Lading og parkering med elbil i Oslo

Oslo kommune sine ladestasjoner

I 2019 startet Oslo kommune å ta betalt for lading på sine egne ladeplasser. Det vil si at selv om du kjører elbil vil du måtte betale, uansett tidspunkt på døgnet. Ladeplassen vil da være skiltet med «Ladbar motorvogn under lading» med underskilt «Mot betaling». Skiltene mot betaling blir gradvis innført på alle kommunale ladeplasser.

Pris

Mandag til søndag fra klokken 09.00-20.00 koster det 12-17 kroner per time for lading.

Utenom dette tidsrommet koster det 7 kroner per time for lading.

Betaling

Betaling per time for lading gjør du med Mobilappen Bil i Oslo, eller andre parkeringsapper.

Ladeplikt

Husk at det er ladeplikt på  ladeplassene. Finn heller en vanlig parkeringsplass dersom du ikke har behov for lading, biler som står parkert på ladeplasser uten å lade bøtlegges.

Hvordan åpne ladestasjonen

Ladepunktene til Oslo kommune kan åpnes med ladebrikke. Se hvordan du registrerer Elbilforeningens ladebrikke i boksen ved siden av.

Har du ikke ladebrikke? Du får Elbilforeningens ladebrikke i velkomstgave når du melder deg inn.

Det finnes også et fåtall eldre ladestolper rundt omkring hvor du kun kan lade med vanlig stikkontakt, disse åpnes med en ladenøkkel. Ladenøkkelen kan bestilles i nettbutikken på Min side.

Slik får du tilgang til ladestasjonene til Oslo kommune med ladebrikke:

1. Registrer Elbilforeningens ladebrikke på Min side

2. Registerer ladebrikken hos Fortum Charge & Drive

3. Ved betaling – last ned og betal med mobilappen Bil i Oslo, eller andre parkeringsapper

Husk type 2 ladekabel

For å kunne lade på ladestasjonene som åpnes med ladebrikke, må du ha med en egen type 2 ladekabel. Type 2 er den nye standardkontakten for lading av elbil i Europa og alle nye elbiler kan lade på disse punktene dersom de har riktig kabel.

Type 2-kabel leveres som standard for mange elbiler, men kan også kjøpes hos din elbilforhandler eller hos autoriserte forhandlere av ladeutstyr.

Ladeskilt

Dette ladeskiltet skaper full forvirring

Dette skiltet er det mange som misforstår, og noen har til og med endt opp med å få bot.

Slik leser du skiltet:
Først og fremst, skiltet må leses tredelt (se bilde). Det blå hovedskiltet med hvit P (øverst) forteller deg at dette er en offentlig parkeringsplass hvor du kan parkere.

Under hovedskiltet er det i dette tilfellet to ulike underskilt, som må leses hver for seg. Det første underskiltet (i midten) sier at parkeringsplassene kun er for ladbare biler som står til lading, og at det koster penger. Dette underskiltet har ingen tidsbegrensning, og gjelder derfor hele dagen, hele året.

Det andre underskiltet (nederst) forteller at det er en makstid for å stå på ladeplassen (3 timer) som kun gjelder mellom kl. 9-20 på hverdager.Klokkeslettet som står i parentes gjelder for lørdager. Det vil altså si at dersom du parkerer kl. 19, kan du stå til kl. 11 neste dag.

Men husk! Du må betale for å stå på ladeplassen uansett hva klokka er.

Urskrive

Parkerer du elbilen din på en gratis parkeringsplass med tidsbegrensing, må du bruke urskive. Urskiven skal stilles inn på det tidspunktet du forlater bilen. Overstiges makstiden på skiltet, vil du risikere å få bot, følg derfor alltid skiltingen på stedet. Urskive kan bestilles i nettbutikken på Min side.

Hurtiglading

Det er flere hurtigladere både i og utenfor Oslo. Hurtigladestasjonene i Oslo driftes av private ladeoperatører, alle hurtigladestasjonene støtter Elbilforeningens ladebrikke.

Du kan lese mer om hurtiglading her

Ladegarasjer

På Vulkan ved Mathallen på Grünerløkka har Fortum  over 100 ladestasjoner, inkludert to hurtigladere. Her betaler du for parkering og for strømmen du bruker når du lader. Ladestasjonene kan åpnes med Elbilforeningens ladebrikke dersom den er registrert hos Fortum.

Under Akershus festning er det en elbilgarasje med 86 ladestasjoner. Porten åpnes ved å ringe nummeret som står oppført ved porten. Betaling for lading på automat eller via parkeringsapper.

Kart over ladestasjoner i Norge