Hva slags hjemmeladebokser finnes der ute, og hva passer best for meg?
Vi har i hovedsak to typer ladebokser, smarte ladebokser og enkle ladebokser. En smart ladeboks har tilleggsfunksjoner som gjør ladingen både enklere og raskere, ved at man har mulighet for effektstyring og tidsstyring.
En enkel ladeboks har i motsetning til de smarte boksene ingen spesielle funksjoner, utover å tilføre strøm til bilen din. Vi kan egentlig se på de enkle ladeboksene som en litt mer avansert og tryggere versjon av den tradisjonelle stikkontakten. Mange velger å kjøpe de enkle ladeboksene og er godt fornøyd med det. I fremtiden vil det imidlertid kunne være lurt med en smart ladeboks som til enhver tid lar deg bestemme hvor mye effekt elbilen din skal få og når det vil være mest hensiktsmessig å lade elbilen, både for sikringsskapet, strømnettet og for lommeboka.
Hva er egentlig en smart ladeboks?
En smart ladeboks lar deg i hovedsak gjøre to ting: «effektstyring» og «tidsstyring». Effektstyring lar oss jevne ut toppene i strømforbruket vårt. En typisk «topp» vil være på ettermiddagen når vi kommer hjem fra jobb, setter elbilen på lading og middagen i ovnen. Altså i perioder hvor vi bruker mye strøm samtidig. Med effektstyring styrer vi bruken av strøm i boligen og utjevner de store toppene i strømforbruket vårt.
Tidsstyring lar oss bestemme når ladingen skal startes og/eller avsluttes. Vi utsetter gjerne ladingen til det mest hensiktsmessige tidspunktet på døgnet, slik at vi kan lade elbilen raskere og til en rimeligere pris. Dette er gjerne om natten, da det generelt er lite strømaktivitet i boligen og som dermed lar elbilen lade i fred.
Måten vi måler og betaler for strøm på er i endring. De nye smarte strømmålerne (AMS) som har blitt installert i de fleste hjem, gir nye muligheter for å tilpasse strømforbruket sitt slik at man kan få lavere strømregning (og på sikt nettleie). Den viktigste grunnen til å velge en smart ladeboks er å sikre at man kan bruke nye tjenester som utnytter disse mulighetene.
Sjekkliste for kjøp av hjemmeladeboks
-
Hvilken ladeeffekt skal ladeboksen ha?
Elbilforeningen anbefaler å kjøpe ladeboks med ladeeffekt opptil 7,4 kW (med 230V-anlegg) eller opptil 22 kW (med 400V-anlegg). Da får du en ladeboks som er klar for fremtidens elbiler og som du dermed kan bruke i mange år fremover (Husk: en hjemmeladeboks kan fort ha en levetid på 10-20 år, om ikke lenger).
-
Løs eller fastmontert kabel, og i så fall hvor mange meter?
Ladebokser kommer med både løs – og fastmontert kabel. Du finner ladebokser med kabler fra ca. 2-8 meter. Velg den kabellengden som best passer din bruk.
-
Vil du ha en «smart» eller «enkel» ladeboks?
En smart ladeboks gir deg mulighet til effekt- og tidsstyring, mens en enkel ladeboks ikke har noen ekstra tilleggsfunksjoner.
-
Med eller uten installasjon?
Husk at prisene du får oppgitt ofte ikke inkluderer installasjon, og at det dermed vil kunne påløpe ekstra kostnader. Dersom du kjøper ladeboks uten montering må du finne en autorisert elektriker som kan installere ladeboksen. Sjekk gjerne om elektroinstallatøren er registrert i DSBs elvirksomhetsregister. Husk å få samsvarserklæring fra elektriker på installasjonen.
-
Hvilket strømnett er du tilkoblet?
Er du tilkoblet IT- eller TN-nettet? Med unntak fra Sørvestlandet og noen spesielle områder, er det IT-nett som er det vanligste nettet i Norge.
-
Har du en sikring ledig i sikringsskapet ditt? og om ikke, har du plass til en ny?
Ved installasjon av ladeboks vil det være behov for en ledig sikring i sikringsskapet. Dersom det ikke er plass til en ekstra sikring vil det kunne være nødvendig med en liten boks i tillegg til sikringsskapet.
-
Har du jordfeilvern type B i sikringsskapet?
Alle nye strømkurser til lading av elbil eller ladbar hybrid må ha jordfeilvern type B. Det er som regel ikke nødvendig med Jordfeilvern type B i sikringsskapet dersom du har en hjemmeladeboks, jordfeilbryteren er ofte allerede installert i boksen.
-
Har du overspenningsvern?
Overspenningsvernet beskytter mot uventede spenningsendringer, som for eksempel lyn og tordenvær. Overspenningsvernet plasseres i sikringsskapet ditt.
-
Hvor skal ladeboksen plasseres?
dersom ladeboksen skal stå ute, bør den så godt det lar seg gjøre beskyttes mot vind og vær. Dette kan blant annet gjøres ved å installere en plate over ladepunktet.
Ofte stilte spørsmål om hjemmeladebokser
Jo høyere effekt (kW), desto raskere lader du opp bilen. Hvor fort bilen faktisk lades opp kommer helt an på hvilken elbil du har (hvor mye strøm bilen klarer å ta til seg), men også temperaturen. Du vil aldri kunne ta ut mer effekt enn det bilen din kan håndtere, uansett hvilken effekt ladeboksen kan levere. I tillegg har det noe å si hvilket strømnett du er tilknyttet. Dersom du har 230V strømnett så vil du ikke få mer effekt ut av laderen enn 7,4 kW. Hvorvidt bilen din kan dra nytte av 7,4 kW avhenger av størrelsen på bilens ombordlader.
I enkelte områder krever nettleverandøren at man søker om å få sette opp kurser over 16A (tilsvarer over 3,7 kW) for lading av elbil ved 230 V 1-fase strømnett.
Effektbehovet ditt avhenger også av hvor ofte du ønsker å lade elbilen din hjemme, og kjøremønsteret ditt.
Denne informasjonen finner du i sikringsskapet ditt. Det mest vanlige i Norge er 230V IT-nett. I nyere boliger kan det være 400V TN-nett. Enkelte steder på Sørvestlandet er 230V TT-nett vanlig.
Type 2-kabel er det mest brukte på europeiske, amerikanske og nyere asiatiske bilmodeller. Sjekk hvilken kabel din elbil skal benytte. De fleste nyere elbil benytter Type 2-kabel, nedenfor er noen eksempler på elbiler som bruker Type 1-kabel:
- Nissan LEAF 2011- 02.18 (Ny generasjon Leaf fra 2018 bruker Type 2-kabel)
- Kia Soul Electric
- Mitsubishi I-MiEV
- Peugeot iOn og Peugeot Partner
- Citroen Berlingo og Citroen C-Zero
- Nissan e-NV200 (Evalia)
- Ford Focus Electric 2013-2016, Ford Transit Connect Electric
- Renault Kangoo 2011 – 2013
Elbilforeningen anbefaler ikke èn ladeboksleverandør over en annen, men vi har etter en grundig prosess inngått samarbeid med tre ladeboksleverandører som vi mener er de mest fremtidsrettede, og til en god pris.