Hopp til innhold

Verdens nordligste reporter på elsykkel?

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det blåser hardt, og er kaldt, glatt og mørkt i Honningsvåg. Men der kommer Niels Westphal – journalist i Finnmarksposten – i fint driv langs kaikanten.

– Jeg kommer tettere både på naturen og folk, sier Niels Westphal om sitt valg av transportmiddel. For ham ble elsykkelen et naturlig valg i jobben som journalist.

Høyt tempo = elsykkel

Lokalavisjournalister har det som folk flest – bilen er gjerne det mest brukte transportmiddelet i hverdagen. De skal gjerne treffe mange ulike mennesker, snakke med dem og ta bilder – og rekke tilbake til kontoret, skrive saken og publisere den. Ofte blir det flere slike turer ut hver dag. Og tidsfristene er der alltid – enten de bare vil være først ute med saken eller skal rekke deadline. Eller ut igjen til det neste arrangementet som skal dekkes. Men Niels Westphal tenkte annerledes og droppet bilen. Derimot er elsykkelen hans foretrukne transportmiddel i en travel lokalavis lengst nord i Norge. LES OGSÅ: Piggdekkene du bør velge

70,98 grader nord

Nå skal det sies at Westphal er ganske fersk i Honningsvåg. Han begynte som journalist i Finnmarksposten 1. januar, og har aviserfaring Finnmark Dagblad og Åsane tidende. – Hvordan kom du på at elsykkel skulle dekke behovet for deg som journalist på 70,98 grader nord? – Kona har hatt elsykkel i mange år. Og i høst kjøpte jeg en til turbruk. Men da jeg begynte som journalist, tenkte jeg at elsykkelen er jo bare det mest praktiske av alt!

Tettere på folk og motiver

– Jeg kommer tettere på folk og som journalist må du jo komme tett på folk, sier Westphal om fordelene ved å bruke elsykkel i jobben. Han liker å prate, også. Og det at han kommer på elsykkel i det kalde nord, setter definitivt også praten i gang. Men også etter at intervjuene er gjort, er det fordeler med elsykkelen, mener han: – Når jeg sykler på elsykkelen tilbake til kontoret, klarner tanken og jeg blir klar for å skrive ut ting. Det frisker opp med en tur ute. Fordi han også jobber mye med å ta bilder, mener han elsykkelen gir ham nok en fordel:  – Elsykkelen gir meg flere motiv. Jeg er tettere på naturen når jeg sykler, og da ser jeg andre motiv enn om jeg hadde brukt bilen.

Piggdekk og gode klær

Selvfølgelig må han kle seg etter været. Men han synes han kommer langt med ei varm jakke, gode sko og gode votter. – Det er jo ikke alltid femten minus her, og veiene i sentrum er godt brøytet . Så med gode piggdekk er det jo ikke noe problem, sier den optimistiske Niels Westphal, som også er utstyrt med godt lys på sykkelen nå i mørketida. Nordkapp er en stor kommune på Magerøya. Mest kjent er jo turistmagneten Nordkapp-platået og Knivskjellodden. Honningsvåg er kommunesenteret der det også de aller fleste bor. – Det fleste oppdragene er jo Honningsvåg. Avstandene er gjerne korte mellom kontoret og det som skjer. I noen tilfeller, når reportasjen skal lages lengre unna, må jeg bruke bil på grunn av tidsbruken, medgir han. – Men i det store og det hele er elsykkelen det beste framkomstmiddelet i jobben min. I hverdagen tenker han lite over at han er Norges og kanskje verdens nordligste elsyklende journalist. – Dessuten vet jeg ikke om det er noen elsyklende journalister på Svalbard.