Hopp til innhold

Nesten dobbelt så høy score som neste på lista: Norge kåret til Europas mest elbil-klare land

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

NORGE PÅ TOPP: Norge er ikke overraskende blitt kåret som Europas ledende elbilland i en ny rangering. Vel å merke knyttet til ekte elbiler, ikke elektriske leke-Teslaer, som her.

Hvilke land i Europa ligger best an til å bli helelektriske på bilfronten? Det har en ny rapport tatt mål av seg å beregne.

For å ta det viktigste først: Sverige landet på 3,3 av 10 mulige poeng.

Norge fikk 8,14.

Og nå som det er på det rene at vi har slått svenskene igjen, kan vi se nærmere på hva det nå er noen har funnet ut av denne gangen.

Har rangert hele Europa

Ved å sammenligne ulike faktorer i alle de europeiske landene, mener det internasjonale trafikkopplæringsselskapet Zutobi at de har kunnet fastslå hvilke land som ligger lengst fremme i elbilløypa – og som er best forberedt på en helelektrisk bilfremtid.

I sin The Electric Vehicle Ready Index har de rangert de ulike landene ut fra en rekke faktorer som til sammen skal kunne gi maksimalt ti poeng på deres såkalte EV-ready-score.

Og her fikk Norge altså 8,14 poeng. Neste land på lista, Storbritannia, fikk 4,73 poeng, mens Nederland havnet på tredjeplass med 4,68 poeng.

Samtidig endte det søte broderfolket vårt i øst på syvende plass, med 3,3 poeng.

Danmark havnet på 26. plass, med 2,4 poeng, mens Tyskland på et eller annet vis havnet på 32. plass, med 1,49 poeng.

Du kan klikke på bildet under for å kunne lese grunnlaget for topp 10-lista:

Høy elbilandel og mange offentlige ladere

I rangeringen sin har Zutobi brukt følgende faktorer:

I tillegg har de sett på de ulike landenes kjøpsinsentiver, antallet registrerte elbiler og landenes prosentvise økning i antall elbiler de tre siste årene.

Det som har hjulpet Norge til topps er selvsagt elbilandelen, som jo er høyest i verden og som da Zutobi gjorde sine beregninger, lå på 11,83 prosent.

Lave ladekostnader og antallet offentlig tilgjengelig ladestasjoner har også bidratt sterkt, med 35,79 ladestasjoner per kilometer vei i Norge, vel å merke ifølge Zutobi.

Akkurat hvordan de har kommet frem til dette siste tallet, utdyper ikke Zutobi når de kort redegjør for sin metodologi, men det er nok et betydelig lavere tall i virkeligheten, i hvert fall hvis man tar med alt vi i Norge regner som offentlig vei og deler det på antallet offentlige ladestasjoner her i landet.

England i tet over nettsøk på elbil

En bit av forklaringen på at Storbritannia havnet på andreplass på lista over hvem som er mest klare for en elektrisk bilfremtid, er at innbyggerne der søker mer enn i noen annen nasjon etter elbil på internett.

Ved å hente ut tall fra Google Keyword Planner fant de ut at mellom august i fjor og juli i år, hadde britene hele 139,65 elbilsøk per 100.000 innbyggere, noe som jo tydelig illustrerer en stor elbilinteresse blant innbyggerne.

Vi vil tro akkurat disse tallene har skutt ytterligere i været blant britene etter denne perioden, siden de jo siste månedene har stått i kilometerlange køer foran landets bensinstasjoner.

Til sammenligning søkte nordmenn 37,54 ganger på elbil per 100.000 innbyggere i samme periode.

Høy ladertetthet i Nederland

«Bronsevinner» Nederland markerte seg heller ikke i tet på elbilnettsøk, men tok et saftig byks oppover takket være at det geografisk lille landet hadde hele 66.655 offentlige ladestasjoner da kåringen ble foretatt.

Det betyr at de har 21,82 ladestasjoner per kilometer vei, og med sin elbilandel på 2,06 prosent har de dessuten den tredje høyeste elbilandelen i Europa.

Nå er ikke dette akkurat verdens mest vitenskapelige undersøkelse, men tallene den er bygget på, gir likevel en indikasjon på hvordan det står til på elbilfronten i de ulike landene – og hvor fort utviklingen vil kunne gå på veien mot en utslippsfri veitransport rundt omkring i Europa.

Og for vår egen del er det jo selvsagt alltid gøy å kunne slå svenskene ned i støvlene, uansett hvilken disiplin det dreier seg om.

Du kan se nærmere på hele rangeringen her.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også