Hopp til innhold

Lexus UX 300e

Crossoveren Lexus UX 300e er den første rene elbilen fra Toyota/Lexus.

De første kundebilene skal komme til Norge i oktober, men vi har allerede (april 2020) testet en prototyp.

Elmotoren over forhjulene har maksytelse på 204 hestekrefter (150 kW). Batteripakken har en bruttokapasitet på 54,3 kilowattimer (kWh). Hvor mange av disse som er tilgjengelig til kjøring er foreløpig ukjent, men Lexus sikter på en WLTP-rekkevidde på «mer enn 300 kilometer».

Batteripakken er utstyrt med varmeelementer (under modulene) som skal bidra til gode vinteregenskaper.  Den vil også komme med en industriledende garanti på 10 år (eller 1.000.000 km) relatert til «funksjonelle feil på elbilbatteriet og garanterer minst 70 prosent kapasitet».

Dét mer enn antyder at Toyota/Lexus har selvtillit på området, men forutsetter at bilen følger faste serviceintervall internt – med såkalt helsesjekk. Ellers blir garantien lik øvrige – altså åtte år eller 160.000 kilometer (det som kommer først).

Lexus har valgt CHAdeMO-hurtiglading for UX 300e, som dermed er begrenset til 50 kW makseffekt. Det betyr tregere lading enn stadig flere konkurrenter. For normallading er modellen utstyrt med ombordlader som kan utnytte 6,6 kW (230V, 1-fas).

Modellen blir forøvrig typegodkjent for taklast, men dessverre ikke tilhenger. Mulighet for appstyring er på plass gjennom Lexus Link-appen, og modellen framstår generelt velutstyrt.

UX 300e framstår kort fortalt som den mest komfortable elbilen i kompaktsegmentet. Samtidig er det en rekke modeller som gir mer rekkevidde for pengene.

NORMALLADING: Med 2,3 kW/10A ladeeffekt (via husholdningskontakt) vil fullading (0-100 prosent) ta opptil 26 timer. Med 3,6 kW/16A 14-15 timer og 7,2 kW/32 A 8-9 timer (to sistnevnte via hjemmeladestasjon med Type 2-kontakt).

HURTIGLADING: CHAdeMO-hurtiglading (0-80 prosent) vil trolig ta cirka en time i sommerhalvåret, men kan ta vesentlig lengre tid i vinterhalvåret. Teoretisk maksfart er 50 kW.

Informasjon om hvordan du kan optimalisere ladetid, finner du her.

Mer informasjon og veiledende pris finner du hos Lexus Norge.

Les også:

Test: Best på noe, mindre god på annet (2020)