Hopp til innhold

Elbil og tilhenger: Pass på – dette kan være ulovlig

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

KANSKJE, KANSKJE IKKE: Har du førerkort klasse B, har du ikke lov til å kjøre denne hengeren tom en gang. Her du derimot BE eller B96, kan du i dette tilfellet laste 491 kilo på hengeren.

Skal du hekte på en tilhenger bak elbilen din, må du sjekke førerkortet ditt. Både bilens og hengerens totalvekt kan spille mange et puss. Her er reglene og hva elbilene kan trekke.

Sommeren står for døren og arbeidslysten banker på, i hvert fall hos noen familiemedlemmer. Det skal ryddes i hage, loft og kjeller. Hengeren skal på og alt skal kjøres bort – eller kanskje skal du av gårde med campingvogn eller en båthenger. Men har du egentlig lov til å koble på hengeren på bilen din? LES OGSÅ: Historisk test – tre elbiler med campingvogn

Lovlig for noen, ikke for alle

Reglene for tilhenger er ikke enkle å forholde seg til. I stedet for å pugge dem, er det enklere å gå inn på Statens Vegvesens tilhengerkalkulator, legge inn registreringsnummer på bil og tilhenger, og så velge hvilket førerkort du har. Her kommer du direkte inn i kalkulatoren.
HAR DU LOV? Sjekk hvilken førerkortklasse du har før du hekter på hengeren.
Da får du svaret svart på hvitt, eller faktisk grønt på grønt, grønt på gult eller grønt på rødt om du har lov til å kjøre ekvipasjen eller ikke.  Har du et vanlig B-sertifikat, er det nemlig ikke veldig mye du har lov til å hekte bakpå bilen din. Særlig dersom bilen din har lav tilhengervekt, noe som er tilfelle for veldig mange elbiler i dag. Aldri før har vi sett tilhengerfester som fungerer som rene lasteholdere med 300 til 400 kilo lastevekt. Mange Tesla Model S er gjerne utstyrt med dette. Men det finnes til og med store SUV-er som BMW iX3, som har bare 750 kg tilhengervekt. Også den splitter nye Mercedes-Benz GLA, som faktisk ikke er så liten som navnet skulle tilsi, kan ikke trekke mer enn 750 kilo i den forhjulsdrevne 250-utgaven. Senere kommer heldigvis EQA 300 4Motion og EQA 350 4Motion med 1800 kilo hengervekt.

Bare liten tilhenger

Har du førerkort klasse B, har du lov til å trekke en liten henger uten brems med denne bilen. Hekter du derimot på hengeren på bildet, som er litt større og har brems, kjører du ulovlig. Har du førerkortklasse BE eller B96, kan du trekke denne hengeren. Men du kan ikke benytte deg av full tilhengerlast, som i dette tilfellet er 750 kilo, men nøye deg med 491 kilo. Last og egenvekt på tilhenger må nemlig ikke overskride 750 kilo.
ULOGISK: Til venstre ser man at du ikke har lov å trekke en solid henger med brems overhodet med førerkort klasse B. På bildet i midten ser man at dersom du har førerkort BE eller B96, kan du trekke den samme solide hengere med 491 kilo last. Derimot kan man med førerkort klasse B trekke en spinkel liten henger uten brems med hele 610 kilo lass, riktignok bare i 60 km/t. Men veier hengeren med lass mindre enn 300 kilo, kan du ligge i 80 km/t.
  LES OGSÅ: Her er elbilene som kan dra tilhenger og kan ha skiboks

Vanskelige regler

Klasse B: Du kan trekke tilhenger etter en personbil når tilhengerens tillatte totalvekt er maks 750 kg. Du kan trekke en tyngre tilhenger hvis den tillatte totalvekten for bilen og tilhengeren til sammen er maks 3.500 kg. Tilhengerens totalvekt må være innenfor det bilen har lov å trekke. Klasse B96: Den tillatte totalvekten for bilen og tilhengeren kan til sammen være maks 4.250 kg. Klasse BE: Du kan kjøre en personbil og trekke en tilhenger med en tillatt totalvekt mellom 750 kg og 3.500 kg. Bilen må være godkjent for maks 8 personer. Tok du klasse BE før 19. januar 2013, kan du trekke en tilhenger uansett hva den tillatte totalvekten er. På førerkortet er dette markert som kode 79.06.
LAST MER MED DÅRLIGERE TILHENGERE: På biler med lav hengervekt frakter du mest last med de lette og spinkle hengerne. Da kan også sjåfører med bare klasse B-førerkort bruke dem – ulogisk nok.