Hopp til innhold

Enklere å finne elbil-kjøreskoler

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et spørsmål fra Norsk elbilforening var det som skulle til: Nå kan du søke etter trafikkskoler som tilbyr føreropplæringen i elbil.

For noen uker siden publiserte vi en reportasje om den utslippsfrie trafikkskolen til Gunhilde Bergan Karlengen, som utelukkende tilbyr kjøretimer i elbil. I forbindelse med artikkelen kontaktet vi ATL – Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund – for å høre om de hadde noen oversikt over hvilke av landets trafikkskoler som tilbyr førerkortopplæring i elbil. Det hadde de ikke dessverre ikke, var svaret vi fikk.

Lanserte søkemulighet

Nå har imidlertid ATL hevet seg rundt og lansert en søkemulighet på nettsiden sin som kan vise hvilke trafikkskoler som har en eller flere elbiler, slik at publikum enkelt kan finne ut om kjøreskolene i nærheten tilbyr utslippsfri opplæring. – Vi lagde dette etter at vi fikk henvendelsen fra dere. Vi syntes det var en god idé å kunne søke på skoler som har elbiler, sier Jan Harry Svendsen, informasjonsansvarlig i ATL. Svendsen forteller at ATL sendte ut en forespørsel til medlemmene sine like etter henvendelsen fra Elbilforeningen, og noen dager senere kunne de oppdatere nettsiden sin med den nye søkefunksjonen – og med informasjon om 47 norske trafikkskoler som i dag kan huke av for elektrifisert føreropplæring.

Vil snart bli enda flere

Men flere vil snart komme til, skal vi tro informasjonslederen i ATL. – Fordi vi nettopp gikk ut med denne henvendelsen, regner vi med at flere skoler som har elbiler vil gi oss beskjed om det, slik at de kommer med på listen. Svendsen er ganske sikker på at stadig flere norske kjøreskoler vil satse på nettopp elbiler fremover. – Etterspørselen etter dette vil nok øke, unge er opptatt av miljøet og mange vil kanskje vegre seg for å kjøre fossilt – også under opplæring – når det finnes alternativer som er utslippsfrie.

Tilbyr elektrisk MC-opplæring

– For skolene ligger fordelen også i lavere driftskostnader sammenliknet med fossile biler. Derfor tror vi at antallet trafikkskoler som vil tilby opplæring på elbil vil øke – og det er også en utvikling som ATL ønsker velkommen, fastslår Jan Harry Svendsen. Han legger til: – Med så mange elbiler som det er allerede er rundt i norske husstander, er det for mange nettopp elbil de kommer til å kjøre når de får førerkort, da vil det også være en fordel å ha tatt førerkort med en elbil. I Norge er det i dag mellom 900 og 1000 trafikkskoler, og ATL organiserer rundt 700 av disse – så den nye søkefunksjonen gir deg altså ikke et helt komplett bilde av elbilsituasjonen i alle landets trafikkskoler. I Åsane like utenfor Bergen finnes for eksempel Elektrisk Trafikkskole, som ikke er medlem i ATL, og som du derfor ikke vil finne om du utelukkende søker via nettsiden til Trafikkskolenes Landsforbund. Denne trafikkskolen hevder for øvrig å være landets første helelektriske trafikkskole, og tilbyr til og med kjøretimer på elektrisk MC, for dem som vil ta motorsykkellappen på en mer miljøvennlig måte. Kanskje noe å tenke på til våren? Både for motorsykkelglade bergensere – og for andre kjøreskoler?