Hopp til innhold

Fisker midlertidig reddet: Får 1,5 milliarder i frisk kapital

OCEAN AV FISKER: Det var optimisme å spore da kaia i Drammen endelig ble fylt opp av Fisker Ocean-eksemplarer i fjor høst. Nå kan bilene bli en kuriosa på veien.

Fisker er i dype problemer, men annonserte i går ny kapital på 1,5 milliarder kroner – men samtidig stoppes produksjonen i seks uker.

Bildesigneren Henrik fisker har hatt et brennende ønske om å lykkes med eget bilmerke i eget navn. Han mislyktes i 2013 og har hatt mange skjær i sjøen siden konseptbilen på Genève Motor Show i 2020.

PRØVEKJØRT: Vi fikk lov til å teste en privateid Fisker Ocean rett etter utlevering til eieren Jens Guthe. Det var noe å sette fingeren på. Sjekk videoen.

Bilen fikk en forsinket oppstart på grunn av delemangel under pandemien, men da vi snakket med en optimistisk Henrik Fisker på Nordic EV Summit i fjor, annonserte han at de hadde 65.000 reservasjoner på Ocean-modellen, rundt 2.000 av dem i Norge.

Fisker Ocean får over 700 km rekkevidde:

Den første bilen utleveres i dag

Magna Steyr i Østerrike, som produserer bilene, skulle være rigget for å produsere 40.000 biler i året

Fasiten er langt blekere. De leverte rundt 4.700 biler i fjor og 1.300 biler så langt i år.

For øyeblikket står 4.700 biler usolgt på lager. Til nå er det registrert 329 biler i Norge.

Alvorlig bakpå

Etter nyttår ble det kjent at Fisker tapte nesten 4,9 milliarder norske kroner bare siste kvartal i fjor og aksjekursen sank som en stein etter nyheten.

Kvartalstall viser store problemer:

Kan Nissan redde Fisker?

Det ble ikke bedre da kvartalsrapporten ble lagt frem 29. februar av Henrik Fisker på webcast.

Der fortalte han om en betydelig risiko for muligheten til konkurs, men det ble samtidig kjent at Nissan potensielt skulle inngå et samarbeid Nissan.

Uka etter ble det meldt om at Fisker hadde hyret inn et omstruktureringsbyrå og advokater for å forberede seg på konkurs, eller aller helst unngå at det ville skje.

Det foreløpig siste i Fisker-sagaen er at de denne uka sendte ut en pressemelding om at de har skaffet midler tilsvarende 1,5 milliarder norske kroner til fortsatt videre drift.

Mer av dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff og fordeler rett inn i innboksen!

Mye penger, men lite med tanke på at de tapte 4,9 milliarder bare i fjerde kvartal i fjor – og har latt være å betale avdrag på gjeld.  

Samtidig informerer Fisker om at de fortsatt er i dialog med en stor bilprodusent, men har altså fremdeles en produksjonsstopp på seks uker.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også