Hopp til innhold

Klar for vinterferie? Disse rådene gjør turen enklere for elbilister

KLAR: Ståle Frydenlund, biltestsjef i Elbilforeningen, gleder seg til vinterferien og deler villig vekk lure ladetips. Foto: Jamieson Pothecary / elbil.no

I dag starter vinterferien for mange, og veiene skal ta imot fullastede biler med ski og glade ferierende. Hold humøret oppe og følg rådene i denne saken, så vil nok det meste gå fint.

I de neste par ukene er det vinterferie i Norge, og mange skal på langtur med elbil – noen for første gang.

I vinter har kulda vært uvant streng med søringene, og mye tyder på at det kommer til å fortsette.

Derfor er det greit å ta med seg litt erfaring fra Elbilforeningens Ståle Frydenlund før du starter turen hvis du skal ut på elbilferd i vinterferien. I ti år har han testet hvordan elbiler fungerer om vinteren.

ELBIL + VINTER = SANT: Har du en bil med god basisrekkevidde går det fint i kulda. Stort sett beholder elbiler rundt 65-70 prosent av rekkevidden om vinteren, sammenlignet med ellers, forklarer Ståle Frydenlund i Elbilforeningen.

– Ta høyde for kortere rekkevidde og saktere lading, særlig når det er tosifrede minusgrader, anbefaler Frydenlund.

Ellers mener han du kommer langt på vei om du følger rådene nedenfor.

Vintertips for elbilister:

 1. Start turen hjemmefra med fulladet batteri og samtidig forvarm kupeen med strøm fra ladeboksen, om du har en slik. Det gir noen ekstra mil når det er kaldt.
 2. Ikke kjør en iskald elbil til en hurtiglader, siden ladingen da blir alt annet enn hurtig. Skal du på hytta, er det lurt å lade mot slutten av turen – med høyest mulig batteritemperatur. Ikke la bilen stå til neste dag dersom du uansett trenger å lade. Da vil det gå med mye mer tid til hurtigladingen.
 3. Har du en moderne elbil som har mulighet til forvarming av batteriet underveis til en hurtiglader? Bruk den muligheten. Energiforbruket på vei til ladestasjonen går litt opp, men du lader mye raskere.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

– Lad når du kan underveis, ikke når du må

Når du skal på langtur, slik mange skal i disse dager, må du belage deg på hurtigladere langs veien.

– Vi har etter hvert fått et godt utbygd ladenettverk i Norge. De siste par årene har det kommet veldig mange nye hurtigladere, sier Unni Berge, kommunikasjonssjef i Elbilforeningen.

Kvinne viser ladebrikke til kamera.
ANBEFALING: – Bruk Elbilforeningens ladebrikke, oppfordrer Unni Berge. Den tæpper du på hurtigladeren, akkurat som et bankkort på en kortterminal.

I fjor ble utbyggingsrekord med hele 2129 nye hurtigladere – så totalt er det nå nær 8000 av disse i hele Norge.

På store utfartsdager som i vinterferien, kan en og annen kø oppstå når mange er på farten samtidig. Da er det smart å ikke vente med ladingen til batteriet er helt tomt.

– Er det fullt på nærmeste lader, er det lurt å ha nok rekkevidde til å kjøre til neste, så lad når du kan, ikke vent til du må, råder Berge.

Anbefaler enkel lading med Elbilforeningen

Kanskje ikke direkte overraskende anbefaler Unni Berge såvel ferske som erfarne elbilister å melde seg inn i Elbilforeningen. Da kan du bruke foreningens blå ladebrikke på veldig mange hurtigladere.

– Det beste er at da du bare trenger å legge til bankkortet ditt i en app. Bli medlem og last ned appen Ladeklubben for å komme i gang med lading hos flere selskaper.

Berge lister opp tre grunner for at dette er lurt:

 1. Start lading enkelt med ladebrikken. Tæpp ladebrikken for å starte og stoppe lading, ingen knoting med apper og registrering av bankkort mens du står på ladestasjonen i allslags vær.
 2. Samle betalingen. Elbilforeningen samler flere ladeselskaper i samme løsning. Du registrerer bare bankkortet én gang, ett sted – i appen Ladeklubben.
 3. Lad i hele Europa. Med Elbilforeningens ladebrikke får du enkel tilgang til over 50.000 hurtigladere i Norge, Sverige, Danmark og resten av Europa. I tillegg kan du lade på over 600.000 normalladere i byer, parkeringsgarasjer, hoteller eller turistdestinasjoner du skal besøke.

Husk også at medlemmer i Elbilforeningen kan abonnere på veihjelp fra Viking til en veldig gunstig pris.

Det blir du glad for om du er så uheldig å for eksempel befinne deg langt inne i fjellheimen med flatt startbatteri.

Veihjelp fra Viking

Kun kr 475,– for 12 måneder – uten egenandel.

Likevel er sjansen for dette allerede redusert, rett og slett fordi du kjører elbil:

Sjekk januar-statistikken fra Viking Redningstjeneste:

Elbilene klarte seg best i sprengkulda

Slik er vinterferien 2024 fordelt

19. – 23. februar 2024 (uke 8):

 • Oslo
 • Akershus
 • Østfold
 • Vestfold
 • Telemark
 • Agder
 • Vestland*
 • Møre og Romsdal
 • Trøndelag

26. februar – 1. mars 2024 (uke 9):

 • Innlandet
 • Buskerud

Merk: Lunner har endret vinterferie fra uke 9 til uke 8

 • Rogaland
 • Vestland*
 • Nordland
 • Troms
 • Finnmark

* Det varerier mellom kommunene i Vestland om de har vinterferie i uke 8 eller 9. Sjekk skoleruta til kommunen det gjelder.

Kilde: Timeanddate.no

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også