge & Drive

Fortum har ladepunkt i Norge, Sverige og Finland, og betalingsløsningen er den samme som i Norge.

Du kan bruke Elbilforeningens ladebrikke dersom brikken din og betalingskort er registrert hos Fortum. Du kan også bruke Fortums egen ladebrikke eller app. 

Vattenfall (InCharge)

Med Vattenfalls ladenett «InCharge» kan du lade elbilen din flere steder i Sverige. Du kan forhåndsbestille ladekort eller ladebrikke, eller laste ned Vattenfalls egen ladeapp. Når du lader med ladebrikke eller ladekort blir du etterfakturert for tiden du lader.

Dersom du har smarttelefon er nok appen den enkleste løsningen, du kan da legge inn bankkortet ditt i appen og bli trukket automatisk etter bilen har ladet ferdig. Det er forskjellige priser avhengig av hvilket ladepunkt du stopper på. Du kan se hva det koster å lade på et utvalgt ladepunkt her, eller i InCharge-appen. Prisene skal også være opplistet ved selve ladestasjonen.

Om du ønsker å få tilsendt ladebrikke i posten må du sende epost til kundeservice@goincharge.com. Husk å bestille ladebrikken i god tid før du reiser.

Les mer her: https://www.goincharge.com/se/ladda-pa-vagen/

Bee

I Sverige har Clever byttet navn til Bee. For å benytte deg av Bee sine hurtigladestasjoner trenger du et ladekort. Du kan registrere Elbilforeningens ladebrikke for bruk på Bee sine ladestasjoner.

Eller kan kan du bestille på Bee sine nettsider, eller hos utvalgte forhandlere som f.eks Circle K, Scandic og Preem. Dersom du ønsker å bestille et ladekort fra Bee må du huske at forsendelsestiden er ca. 5 virkedager fra Sverige, så gjør dette i god tid før du skal dra. Kortet er gratis, men du vil få tilsendt faktura for lading. Har du tidligere kjøpt et ladekort fra Clever i Sverige så kan du fortsatt bruke dette på Bee sine ladestasjoner. Kortet fungerer kun i Sverige.

E.ON Sverige:

Det er flere måter å få tilgang til E.ONs ladere i Sverige. Du kan få tilsendt ladekort i posten, foreta en engangsbetaling via din mobiltelefon eller betale med bankkort på selve ladepunktet.

Om du skal foreta en engangsbetaling via mobiltelefonen må du gjøre følgende:

  1. Gå inn på drive.eon.se
  2. Skriv inn det 4-siffret nummeret som står på ladepunktet
  3. Betal med bank- eller kredittkort

Dersom du ønsker å betale med kort på ladepunktet betaler du et fast beløp på 50 svenske kroner (uansett antall kWh).

Du kan lese mer om priser, engangsbetaling og ladekort på www.eon.se/laddpriser

Danmark

De fleste ladepunktene i Danmark er i all hovedsak knyttet opp mot to ladeoperatører: Clever eller E.ON.

Clever Danmark

Clevers ladenettverk tilbyr både normallading og hurtiglading. For å få tilgang til Clevers hurtigladestasjoner i Danmark, må du forhåndskjøpe lading med sms på Clevers nettsider. Man kjøper da 20kwh eller 40kwh på Clevers nettside, og starter lading ved å sende sms.

E.ON Danmark

E.ON har gjort det enkelt for oss elbilturister, ved at de bruker appen til Easypark slik at du enkelt kan betale for både ladetid og parkering. Dette er den samme appen som mange i Norge allerede bruker til parkering.Du betaler 5,40 per kWh, og du kan bestemme på forhånd hvor lenge du ønsker å parkere og lade. Du kan også kjøpe enkeltlading med kredittkort, til 249 danske kroner. Du må da ringe E.ONs kundeservice på telefonnummer +45 70 27 05 77 og oppgi hvilket ladepunkt du står på. Les mer om hurtiglading på E.ON sine nettsider.

Tesla har et helt eget globalt ladenettverk med superladere, hvor de fleste Tesla-eiere lader helt gratis.

God elbilferie!