Kjenner du på et snev av dårlig batterisamvittighet for elbilen din, og kanskje til og med for den elektroniske dingsen du leser dette på, etter alt du har hørt om umenneskelige forhold i koboltgruver i Kongo?
Da kan du gjøre en konkret handling i høst – og samtidig få gjort et stykke hagearbeid eller noe annet du stadig utsetter å gjøre.
Tusenvis av elever i ungdomstrinnet og på videregående skoler over hele landet står nemlig nærmest i kø for å gjøre jobben for deg – og betalingen for arbeidet går til å bedre forholdene for ungdommer som jobber i gruveindustrien i Kongo.
Av, for og med ungdom
Operasjon Dagsverk støtter hvert år prosjekter med ungdom, utdanning og utvikling i fokus, og årets OD-kampanje har fått emneknaggen #tilhvilkenpris, med klar referanse til hvordan utvinningen av kobolt og andre mineraler som brukes til verdens batteriproduksjon, flere steder går på bekostning av liv og helse for menneskene som jobber i selve gruvedriften. Særlig har forholdene i utrygge håndverksgruver i Kongo, der også barn og ungdom arbeider, vært uholdbare.
Inntektene fra OD-aksjonen i år går altså til å utruste ungdom i gruvelandsbyer i Kongo til en bedre fremtid: Gjennom utdanning, rettighetsarbeid og beskyttelse skal 15.000 ungdommer få støtte til å endre samfunnet rundt seg.
– Som elbilister ønsker vi å være med på å kreve anstendige arbeidsforhold i gruveindustrien. Denne industrien er viktig for elbilsatsingen, og den er også viktig for mennesker i Kongo. Norsk elbilforening ønsker å gjøre det vi kan for at grunnleggende menneskerettigheter skal respekteres, sier Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen.
Årets OD-dag er torsdag 31. oktober, men du kan allerede nå melde deg som som arbeidsgiver for en dag for norske skoleungdommer. Alt du trenger å gjøre er å utlyse dagsverket du vil ha utført i jobb-banken til OD via skjemaet du finner her.
Du kan være arbeidsgiver som privatperson, eller du kan melde på bedriften du representerer som arbeidsgiver.
I tillegg kan du støtte elever du møter i aksjon på OD-dagen som for eksempel selger boller utenfor kjøpesenteret eller prøver seg som gatemusikanter på torget.
– Ansett en elev!
Christina Bu mener Operasjon Dagsverk fortjener ros for å bidra til fortsatt søkelys på denne saken, og kommer samtidig med en klar oppfordring:
– Vi i Norsk elbilforening oppfordrer våre 75.000 medlemmer, men også ladeoperatører og bilforhandlere i Norge, til å ansette elever på OD-dagen den 31. oktober. Ansett en engasjert elev på OD-dagen. Det skal vi gjøre!
Oppfordringen om å støtte årets OD-kampanje er en av flere ting Norsk elbilforening gjør i arbeidet for en mer etisk batteriproduksjon. Elbilforeningen jobber også med å påvirke elbilprodusenter til å kreve åpenhet om leverandørkjedene til batteriene som kjøpes inn, samt etterspørre dokumentasjon om sikkerhet og arbeidsrettigheter. Inngangen er at det løser ikke situasjonen for mennesker i Kongo å slutte å handle. Det som trengs er konkret endring i gruvene.
Veiledende minstepris for å ansette en elev ved ungdomsskolen på OD-dagen er 300 kroner, for å hyre en elev ved videregående skole er minsteprisen 400 kroner.
Og ja, det er selvsagt lov å betale mer …
Les også:Amnesty-lederen refset batteri- og elbilindustrien – som satt i salen– Ungdom i Kongo betaler prisen for vår teknologi, og som elbilist er det ekstra viktig å ta litt av ansvaret for en mer etisk batteriproduksjon, sier Jens Øygarden Ingebrigtsen, leder i Operasjon Dagsverk.
Han stiller seg naturligvis helhjertet bak Elbilforeningens støtte til årets OD-aksjon.
– Husk at ungdom er ungdom uansett, og alle fortjener retten til utdanning fremfor å måtte jobbe i gruver for vår vinning, konkluderer OD-lederen.
Dette går årets OD-inntekter til:
1. Yrkesopplæring
Mange ungdommer i DR Kongo dropper ut av skolen på grunn av fattigdom, og uten utdanning er det vanskelig å finne seg en jobb. Årets prosjekt vil sørge for:
· Opplæring i et yrke som gjør ungdom selvstendige, og i stand til å velge vekk gruvearbeid.
· Undervisningstilbud hvor ungdom kan ta igjen tapt skolegang, og komme seg tilbake på skolebenken.
2. Rettighetsarbeid
Ungdom i DR Kongo har rettigheter, akkurat som alle andre i verden. Prosjektet vil:
· Organisere grupper i lokalsamfunnet som skal jobbe for barn og unges rettigheter.
· Tilby ungdom trening i å løse konflikter uten vold.
· Styrke og opprette elevråd og foreldregrupper på skoler, slik at elever blir hørt i saker som angår dem.
3. Beskyttelse
Ungdom trenger trygghet for å fungere i samfunnet, og for å skape seg et godt liv. Prosjektet vil:
· Lære foreldre og lokalsamfunnet om ungdoms rettigheter, og hvordan de kan forebygge overgrep. Henvise ungdom som har opplevd vonde ting til psykologer og leger.
Kilde: Operasjon Dagsverk