Hopp til innhold

Rekordhøyt salg i november: Aldri før er det solgt flere elbiler

REKORDMANGE ELBILER LEVERT I NOVEMBER: Men etter nyttår kan årets mest populære elbil, Tesla Model Y, bli minst 40.000 kroner dyrere. Foto: Jamieson Pothecary / elbil.no

Med 15.911 solgte elbiler ble november tidenes rekordmåned. – Du er heldig om du har bestilt elbil og får den levert før avgiftene øker ved nyttår, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Forrige salgsrekord ble satt i mars i år med 13.982 solgte elbiler.

81,6 prosent av nybilkjøperne i november valgte en elektrisk bil, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

– Bilkjøp er den største investeringen for norske husholdninger etter hus. Bransjen gjør det de kan for å levere bilene folk har råd til før avgifter gjør det dyrere å velge utslippsfritt etter nyttår, sier Bu.

Bu tror derfor at det kan bli en ny rekordmåned for elbilsalg i desember.

Norges «Årets bil»-kåring – her er finalistene:

Sju av sju er elbiler

40 000 kroner dyrere i 2023

Fra 1. januar 2023 får elbiler moms på kjøpsbeløpet over 500.000 kroner samtidig som det innføres en ny vektavgift.

Sistnevnte vil gjøre en ny gjennomsnittlig elbil 19.000 kroner dyrere.

Til sammen gjør dette at eksempelvis en Tesla Model Y, den mest kjøpte elbilen så langt i 2022, blir om lag 40.000 kroner dyrere.

Nummer tre på lista, Skoda Enyaq, vil bli 33.000 kroner dyrere hvis du velger modellen med firehjulsdrift.

Sjekk hvor langt du kan kjøre:

Nytt rekkeviddekart

Advarer mot brå og uventede avgiftsøkninger

Christina Bu frykter at prisøkningen gjør det vanskeligere å overtale de som er skeptisk til å bytte ut fossilbilen.

– For å kutte klimagassutslippene nok, må vi i alle fall nå målet om at alle nye biler i 2025 solgt i Norge er elektriske. Da må vi også klare å overtale de siste 20 prosentene som fortsatt velger en fossilbil, sier hun.

Famile laster inn bagasje i en Nissan Leaf.

Dette må du sjekke:

Råd til deg som vil kjøpe brukt elbil

Elbilforeningen mener elbilandelen i nybilsalget neste år må passere 90 prosent for å være i rute til Stortingets mål om utslippsfritt nybilsalg i 2025.

– Forutsigbar satsing trengs for Norges mest suksessrike klimasatsing. Jeg advarer politikerne mot å gjenta brå og uvarslede avgiftsøkninger slik regjeringen og SV gjorde i høst. Da blir forbrukerne usikre, avslutter hun.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også