Test av Audi Q6 e-tron Quattro: Er den bra nok?
Audi krysser av på mye av hva vi ønsker av en elbil, men revolusjonerende er den ikke.
Vi har ventet lenge på Audi Q6. Plattformen har vært utsatt flere ganger og etter en uke med bilen, lurer jeg på om de burde jobbet enda mer med den.
Med en lengde på 4,77 meter, er den selve definisjonen på den perfekte familiebilen. I Norge blir den en erstatter for den noe mindre Q5.
Design: Tar ingen sjanser
Audi har vært gode på design lenge og de følger prinsippet evolusjon, ikke revolusjon. Du vet hva du får, og den ligger midt imellom Q4 og Q8 både størrelsesmessig og designmessig.
Nytt av året er separate hovedlykter noe lavere enn kjørelysene, men har sotet glass i det mørke feltet i fronten, så det er ikke noe som sikker i øya for de som ikke liker to etasjer med frontlykter.
+/- : Audi Q6 e-tron Quattro
Pluss
- Høy komfort
- Rekkevidde
- Hengervekt
Minus
- Høy pris
- Plass
- Savner mer tec
Nordmenn elsker å kjøpe i flokk, så vi tipper de fleste velger sort, som testbilen, og de fleste vil velge 19-tommere. Da er den så anonym at ingen skjønner at dette er en splitter ny modell.
Vår bil har 20-tommere som koster 33.750 ekstra og sender strømforbruket opp fra 1,72 til 1,87 kWt på mila.
Interiør: Gode stoler
Audi har alltid hatt god ergonomi så det er ikke overraskende at du sitter helt konge i forsetene. Man blir heller ikke overrasket over designen på dem heller, som nærmest har sett lik ut i 20 år.
Testbilen er utstyrt med S-line interiør og elektrisk justerbare stoler med kunstskinn, uttrekk og varme. I den varme testuka savner jeg kjøling i setene. Kanskje standard stoffseter funker vel så bra.
Rattjusteringen er grasiøs, så lange personer kan virkelig sitte lavt i bilen og samtidig langt tilbake.
Operativsystem: Dårlig stemning
Q6 har fått et nytt digitalt operativsystem som endelig tillater oppdatering over lufta og som både er tilkoblet Android og Chat GPT. Du skal kunne gi opptil 800 talekommandoer og den skal lære bare mer og mer.
Bilen skal lære seg dine vaner og gjør du samme ting på ca. samme sted og tid tre ganger, spør den om du vil gjøre det til en fast vane.
I teorien høres alt dette fantastisk ut, men i praksis kan man lure på hva Audi har brukt overtiden sin på.
Den intelligente samtalepartneren er dum som et brød og misforstår alt du spør den om. Joda, det kan hende jeg har dårlig diksjon, men Tesla har utført mine ønsker på strak arm i snart ti år.
Skjerm og navigasjon
Den buede panoramaskjermen består av en 11,9 tommers MMI skjerm foran deg og en 14,5 tommer i midten. Instrumentskjermen har samme oppsett som vanlig hos Audi, det vil si diverse kjøredata på venstre side, media, telefon på høyre.
Det betjenes med de samme håpløse haptiske knappene som vi kjenner fra Q4. Spesielt synd, siden de hadde verdens beste knappe/rullebrytersystem tidligere.
Testbilen har ikke Head-Up display, men vi savner det heller ikke.
Multimediaskjermen er oppbygget med tre hoveddesign som kan konfigureres med dine foretrukne valg, i tillegg til et vindu som viser alle apper. Sjekk videoen under.
Audi tillater også tredjepartsapper som Spotify, Youtube, ladeapper og nå sist Hotels.com. Det finnes en rekke dårlige spill der også.
Jeg er overrasket over at det ikke finnes flere personlige valg for utseender, innstillinger av funksjoner etc. Der ligger kineserne hestehoder foran.
Som tilleggsutstyr kan passasjeren peke seg rundt på en liten 10,9 tommer. Den har tilgang på det meste og går i privatmodus når bilen er i bevegelse, altså at fører ikke ser hva som er på skjermen.
Men 14-åringen i heimen synes den er mye mer tungvint enn å bruke mobilen han allerede har i hånda sammen airpodene som allerede henger i øra. Skjermen blir ekstrautstyret du aldri trenger å kjøpe.
Trøbbel
Selv om oppbyggingen er enkel å navigere i, er det mye som ikke er intuitivt. Jeg opplevde en del bugs, som at lydinnstillinger ikke ble lagret. at den slet med å koble på mobilen osv.
Og om du har koblet til Apple Car Play, blir det umulig å spørre om å ringe dersom du er i sfæren til Audi. Da må du enten finne telefonnumrene på instrumentpanelet via knappene på rattet, eller gå inn i Apple Carplay. Da er det enklere å fiske frem mobilen ulovlig i hånda.
Baksete: Ikke mer enn passe
Baksetene er som vanlig formet som en ganske flat benk baki. Praktisk når man faktisk skal bruke alle tre seter.
Men jeg hadde forventet mer plass. Når jeg sitter perfekt foran, riktignok med setet lavt og rattet godt mot meg, blir det bare akkurat plass til meg på 1,89 meter i baksetet.
Det finnes flere biler i samme størrelse med langt bedre plass. Faktisk er baksetet i lillebror Q4 like romslig i lengden.
Kun seks liter større bagasjerom enn Q4 er knapt merkbart. Men det er firkantet og lettlastet med tredelte seterygger som slås ned med praktiske håndtak på sidene.
Den trekker derimot dobbelt så mye på kroken, 2.400 kilo og tillater 75 kilo taklast. Du må betale 40.000 kroner over standardmodellen for 64 liters frunk, men da får du også med deg det nevnte hengerfestet, 19-tommers hjul, bagasjeromsnett mellom bagasjerom og passasjerer, og noe annet småtteri på kjøpet.
Bak rattet i Q6 e-tron
Under lanseringen hadde vi bare tilgang på biler med luftfjæring. Nå har vi Sportsunderstell, altså stålfjærer. Den takler ikke karpe kanter og dumper like godt, og kan føles litt stiv i slike sammenhenger, men føles faktisk mer snerten og presis når du får fart på den tunge vogna, selv om ikke dekkdimensjonen er direkte sporty.
Som vanlig i Audi, er den fantastisk på lengre turer og man kjenner ikke farta. Sikkert en større fordel på Autobahn enn her hjemme.
Foran sitter det 255/50R20, mens bak ruller den på 285/45R20, så det er godt med dekksider å fjære på.
Q6 og har 285 kW (388 hk) og et dreiemoment på 650 Nm. Toppeffekten fordeles mellom frontmotoren på 190 hk 255 Nm og hekkmotoren på 380 hester og 580 Nm.
Det gir en grunnleggende bakhjulstrukket balanse, men også stor fleksibilitet til å sende mer krefter til de hjulene som trenger det, hvis andre har dårlig grep, i løpet av et millisekund.
Med akselerasjon fra 0-100 på 5,9 sekunder, savner man aldri effekt, selv om vi veier inn bilen på 2.440 kilo på vekta til Statens vegvesen.
Rekkevidde: Går langt
Q8 går for å være tørst på strøm, men man føler aldri rekkeviddeangst bak rattet i Q6. Den oppgir opptil 619 km, men vi må trekke fra litt for de store hjulene på testbilen.
På vår faste testrunde på 15 mil, ender jeg opp med et forbruk på snille 1,62 kWt på mila. Da er det svært hyggelige 24 grader i lufta og tørr asfalt.
Audi oppgir et WLTP-forbruk på mellom 1,7 og 1,94 kWt på mila for Q6, så vårt forbruk er en hyggelig overraskelse. Det må sies at WLTP også regner med strømtap ved lading i sine tall.
Lader som lovet
Også ved ladestolpen klarer den seg som lovet. Vi ruller inn på ladestasjonen med 1 prosent på på et batteri som holder 31 grader, ideelt for svelging av strøm.
Ladingen går nesten kjappere enn åpningen av den elektriske ladeluka. For den reagerer så sent på berøring at du tror du ikke har gjort det hardt nok. Og selve åpningen går i sakte kino.
Men Audien kobler seg automatisk opp på Ionity og laderen viser 285 kW nærmest fra start. Vi ser faktisk 290 et lite øyeblikk også. Imponerende, siden Audi oppgir 270 som maks.
Den har så og si vannrett ladekurve til 30 prosent. Den lader fortsatt med 200 kW til 50 prosent og over 100 kW til kuven stuper brått ved 80 prosent.
De hevder lading fra 10 til 80 prosent skal gjøres på 21 minutter. Det var nesten nøyaktig hva vi opplever.
Det betinger at du har lagt inn ladestasjonen i navigasjonen i god tid før, slik at batteriet har ideell temperatur når du kobler til.
Pris: Hold deg i skinnet
Startprisen er på 759.900 og Audi har ryddet kraftig opp i utstyrskonfiguratoren, for at folk faktisk skjønner hva slags utstyr de ender opp med.
Nå har de delt inn pakkene i plus, Tech Plus og Tech Pro.
Vi tipper de fleste velger omtrent samme oppsett som testbilen, Tech Plus til 828.800 kroner. Da får du blant annet elektrisk betjente seter, frunk, 19-tommere og LED Matrix, som for øvrig lyser så sykt bra at man blir blendet av samtlige skilt langs veien.
Nesten litt rart lyktene ikke demper lysene en smule mot skiltene også, ikke bare maskerer ut trafikken.
Standard lydanlegg er overraskende dårlig i en bil i denne prisklassen, så mange må nok også velge Bang & Olufsen lydsystem.
Det skal komme løsninger for telefon, som kjenner igjen føreren og klargjør bilen, men det er ikke klart fra start.
Lakk koster minst 12.000 kroner ekstra, 20-tommerne med Pirelli P Zero, som for øvrig støyer overraskende mye, letter deg for 32.000 kroner.
Stoffseter er fortsatt standard, men S-line-interiøret med sportstoler i kunstskinn koster deg drøye 10.000 ekstra og krever nesten at du krysser av for kjøling i setene for å ha det godt på varme sommerdager.
Testbilen ender på 900.000 kroner blank og nærmer seg prisen for biler i segmentet over, som BMW iX, Polestar 3 og Volvo EX90.
Mange vil synes at Tesla Model Y, Xpeng G9 og samtlige av Nios SUV-er vil gjøre noe av samme jobben også. Så kan man sikkert diskutere andrehåndsverdien av de, selv om Audi e-tron også havnet på billigsalg i bruktmarkedet i Norge.
Vi mener: Litt skuffende
Audi har lykkes med å presentere akkurat det nordmenn etterspør. Lang rekkevidde, rask lading, ok plass og god tilhengervekt.
Men det er lite grensesprengende med bilen som nå trolig skal betjene dette markedet for Audi de sju neste årene, og vi hadde en del bugs i infotainment-systemet på testbilen. Det må vi regne med blir luket bort.
Akkurat nå har Audi lite å frykte fra det som finnes av kinesiske biler på det norske markedet, men de store tekno-gigantene har nå slått seg sammen med bilprodusentene og det som produseres i Kina nå virker å ha urovekkende høyt nivå, både på infotainment og kvalitet, muligens ikke på kjøreegenskaper og kjøreglede.
Man burde i det minste forvente at Audi nærmet seg nivået til Tesla, når det gjelder brukervennlighet. Der mangler de faktisk en del ennå.
Få en bedre elbilhverdag!
Få Elbilforeningens ladebrikke som gir deg enkel lading i Norge og Europa, eksperthjelp på elbil og lading, supertilbud på veihjelp og mange andre attraktive medlemsfordeler.