Hopp til innhold

Elbilpolitisk «toppmøte»: – Jeg gikk fra diesel til å bli elbil-venn

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

SAMLET OM EL: Fra venstre: Henrik Løseth Jansen fra Vestland fylkeskommune, leder Berit Hornnes i Sogn og Fjordane elbilforening, generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening og toppsjef Edgeir Vårdal Aksnes i Tibber.

– Før var jeg med i «dieselbilens venner», nå har jeg kjøpt meg elbil. 

Det sa Arbeiderpartiets Arve Helle da han besøkte Sogn og Fjordane elbilforenings «toppmøte» om elbilpolitikk i forrige uke. 

Til stede på møtet i Førde var både elbilister, kraftbransje og politikere samlet for å diskutere framtiden for elbilistene i Sogn og Fjordane.     

Helle fortalte på arrangementet hvor positivt overrasket han er over elbilens lange rekkevidde, korte ladehastighet og kjørekomfort.  

– Jeg rakk knapt å fylle kaffekoppen på bensinstasjonen før bilen var fulladet, sa Helle.   

ELTUSIAST: – Jeg er positivt overrasket over elbilens lange rekkevidde, korte ladehastighet og kjørekomfort, sier Ap-politiker Arve Helle.

87 prosent valgte ny elbil

Han er tydeligvis ikke alene om elbilentusiasmen. For i september valgte hele 87 prosent av de private nybilkjøperne i Sogn og Fjordane elbil.  

Akkurat det er Berit Hornnes, leder av Sogn og Fjordane elbilforening, glad for.  

– Vi jobber beinhardt for å gjøre det enkelt å være elbilist, og det er gledelig at mange nå i Sogn og Fjordane ser dette, og kjøper elbil.    

STÅR PÅ: Leder av Sogn og Fjordane elbilforening, Berit Hornnes, kan glede seg over et massivt salg av nye elbiler i distriktet.

– Nå er det distriktenes tur 

Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen ser en tydelig distriktstendens i elbilsalget.  

– Vi ser nå at elbilsalget tar av i såkalte distriktsfylker som Sogn og Fjordane og Finnmark. Nå kommer det nye elbiler med tilstrekkelig rekkevidde, flere bruksområder og som kan trekke tilhengere. Det er ingen grunn til at bilister i distriktene ikke skal velge elbil, sa Bu på møtet.  

Hun gleder seg over elbilsalget i distriktene og mener det er nødvendig for at man skal nå Stortingets mål om at alle nye biler i 2025 skal være nullutslippsbiler.  

– For å nå 2025-målet er vi avhengig av at folk i distriktene også velger elbil, sa Bu.     

Henrik Løseth Jansen fra Vestland fylkeskommune sa at fylkeskommunen satser offensivt på utbygging av ladepunkter.  

– Elbilistene må ha lademuligheter, og for fylkeskommunene er det viktig å stimulere til utbygging av ladepunkter der det ikke er dekning.  

Elektrisk stemning i Sogn og Fjordane

Strømsjefen ga råd 

Grunnlegger og CEO av det Førde-baserte strømselskapet Tibber, Edgeir Vårdal Aksnes, fortalte om ideen bak den vellykkede satsingen.  

–  Et av våre mål er å gjøre strømkundene mer bevisst og smarte i bruken av strøm. Er vi smartere i måten å bruke strøm på, belaster vi strømnettet på en bedre måte, også, sa han.  

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også