Hopp til innhold

EU-kravet du vil merke hver dag: Pling – pling – pling (og slik skrur du det av)

PLING-PLONG: Flere biler har artige måter å slå av varslingen for hastighet. Video: Rune Nesheim / elbil.no

Fra 1. juni 2024 vil alle nye biler plinge hvis du sklir over fartsgrensen. Men det finnes løsninger om du ønsker skru av lyden.

For noen år siden besluttet Europakommisjonen at alle biler typegodkjent etter sommeren 2022 må ha en hastighetsassistent som skal bidra til å motvirke fartsovertredelser.

Enten ved at føreren blir varslet både visuelt og med lyd, eller ved visuell varsling kombinert med at hastigheten automatisk reduseres.

Les mer om hvordan systemet var tenkt å virke i lenka under.

Om ett år innfører EU nye sikkerhetssystemer i alle nye biler

Og selv om intensjonen er god, vil nok noen ganske sikkert oppleve varslingen som både irriterende, potensielt forstyrrende og trafikkfarlig – og derfor ønske å skru den av.

For noen bilmodeller krever det komplisert leting i menyen, noe du ikke bør begi deg ut på mens bilen er i fart. På andre bilmerker er det enklere.

Se oversikten nederst i saken over ulike måter man kan deaktivere lydvarslingen (for én tur av gangen) på ulike elbilmodeller.

Gjelder nye og nesten nye biler

Systemet kalles Intelligent Speed Assistance (ISA) og baserer seg på bruk av kartdata og et kamera montert i bilen.

Fra nyåret vil denne EU-lovgivningen gjelde alle biler produsert etter 1. januar 2024, men også for bilmodeller som ble typegodkjent etter sommeren 2022.

Lovgivningen tillater at systemet kan deaktiveres av fører – enten helt eller delvis. Eksempelvis kan sjåføren deaktivere lydvarselet, men beholde den visuelle varslingen i førerdisplayet.

TILSYNELATENDE VANSKELIG: Da undertegnede gikk inn i kjørehjelp-menyen og fant trafikkskiltassistent, fikk jeg oppskriften på å gjøre det enkelt. Et eksempel til etterfølgelse.

Lovgivningen krever at ISA-systemet nullstilles hver gang bilen startes på nytt.

Med andre ord, dersom man har deaktivert lydsignalet, krever lovgivningen at lydsignalet skal være aktivt neste gang bilen startes.

Slik funker det

I praksis vil alle nye biler varsle om du kjører for fort eller er uoppmerksom.

Kjører du for fort, kommer det etter kort tid noen mer eller mindre irriterende varsellyder. Samtidig blinker skiltvisningen i displayet helt til du ligger i fartsgrensen igjen.

LIKE ENKELT: BMW kommer med tilsvarende forklaring på skjerm som Mercedes, men her trykker du på SET-knappen for fartsholderen.

De fleste varsler på bilene kan slås av, også denne.

Noen bilmerker krever at du gjør et dypdykk i menyene på skjermen, mens andre har laget snarveier som bare ligger et trykk unna.

Da slår du altså av systemet for den ene turen.

Systemet har ikke tilbakevirkende kraft på eldre bilmodeller, så eiere av eldre biler kommer ikke til å møte problemstillingen etter en eventuell oppdatering av programvaren.

EKSTRA SYMBOL: Halvveis over fartsgrenseskiltet, finner du nå et symbol for høyttaler. Et raskt klikk på skiltet, så deaktiverer du plingelydene for den aktuelle turen.

Vi har testet noen antall biler som har varslingen allerede.

Mercedes og BMW har foreløpig det enkleste systemet. MG er et av bilmerkene som ikke har fått varsling i bilene ennå, og kan derfor heller ikke svare på hvordan man deaktiverer det.

NYHET: Nio har lagt til en knapp som ser ut som en megafon til venstre på skjermen. Trykk på denne, så kan du fjerne flere typer varsler.

Tesla har en snarvei på årets nye versjon av Model 3, mens på de andre nyere Tesla-modellene må man inn i «settings» for å slå av lydvarslingene. Disse får trolig en lik funksjon som nye Model 3 innen juni. 

Hongqi er et av merkene der du må navigere deg inn i menyer, og de har ingen planer om å frembringe en enkel snarvei.

Mer av dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff og fordeler rett inn i innboksen!

KORTMENY: Mercedes har også kortmeny for funksjonen.

I Hyundai og Kia må du også inn i menyen, men du kan legge inn hurtigtilgang i favorittknappene. De jobber i tillegg med å gjøre lyden lavere og mindre irriterende.

KAN SLUKKES: Alle har mer eller mindre kort vei til å skru av varslene, men et trykk på rattet er tross alt det aller enkleste.

Disse bilene har snarveier for deaktivering

Vi har spurt alle bilimportører om svar på hvordan de løser dette, men de som ikke nevnes her, har vi ikke fått svar fra.

Trolig ser vi ikke systemene før nærmere 1. juni på nye biler som ble typegodkjent før 2022.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også