Tesla Model Y

Crossoveren Tesla Model Y ble lansert i mars 2019, med håp om at de første leveransene skal komme høsten 2020.

Modellen deler i praksis det meste av komponenter og funksjonalitet med Model 3, men får noe mindre rekkevidde og er litt «tregere» 0-100 km/t. Sistnevnte skal Performance-utgaven klare på 3,5 sekunder, mens toppfarten blir 240 km/t.

Dragkoeffisienten er på et nytt nivå for SUV-er/crossovere; imponerende 0,23. Avhengig av om man velger Standard Range eller Long Range, er dermed den teoretiske rekkevidden 370 eller 480 kilometer. Dette lover svært godt for energieffektiviteten, som bør vise seg å være blant de aller beste blant SUV-er og crossovere.

Tesla fastslår at de har konstruert Model Y for å være den sikreste mellomstore SUV-en i markedet. Sedvanlig lavt tyngdepunkt, stiv struktur og store deformasjonssoner bidrar til dette.

I og med at Tesla Model 3 omsider ble typegodkjent for å trekke tilhenger, våren 2019, tar vi det som en selvfølge at Model Y får dette tilvalget fra start.

De første utleveringene anslås å skje høsten 2020 for følgende utgaver: Performance, Long Range RWD og Dual-Motor AWD. Fra tidlig i 2021 er planen at innstegsmodellen, Standard Range, skal være klar.