Hopp til innhold

Vi har prøvekjørt Ford Capri: Kan Capri kapre norske folks hjerter?

GULT ER KULT: Vi har fått prøvekjøre den nye helelektriske Capri, som kommer til Norge før nyttår.

Ford vil friste med fett navn, god plass og lang rekkevidde. Men Capri har faktisk enda mer å by på enn som så.

Når Ford graver frem det gamle navnet Capri gir de deg nok en gang en sporty familiebil. Med andre ord samme resept som Mustang Mach E.

Hvilken bil er dette?

Et veldig trent øye vil trekke veksler på «bikkjebein»-grillen og de doble lyktene til første generasjon Capri. Det andre kjennetegnet er taklinja og den runde avslutningen av sidevinduene.

Denne gangen er den helelektrisk, og kommer til Norge før nyttår.

PÅ REKKE OG RAD: Er du over 50 år husker du Capri. Men ser du i så fall likheten?

Innvendig har de lagt inn en tredje aluminiumslignende eike i rattet som skal føre tankene tilbake til et gammelt GT-ratt. Tja.

Med sine 464 cm i lengde og 162 cm i høyde, legger den seg mellom Explorer og nevnte Mustang Mach E, men blir den mest praktiske av dem.

Ford Capri oppsummert:

Pluss

  • God plass
  • Kjøreglad
  • Bra rekkevidde

Minus

  • Dyr toppmodell
  • Lav hengervekt
  • RWD lader sakte

Størrelsesmessig er den omtrent på millimeteren like stor og Skoda Enyaq Coupé, som den også deler det aller meste av teknikken med.

Interiør: Copy-paste

Interiøret er løftet rett over fra Explorer. Det domineres av en stående 14,6-tommers skjerm som skjuler et hemmelig låsbart rom og en enorm midtkonsoll der man kan putte veska nedi.

MYE VW: Knapper, instrumentskjerm og diverse hendler kommer fra Volkswagen, men den store stående skjermen og enkelte løsninger er fra Ford.

Lydplanken på dashbordet er også typisk Ford, men låter ikke spesielt bra før du koster på deg den dyreste lydpakka.

Capri er bygget på Volkswagengruppens MEB-plattform, og man kjenner igjen det meste av betjeningen fra Volkswagen, inkludert de håpløse haptiske knappene på rattet og vindusheiserne som mangler knapper for rutene bak. Instrumentskjermen på 5,3 tommer stammer også derfra.

Betjeningen av skjermen funker greit når man blir vant med den.

Seter: God ergonomi

Setene kommer også fra Volkswagen. Stoffseter med 10-veis førersete med massasje og minne er standard. Passasjersetet er manuelt betjent med jekk for høydejustering. Rattet kan trekkes godt til deg. Ergonomien er god.

MEGABOX: Tar du ut koppholderen får du et gigarom, perfekt for vesker, PC-er, eller lignende, mener Ford.

Velger du premium får du kunstskinnseter, slik testbilen har.  Ønsker du mer luksus, kan både fører og passasjer få 12-veis ergonomiske seter med manuelt uttrekk av puta for 12.000 kroner. Da går du tilbake til stoff i sittedelen av setet.

VW-ERGONOMI: Designet er egent, men setene er i bunn og grunn identiske med stolene med fast nakkestøtte fra Volkswagen-konsernet. Standard er stoff, på bildene ser du Premium.

Akselavstanden er nøyaktig den samme som på Explorer og Volkswagen Skoda Enyaq, for den saks skyld. Testfører på 1,89 m sitter helt ok i baksetene, med et par fingre klaring for både hode og knær. Isofix-fester for barnesete får man bare baki.

Bagasjerom: Svært

Det er her Capri skiller seg fra Explorer. For mens Explorer gir deg 470 liter bagasjerom, har Capri hele 572 dersom du pælmer ut det doble gulvet.

Tar du også ut det stusselige innsynsnettet i bakluka, og gjerne kjøper sikkerhetsnettet over seteryggene, kan du laste 629 liter opp til taket.

Mer av dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff og fordeler rett inn i innboksen!

Legger du ned setene, får du 1.510 liter. Seteryggene er delt 40/60 og du har en skiluke. Innfellbart hengerfeste koster 10.000 kroner og det trekker ett tonn med bakhjulstrekkeren, 1,2 tonn med firehjulsdrift. I tillegg kan du ha 75 kilo på taket.

HAR ALT: Trenger du mer plass enn dette, må du opp til minibuss. Skiluke er på plass.

Med andre ord er den omtrent like praktisk som en Skoda Enyaq Coupe som har to liter mindre bagasjerom, men som svelger 1.610 liter med setene nede.

Kjøreegenskaper: En Ford bak rattet?

Vi har savnet mer inspirerende kjøreegenskaper fra både VW ID.5 og Skoda Enyaq. Særlig i GTX og vRS-modellene, som skal være sportslige.

KABELBOKS: Ford tilbyr denne plastboksen som holder for ladeledningen.

Det store spørsmålet er om den nye Capri er like søvndyssende. Vi hadde svaret allerede da vi spurte sjefen for kjøredynamikk hvor mye han kunne sjonglere med på plattformen, etter endt kjøretur. Det viser seg at det er ganske mye.

Geert Van Noyen har hatt ansvaret for en rekke europeiske Ford-modeller, blant annet da Mustang Mach E skulle tunes for europeiske forhold, og han er definitivt av den lekne typen.

LADEKABEL ELLER LYDPAKKE? Ellers kan du alltid ha ladekabelen i det dype rommet under gulvet. Det kan bli noe redusert dersom du velger beste lydpakke med SUB-woofer.

– Vi har våre egne fjærer, dempere og stabilisatorstag for å gjøre den til en Ford. Og vi har våre helt egne innstillinger for stabilisatorprogrammene, så vi har åpnet opp litt for å gi morsomme kjøreegenskaper når du velger Sport ESP og veldig mye om du slår systemet av, sier han.

Videre forteller han at det er store justeringsmuligheter for hvilken rattfølelse og feedback man vil ha.

Den alle vil ha

Vi starter med den gule firehjulstrekkeren med 340 hk og saftige 679 Nm i dreiemoment. Det er liten grunn til å betvile akselerasjon på 5,3 sekunder, dersom batteriet er varmt nok og fullt nok. Toppfarta på 180 nås også kvikt.

FRISKT PUST? Tiden vil vise. Capri har en typisk familebilfassong i dag.

Vi forventer en komfortabel bil – og får det. Ford er eksperter på å få bilene sine til å «rulle» godt på asfalten.

Etter nylig erfaring med Explorer, som også har en gøyal og komfortabel karakteristikk med vekt på det myke, med en del vektforskyvning, nesten i meste laget på den spreke firehjulstrekkeren, er jeg spent på hva Capri har å tilby.

Du får definitivt noe annet. Den er tightere og ligger flatere i svingene. Firehjulstrekkeren har «bare» maks 108 hester på forhjula, så du får en bakhjulsdrevet følelse når du kjører bilen.

GULT ER KULT: Markedssjefen for Ford Europa Pete Zillig, har trua, men personlig var jeg mer imponert over hva chassis-sjefen Geert Van Noyen har fått til med plattformen fra VW.

Man får også hjelp av ESP-systemet til å vri bilen inn i svingene, ved å bremse indre forhjul dersom det er nødvendig.

I de to sportslige innstillingen på ESP, tillates hjulslipp og sladding hvis du tør det. Vi opplevde lekende lett slipp i hårnålssvingene, som for anledningen bydde på våt asfalt.

Selv bakhjulstrekkeren med 286 hester og 545 Nm i dreiemoment, gir mer enn nok effekt. 0-100 går nå på 6,4 sekunder. Det er også den mest lekne og morsomme av de to vi prøvde.

Rekkevidde: Går langt

Du får Capri med hele tre batteristørrelser og to utstyrsgrader. Rekkevidden varierer mellom 393 og 627 kilometer rekkevidde.

I tabellen under, ser man enkelt hvordan Ford har valgt batterier ut fra modellvariant.

BIKKJEBEIN: Designeren hadde et svare strev med å overbevise meg om at denne fronten er inspirert fra første generasjon Capri. Dagens kunder vil uansett gi blaffen.

Det minste batteriet lader med en hastighet opp mot 145 kW, Extended Range lader bare 135 kW, mens firehjulstrekkeren gir deg 185 kW.

Pris: Ikke ekstremt rimelig

Capri fås i to utgaver, Capri og Capri Premium. Rimeligste modell koster fra 427.800 kroner og dyreste fra 528.900 kroner.

Da finnes det fortsatt utsyr å kjøpe til. Velger du alt utsyr, som kjøreassistentpakke med head-up-display, 360-graders kamera, el-bakluke, hengerfeste, 21-tommers hjul, varmepumpe, de feteste setene og panoramatak, blir prisen ganske svimlende 590.000 kroner. Det er før du har kjøpt vinterhjula.

SNILL: Diskret i bakgrunnen står det en Mustang Mach-E. Ble ikke Capri plutselig litt puslete i formgivningen?

Konklusjon

Smaken er som baken, men det er ikke mye klassisk Capri å spore her. Og har ikke Mustang en ti ganger råere look?

Capri er først og fremst en praktisk, romslig og kjøreglad familiebil. Vi tipper det er få som vil velge liten batteripakke og da blir veien veldig kort fra bakhjulsdrift til firehjuldsdrift, bare 30.000 kroner opp.

Men da blir den også ganske dyr i forhold til viktige konkurrenter, som Norges mest solgte bil for eksempel.  

Bli medlem i dag!

Les også