Test av Xpeng G6 Standard Range RWD: Dette er Xpengs billigste Tesla Model Y-utfordrer
Den bakhjulsdrevne utgaven av Xpeng G6 frister med en prislapp fra drøyt 400.000 kroner.
Vi testet nylig G6 Performance-utgaven med firehjulsdrift og en batteripakke med omtrent 20 kilowattimer (kWt) ekstra.
Den starter på cirka 500.000 kroner, og byr på klassens beste hurtigladehastighet (280 kW).
Her var det vanskelig å finne de helt store minus-punktene, til tross for at vi aldri nådde maksladefarten.
Spørsmålet var om den enkleste utgaven av modellen, som skal være Xpengs volummodell, har nok å by på.
Hvilken bil er dette?
Hva får du egentlig når du legger omtrent 100.000 kroner mindre på disken for Standard Range-utgaven?
Det ser vi på her, fra et teknisk perspektiv. Øvrige detaljer er i praksis likt som omtalt i testen av G6 Performance.
Følg denne lenken for videogjennomgang og detaljer om førermiljø, seter, infotainment og praktiske egenskaper:
Oppsummert: Xpeng G6 Standard Range
Pluss
- Leverer på rekkevidde
- Morsom og komfortabel å kjøre
- Kan også trekke 1.500 kilo
Minus
- Framkommelighet, logisk nok
- Relativt tungt batteri
- Ingen frunk
Kjøring og komfort: Underholdende og tyst
Noe av det første vi gjør er å rulle testbilen inn til kontrollveiing på trafikkstasjonen.
Vognkortet sier egenvekt på 2.048 kilo for Standard Range-utgaven, mens kontrollveiingen viser 2.050.
Dermed kan vi regne med at bilen veier omtrent det den skal.
Når vi legger til det faktum at det er kun én elmotor her, sier det mye om at litiumjernfosfat-kjemien (forkortet LFP) er vesentlig tyngre enn NMC-batteriene – med mangan og kobolt inkludert.
Likevel er det ingen tvil om at vekten ikke tynger kjøringen. Mer interessant blir det å se hvordan batteriet fungerer vinterstid, siden LFP-kjemi er kjent for å være mer temperaturfølsom.
Med sin bakhjulsdrevne karakter oppleves Standard Range-modellen morsommere å kjøre, og lettere enn den fysiske vekten skulle tilsi. Der Performance-utgaven opptrer nøytralt under press, er det lettere å tvinge hekken noe ut her.
Sportsprogrammet gir deg dessuten mulighet til å stramme til styrings- og demperrespons noe, dersom du ønsker å øke morofaktoren på bekostning av komfort.
Framdriften fikses av elmotoren over bakhjulne. Den kan utvikle maks 190 kilowatt (kW) effekt, eller 258 hestekrefter, og et dreiemoment på fine 440 Nm.
0-100 km/t går dermed unna på greie 6,9 sekunder.
Rekkevidde: Leverer det den skal
WLTP-rekkevidden for Standard Range er oppgitt til 435 kilometer, og det er i dette området vi havner i løpet av denne testen.
På den faste, snaut 150 kilometer lange, landeveisrunden setter bilen til livs 34 prosent av batterikapasiteten. Kjøringen foregår i høstlige temperaturer mellom ni og 15 grader på tørr veibane.
Ved målgang noterer vi et gjennomsnittlig strømforbruk på 1,51 kWt/mil – betydelig lavere enn de 1,75 som er oppgitt. Det offisielle WLTP-tallet inkluderer imidlertid ladetap.
Rekkeviddeindikatoren slår ikke av mer enn 82 kilometer, som i seg selv er en indikasjon på mer effektiv kjøring enn i perioden før.
Dataene tilsier at vi skulle landet rett i underkant av WLTP-rekkevidden ved ellers lik kjøring (gjennomsnittsfart 69,5 km/t) denne dagen. Altså omtrent 430 kilometer.
Ved en kvalitetssikring av dataene, med den tilkoblede Aviloo-boksen – som ellers kan sjekke batterihelsen i elbilen din – viser det seg at tallene fra kjørecomputeren treffer godt.
Den påfølgende forbruksmålingen på motorvei, i 100 km/t (med fartsholder) viser en forbruksøkning på 22,5 prosent målt mot landeveiskjøringen.
Her noterer vi et gjennomsnitt av tur/retur på 1,85 kWt/mil, som tilsvarer en motorveirekkevidde (med fullt batteri) på rundt 350 kilometer.
Hurtiglading: Blant de raskere
På denne tiden av året er det særlig én egenskap som opptar oss i forbindelse med hurtiglading: forvarming.
Som en rekke tester har vist, også vår forrige vintertest, er det mulig å nå nær sommerfart på ladingen på modeller som har velfungerende systemer.
Xpeng har slik forvarming, men foreløpig kun basert på navigasjon til ønsket hurtiglader. Senere skal softwareoppdatering gi muligheten til manuelt valg på skjerm.
I denne testen er det dermed navigasjonsbasert som gjelder, og funksjonen aktiveres en time før ankomst til hurtigladeren (IONITY, Vik i Hole).
Vi benytter med andre ord samme hurtigladestasjon som under testen av Performance-utgaven.
Totalt kjøres bilen 87 kilometer, mest på landevei, før ladetesten. Samtidig lar vi Aviloo-boksen følge med på batteritemperatur. Den viser at batteritemperaturen økte fra 14-15 til mellom 17 og 20 grader.
Xpeng Norge har enn så lenge ikke opplyst om dette er nok, men hevder forvarmingen fungerte som den skulle også i denne testen. Det til tross for at våre tester har vist at de fleste produsentene søker å nå minst 25 grader i batteripakken før hurtiglading starter..
Høyeste registrerte effekt via Aviloo-boksen i bilen ble 182,7 kW (se lilla kurve under).
Makseffekten kom først etter lading fra 4,5 til 40 prosent.
10-80-intervallet tok greie 21 minutter, med gjennomsnittseffekt på 142 kW. Videre opp til 90 prosent tok det snaut seks minutter.
I ladekurven tar vi med en sammenligning mot Performance-utgaven, som har et batteri med 84-85 kWt disponibelt til kjøring – altså snaut 20 flere enn Standard Range.
Konklusjon: Jevnt over bra
Xpeng G6 Standard Range viste seg å være et habilt alternativ som familiebil.
Spørsmålet er om prisforskjellen opp til den sterkere Performance-utgaven med firehjulsdrift er stor nok. Mange velger tross alt drift på alle fire for den ekstra tryggheten vinterstid.
Men både kjøreegenskaper og komfort holder et bra nivå i denne basismodellen.
Bilen byr på et bagasjerom på 571 liter, et tall som virker litt større enn i praksis. I kofferttesten fikk vi inn 285 liter, ved å ta ut gulvet. En av grunnene til at det ikke gikk inn mer, er at bagasjetrekket har lav innfesting. Det som følge av at man kan lene bakseteryggen bakover.
Nyttelasten er helt kurant, med 430 kilo i tillegg til sjåfør (75 kilo), som bare er litt mindre enn hovedkonkurrenten.
Du kan laste 75 kilo på taket, og typegodkjent tilhengvekt er anvendelige 1.500 kilo selv med kun bakhjulsdrift.
Som nevnt i testen av Performance-utgaven er det ingen hemmelighet at Tesla Model Y er målestokken for G6, uansett utgave. G6 viser seg å ha noe bedre kjørekomfort og dessuten lavere støynivå i kupeen.
Prismessig er det nesten hipp som happ, mens den bakhjulsdrevne Model Y-en har noe mer motorkraft enn G6 Standard Range. Men det er særlig på ladefart den kinesiske bilen trumfer, mot Teslas 170 kW på rimeligste modell.
215 kW maks hurtigladefart er ganske imponerende for batterikjemien denne G6-utgaven er utstyrt med.
Riktignok kom vi aldri dit i løpet av denne testen, men maksen på cirka 183 – og en fin ladekurve – bidro til at vi ikke brukte mer enn 21 minutter på 10-80-intervallet.
At Xpeng stiller med nybilgaranti (7 år / 160.000 km), som nesten er like god som for batteri og drivlinje (8 år, samme kjørelengde), er også en positiv faktor som må nevnes.