Hopp til innhold

Legenden AC Cobra kommer som elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

ELE-FANTASTISK: 60 år etter sin fødsel, kommer AC Cobra-produsenten med en elektrisk versjon av den unike bilen.

60 år etter at legendariske AC Cobra herjet rundt med en V8’er under panseret, lanserer produsenten en elektrisk versjon som skal bygges i 58 eksemplarer.

En av de eldste uavhengige bilprodusentene i Storbritannia, AC Cars, er nå klare til å levere den første elektriske versjonen av sin klassiske serie 1-Cobra til kundene. AC Cobra var en legendarisk toseters sportsbil på 1960-tallet, som nå får nytt liv med en elektrisk drivlinje. 

100 år gammel historie

AC Cars ble opprinnelig grunnlagt i 1901, men ble ikke offisielt innlemmet som bilprodusent i Auto Carriers Ltd. før et tiår senere. Med en over 100 år lang historie – fylt av avviklinger og navneendringer – lever AC Cars videre som en privateid uavhengig bilprodusent. LES OGSÅ: Leverer ombygd elektrisk Triumph-estetikk på høyt nivå

Legendestatus

Den opprinnelige AC Cobra skulle kunne konkurrere mot Chevrolet Corvette, noe den gjorde til gagns. Det hele startet da Carroll Shelby henvendte seg til AC Cars med ideen om å sette en liten Ford V8-motor i bilprodusentens eksisterende Ace-chassis. Resultatet var en demon av en roadster som kunne gå i nesten 200 km/t. Det førte til en enorm popularitet før Shelby solgte Cobra-navnet til Ford i 1965.

Elektrisk roadster

AC Cars har nå redesignet de berømte klassikerne og bygd dem om til nullutslippsbiler – og først ut er altså Serie 1 elektrisk Cobra. Rekkevidden på rundt 24 mil er ikke all verden. Men vi kan bare forestille oss å bli fraktet lydløst rundt med vind i luggen i denne tøffe klassikeren. Produsenten lover at flere klassiske elbiler skal være på vei – blant annet en noe tyngre Serie 4-utgave som kan fås i 15 forskjellige fargesammensetninger. En utgave har samme ytelse som Serie 1, det vil si 308 hk fra en batteripakke på 55 kWt. Men man kan også velge en utgave med ytelse på hele 670 hk (500 kW) og ikke mindre enn 1.000 Nm når boostfunksjonen setter inn for fullt. Da skal den reise fra stillestående til hundre på 3,8 sekunder. Bare 58 av serie 1 elektrisk Cobra vil bli produsert av AC Cars for å feire produksjonen av den aller første Cobraen for 60 år siden.
Fakta Serie 1 elektrisk Cobra:
0-100 km/t: 4 sekunder Dreiemoment: 250 Nm kontinuerlig, med boost på 500 Nm Anslått rekkevidde: 241 km Batteri: 55 kWt Ytelse: 308 hk (230 kW)  Vekt: Ca. 1.050 kg LES OGSÅ: Vi har prøvekjørt en 46 år gammel elbilveteran fra BMW