Elbil og lading: Dette bør du gjøre når det er tordenvær

STERKE KREFTER: En elbil tåler mer enn TV’en din. Men du bør ikke lade når det lyner og tordner.

Er det farlig å lade elbilen når det lyner og tordner? Her er ingeniørens tips.

Kjetil Lein er kommuneingeniør og visepresident i NITO. Han har sett flere tragiske resultater av lynnedslag, ikke bare trær som er flerret og som sperrer veier, men hus og hjem som har blitt ødelagt.
ADVARER: Ingeniør Kjetil Lein.

– Lynnedslag er ikke noe å spøke med. Å bli truffet av lynet, er i verste fall dødelig, og huset ditt og andre ting du eier kan bli rasert, sier Lein i en pressemelding fra NITO.

Men hva med elbilen når lynet blinker og tordenskrallene drønner rundt deg? Lein anbefaler å ta ut ladepluggen når det lyner og tordner – selv om risikoen for skade er lav. – Til tross for at elbilen tåler mer enn TV-en, bør den ikke lades i tordenvær, er hans klare oppfordring.

120.000 lynnedslag i året

De siste dagene har spesielt østlandsområdet opplevd mye tordenvær.

Det er rundt 120.000 lynnedslag i året i Norge. NITOs forsikringspartner Tryg opplyser på sine nettsider at en tredjedel av lynnedslagene skjer i juli, i de ukene da veldig mange av oss ikke er hjemme i egen bolig.

Hele tre av fire elbilister har nå installert ladeboks hjemme, viser en undersøkelse Norsk elbilforening har utført blant sine over 90.000 medlemmer. Det er både bedre og ikke minst tryggere. For når en ladestasjon settes opp forskriftsmessig av en autorisert installatør, følger det også med overspenningsvern. Et overspenningsvern vil i de fleste tilfeller avverge skade ved lynnedslag. Det skal være overspenningsvern i alle nye boliger – og det er også pålagt når man installerer ladepunkt for elbil. En ekstrakostnad på 10.000-15.000 for en hjemmeladestasjon gir også både økt sikkerhet og er en god investering i boligen.

Bruk ladeboks

Elbilforeningen anbefaler å installere en ladeboks der du lader til daglig. Men du skal ikke være redd for å lade på vanlig stikkontakt innimellom, når du for eksempel er på reise eller besøk. – Det er smart å investere i en hjemmeladestasjon som følger de nyeste forskriftene for elektroinstallatører. Et slikt ladepunkt gir sikkerhet for bil og bolig samtidig som du får enklere og raskere lading, sier Erik Lorentzen, fagansvarlig i Elbilforeningen. LES OGSÅ: Stadig flere har ladeboks hjemme

Slik unngår du skader ved lynnedslag

De fleste av oss vet at vi skal holde oss i bilen om vi er ute og kjører når det lyner, unngå fjelltopper, høye trær og åpne sletter, ikke være i båt ute i åpen sjø og komme seg opp av badevannet.

Men ingeniør Lein gir deg også noen andre nyttige tips:

  • Det beste grepet du kan gjøre for å hindre potensielle skader ved lynnedslag, er å installere et overspenningsvern i sikringsskapet i huset og på hytta. Da ledes overspenningen bort fra det elektriske anlegget, noe som reduserer faren for at elektrisk utstyr blir skadet av lynnedslag.
  • 1. juli 2010 ble det innført nye regler om overspenningsvern i alle nye anlegg, og fra 2012 ble det påbudt. Har du nytt elektrisk anlegg montert etter dette, har du mest sannsynlig overspenningsvern allerede, men sjekk for å være sikker.
  • Sjekk overbelastnings-/overspenningsvernet med jevne mellomrom og særlig etter tordenvær. Om en av modulene er «utbrukt», vil ikke anlegget være beskyttet. Overspenningsvernet finner du plassert sammen med strømmåleren og da som regel i sikringsskapet.
  • Overspenningsvern i boliger er et grovvern på strøminntaket som tar den første støyten. Ønsker du å sikre deg ekstra, anbefales «finvern» på strømkurser i huset der det er tilkoblet ømfintlig utstyr som TV-er, datautstyr og lignende.
  • Bor du utsatt til for lynnedslag, for eksempel på en åpen høyde, kan det også være lurt å montere en lynavleder.
  • Hold deg borte fra vinduer, åpne dører og metallkonstruksjoner, og trekk ut stikkontakter til elektriske enheter når det lyner – eller før du drar på ferie.
  • Selv om elbilen tåler mer enn TV-en, bør ikke bilen lades i tordenvær.
  • Dersom noen vanner blomstene dine når du er på ferie, kan du få de til å sjekke om strømmen din har gått etter en tordenbyge. Får du slått strømmen raskt på igjen, berger du frysevarene dine.
LES OGSÅ: Slik lader du smart hjemme