Hopp til innhold

Smart og sammenleggbar elsykkel

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammenleggbare sykler gjør det mulig å bruke tog og sykkel enkelt på samme reise. Og er den elektrisk blir rekkevidden super også.

De aller fleste steder må du betale for å ta med deg sykkel på tog, buss og bane. På toget er det også uforutsigbare begrensninger i antall sykler per tog og umulig å booke plass som gjør at man ikke kan planlegge en tur med sykkel. Har du en sammenleggbar sykkel, så går den som håndbagasje – og plutselig er det mulig for deg å bruke sykkel på dagsturer og jobbturer.

Og – både båtfolket og campingfolket har for lenge siden oppdaget de sammenleggbare syklene; de tar liten plass og gir deg en fleksibilitet, og er en kilde til nye opplevelser på ferieturen.

Stadig flere tilhengere

For deg som er mest vant til hybridsykkelen med litt grove dekk og mange gir ser nok den sammenleggbare sykkelen litt knøttete ut.  Den sammenleggbare sykkelen har ofte små hjul og en ramme som ser annerledes ut enn de tradisjonelle syklene.
Men det er bruksområdene som gjør at den sammenleggbare sykkelen stadig får flere tilhengere. Og nå kommer de oftere i elektrisk utgave som gjør at enda flere er interessert i disse små framkomstmidlene.
– Vi merker en liten, men økende interesse for de sammenleggbare, forteller Espen Bjerk i EVO elsykler. Han har nylig bestilt et parti med den tyske sammenleggbare Tern Vektron.

Hvilken skal du velge?

Pris er et opplagt kriterium for mange og spennet er stort mellom billige og dyre sammenleggbare elsykler. Vær oppmerksom på at motorplassering er en viktig faktor for pris – og kvalitet. Det samme er bremser og gir.

Og – skal du bruke en sammenleggbar sykkel til det den er skapt for – nemlig å legge den sammen – bør dette være en operasjon som ikke sliter mye på sykkelen, i tillegg til at den skal kunne legges sammen på en enkel måte. Husk også at kjøper du den på internett, må du finne ut om du får reparert den i nærheten av der du bor – eller i det minste få kjøpt deler.
Tenk over hva du skal bruke sykkelen til før du kjøper.  Skal den brukes hver dag til og fra jobb, eller skal den være med på campingtur og luftes et par ganger i sesongen? Bruk vil avgjøre hvor mye penger du bør legge i den sammenleggbare. Og prisene varierer stort – fra rundt 5.000,- til 35.000,- kroner.

Merkene i markedet

Her er et utvalg av det som finnes:
BROMPTON:
Den klassiske Brompton-sykkelen har mange tilhengere. De er enkle, robuste og er suverene på sammenslåing – med 16 tommers hjul. At den kan pimpes opp og fås i mange forskjellige farger er det også mange som setter pris på. På mange måter en Brompton den sammenleggbare sykkelen for kjennere, men en lett gjenkjennbar ramme. Den er britisk, og har gjort seg bemerket gjennom de såkalte «Tweed-runs» – konkurransen der lycra er fy-fy og deltakerne må bruke tweed-jakker som konkurranseantrekk. Dette gjør sykkelen til  et must for anglofile. Brompton melder at de foreløpig bare tilbyr den elektriske varianten i England.

TERN: 
Tern er produsenten som har lagt mye arbeid ned i å lage en sammeleggbar sykkel som gir degExtraEnergy god sykkelfølelse, både av de med og uten motor. Produsenten har flere typer sammenleggbare sykler, og er kjent for å ha sykler med høy sykkelkomfort.  Produsenten lager ulike sykler som blant annet har ulike størrelser på hjulene, men har 20 tommer i den mest populære utgaven. 

KRINGLA:
Kringla er det svenske merket som har tatt utgangspunkt i syttitallet og skapt en sammenleggbar minnebok. Sykkelen er den som minner mest om DBS kombi-sykkelen som også har mangetilhengere (blant dem som husker dem).En utpreget nostalgi-sykkel som fås i mange forskjellige farger.

YOSEMITE:
Den billigste sammenleggbare elsykkelen i markedet nå. Har utpregede billige komponenter, og er den sammenleggbare for deg som ikke har så hard bruk av sykkelen, eller få bratte bakker der du skal sykle.

På jakt etter flere? Sjekk også ut Eltempo:

Dette bør du sjekke før kjøp!

Enkelt sammenlegging: Skal sykkelen være sammenleggbar og skal foldes ut og sammen ofte, er tiden du bruker viktig. Det er forskjell på en enkel og en ikke fullt så enkel operasjon.
Størrelsen: Er det liten plass der du skal frakte sykkelen (eller du skal ta den med på fly ) er størrelsen i sammenbrettet tilstand viktig. Sjekk målene!
Tyngden: Skal du frakte sykkelen ofte av og på tog eller bane, så betyr noen ekstra kilo mye for hvor mye du skal anstrenge deg.
Størrelsen på hjulene: Jo mindre hjul, desto mindre stabilitet. Små hjul kan oppleves som litt «nervøse». De finnes ned i 16 tommer og opp i 24.
Sykkelopplevelsen: Hvordan sykkelen faktisk er å sykle på, er selvfølgelig også viktig. Derfor bør du prøve flere forskjellige før du bestemmer deg for hvilken som er den rette for deg.
Motorplassering – som på andre elsykler vil motorplassering avgjøre både brukeropplevelsen og framkommeligheten. Midtmotoer (krankmotor) vil generelt tåler bratte bakker bedre enn hjulmotorer.