Hopp til innhold

George Soros (91) inn i Rivian: Investorlegende tar kjempejafs av elbilselskap

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

NYKOMMER: Pick-up-en R1T er én av to modeller som foreløpig er i produksjon på Rivian-fabrikkene i USA.

Foreløpig har investeringen vært en fiasko for den ungarskføde multimilliardæren.

Superinvestor George Soros (91) har for alvor fattet interesse for den elektriske revolusjonen i biltrafikken.

Mot slutten av fjoråret la han rundt to milliarder dollar (cirka 18 milliarder kroner) på bordet for 20 millioner aksjer i det amerikanske elbilselskapet Rivian.

Investeringen skjedde via fondet hans, Soros Fund Management, og gjør den ungarskfødte investoren til en av de største eierne i det California-baserte elbilselskapet.

Nyheten ble kjent i forbindelse med en såkalt «filing» (dokumentinnsendelse) til det amerikanske finanstilsynet SEC nylig.

Elbilforeningens vintertest 2022:

Derfor bør elbiler flest ha manuell innstilling av forvarming

Mannen som senket pundet

Netthandelsgiganten Amazon er største eier i Rivian med rundt 20 prosent av aksjene. Dette er ikke bare en finansiell investering, men også et strategisk valg på vei mot det som skal bli enn nullutslippsflåte for selskapet.

Planen er at Amazon innen 2030 skal ha 100.000 varebiler fra Rivian på veien. Disse blir sentrale brikker i netthandelskjempens enorme logistikkoperasjon.

HOLDEN MANN: George Soros (91) er en av verdens rikeste personer med en anslått formue på rundt 70 milliarder kroner.

George Soros, som ble verdenskjent da han sammen med sin sjefstrateg Stanley Druckenmiller senket det engelske pundet i 1992. Soros satset på at pundet skulle falle i en såkalt shorthandel , og da det ble devaluert i 1992 falt verdien 15 prosent. Soros og Druckenmiller tjente minst én milliard dollar.

Soros ble etter dette kjent som «the man who broke the pund».

George Soros ble født og vokste opp i Ungarn, men utvandret til Storbritannia i 1953. Ifølge magasinet Forbes er han god for rundt 70 milliarder kroner.

skjermbilde av elbilvelgeren

Elbilvelgeren fra Norsk elbilforening

Følger i Teslas hjulspor

Rivian er et amerikansk startupselskap med en forretningsmodell til forveksling lik Teslas. Selskapet utvikler elektriske kjøretøy og tilbehør for salg direkte til sluttkunde, både private og selskaper.

Ved siden av Amazon og George Soros, er Ford stor eier i selskapet.

Bilene produseres i USA, og like før jul offentliggjorde selskapet at det jobber med å etablere en produksjonsfabrikk i delstaten Georgia. Selskapet har fra før produksjon i Illinois og andre fasiliteter i Michigan, California, Vancouver og britiske Woking. Selskapets hovedkontor ligger i Irvine, California.

Grunnlegger og administrerende direktør er Robert Scaringe.

Selskapet har foreløpig bare to biler i porteføljen – suven R1S og pick-up-en R1T.

I likhet med Tesla jobber det med å etablere et eget hurtigladernettverk, i første omgang i USA og Canada. Selskapet produserer også hjemmeladere.

For George Soros har investeringen kastet heller dårlig av seg foreløpig. Rivian-kursen har falt kraftig de siste månedene, og aksjeposten hans er nær halvert i verdi.

Les også

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også