Hopp til innhold

Norges morsomste elbilskilt

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra ELVETE og ZEROCO2 til fotballreferanser og Star Wars: Vi har tatt et uhøytidelig skråblikk på de «LOLeste» personlige elbilskiltene i annerledeslandet.

I Norge ruller det nå rundt elbiler med registreringsskilt som 4GETOIL, ELEGANT og YNWALFC. Norske elbileiere er åpenbart glade i ordspill og referanser som ikke nødvendigvis er begripelige for alle. Men at noen mener det bare er å glemme oljen, at man kan lage mer eller mindre el-egante ordspill på mye som starter med EL, og at noen av dere mener at Liverpool er det beste fotballaget, er opplagt. Les også: Nå kommer EV-skiltene

May the 4CBWU!

Lenger ned i saken tar vi for oss personlige elbilskilt vi av ymse årsaker har bitt oss merke i. Vær forberedt på mange referanser til fotball, Tesla, miljøvern, diverse ordspill og noen rimelig kuriøse innslag. Men før vi skrider frem, viderebringer vi hilsenen fra en Star Wars-fan og elbileier med følgende skilt: 4CBWU. (Les: Force be with you, som i «May the force be with you».)
Foto: Kjetil Sandal
Elbileier Kjetil Sandal lager gjerne LOL-bilder og LOL-skilt.

Serverne knelte

Fra 15. juni i fjor kunne nordmenn for første gang søke om å få personlige bilskilter. Og responsen lot ikke vente på seg: Samme dag som Statens vegvesen åpnet for å sende inn søknader via sine nettsider, knelte serverne under den voldsomme pågangen. Prisen for et personlig bilskilt er 9.000 kroner, men da har du til gjengjeld betalt avgiften i ti år. Overskuddet fra skiltsalget er øremerket ekstraordinære trafikksikkerhetstiltak som vil fordeles rundt i landet. I løpet av kort tid fikk Statens vegvesen inn over 13.000 søknader. Ikke alle disse ble godkjent, og blant dem som ble godkjent, var det mange søkere som aldri betalte avgiften. Her kan du se hvilke personlige skilt som allerede er registrert hos Statens vegvesen (per 25. september i fjor). Her kan du lese mer om hvordan du går frem for å få et slikt skilt.  Og her kan du selv søke om personlig bilskilt.

Snart 700 personlige elbilskilt

Likevel fikk staten inn rundt 36 millioner kroner på salg av personlige bilskilt i fjor, noe som betyr at omtrent 4.000 fikk skiltene sine godkjent i løpet av fjoråret. Elbil.no har fått tilgang til hvilke personlige skilter som er registrert på elbiler så langt, og fikk en liste på 663 personlige elbilskilter. Det betyr at 0,4 prosent av rundt 160.000 elbileiere har falt for fristelsen til å skaffe seg personlige registreringsplater, og betalt inn til sammen snaut seks millioner kroner som altså langt på vei går til trafikksikkerhetsformål. Skiltene spenner fra helt interne meldinger som bare eieren vet meningen bak, til referanser noen vil plukke opp, andre ikke. Og selvsagt et og annet gullkorn eller forsøk på sådan som alle vil forstå.
Foto: Elbil.no
Erik Lorentzen viser stor takhøyde på Elbilforeningens egen doning: ELBILEN.

Miljø- og el-referansene ordblomstrer

Noen vil drite ut fossilbilene, andre vil hylle sin egen, miljøvennlige bil. Her har du noen av disse i skjønn forening: CO2ZERO, SUNPOWR, LOLOIL, NIXNOX, EDAMP, ECO, GOGREEN, ZEROCO2, TNKNYTT, LOLGAS, RØYKFRI, GAYA, 4GETOIL, SPARSOM, ECOBIL, GRØNN. Og her er diverse variasjoner over ordspill, el-ler beslektede herligheter som starter på EL eller spiller på elektrisitet på ymse måter: ELSKLNG, ELFAG, ELJOY, ELCAT, ELVETE, ELLEN, PROTON, OHM, ELSPEED, ELPROFF, ELBILI, ELMAN, EK, ELGUAPO, ELEGANT, ELTAXI, ELMAX, EL4EVER, ELGITAR, ELKRAFT, ELAUTO, EV, CHARGED, ELIZE, ELNINO, ELDYRET, ELTAKST, ELRBEST, ELGEN. De som trodde at ELDYRET og ELGEN var ett og samme dyr, tar altså feil … Les også: En eltaxisjåførs utblåsning

Tesla-tøys

Ellers er det vel bare naturlig at diverse Tesla- og Elon Musk-referanser har gått til himmels blant elbilfolk med denne preferansen. Vi har merket oss følgende Tesla-skilt: MRX, ELONX, TSLA, TESLAEN, MODELX, TESLAX, MODELS, TESLAO, ELTESLA, XFILES, MUSKI, ELON, XWING, MYTESLA, WESLA, MRTESLA, INSPACE, XFORCE, MUSKEL, TESLAS, ROADSTR, XPLORER. Om INSPACE i virkelighetens verden befinner seg på en Tesla et sted på norske landeveier, slik som Elon Musks røde Tesla Roadster gjør et sted der ute i verdensrommet, aner vi ikke. Vi bare gjetter.

FLØTTDÆ!

Det er alltid noen som må tøffe seg litt, også blant elbilistene. Her er noen du kanskje ikke vil ha bak deg i trafikken: FLØTTDÆ, UR2SLOW, U2SLOW, URSLOW, MENTAL, MRPIMP, LYNET, ALIEN, ADHOC, LABAN, BANDIT, KLØNA, ZZZZZZZ, VISEES, BØLLE, PSYCHO, X666X, MOR, LOCO, TRAUMA. Noen du derimot kanskje vil ha bak deg, er for eksempel disse: MORMOR, MOR, SOMLE, NAMASTE, VEGANER, TOYCAR, SIKH, MOROBIL, DACHS, NERD, GISKE, ROLEX, STRUTSI, FRISTED.

You’ll never drive alone

En dedikert fotballsupporter lar sjelden anledningen gå fra seg til å flagge laget sitt. Også på elskiltfronten vet fotballfolket å tone flagg: YNWALFC, FFK, SPURS, ARSENAL, GLIMT, AR5EN4L, YNWARJ, UNITED, ANFI3LD, RANGERS, VIF, HOTSPUR, MUFC.
Foto: Jon Arne Skjellfjord
Tottenham- og Tesla-fan. Foto: Jon Arne Skjellfjord

Ordspillere, lokalpatrioter og Seinfeld-fans

Fra fotballspillere til ordspillere, du får nemlig ikke mer moro enn du lager sjøl. Roger that, roger? ROGER. Altså koster vi på oss disse skiltene, til 9.000 kroner stykket: MOTIV8, YNOT, WATTSUP, DONTBL8, CRE8, TFAST4U, JST4FUN, CTRL4. Og selvsagt: ROGER. (selv om forklaringen kanskje er så enkel som at eieren heter Roger.) Vi tillater oss samtidig å by på et lite knippe lokalpatrioter fra det ganske land: HALLING, ULVØYA, ASKER, ERAKER, TAFJORD, RYGGE, HOLMSBU, LIBANON, HITRA, VOSS, MODUM – eller hva med den mer vidtfavnende NORVEGE? Dessuten er vi en smule positivt overrasket over at dette elbilskiltet passerte sensuren ved kontor for kjøretøyregistrering i Statens vegvesen: A55MAN. Referansen for Seinfeld-fans er i hvert fall åpenbar, se bare her, hvis du ikke henger helt med: Vi må nesten bare gå ut fra at elbileieren i likhet med Cosmo Kramer, selveste The ASSMAN har utgitt seg for å være proktolog …

Lykkelig skilt og ymse fans

Vi tilbyr én gratis bompassering til den som gjetter hva følgende bileiere digger: ELVISI, ZIGGY, GANDALF, RIKERUD, PEPSMAX, ACZDC, CONAN, AVIATOR, BATMOB. Og at noen elbileiere er gladere enn andre, blir tydelig når man ser skilt som dette: LIFE, LYKKE, GETFIT, WEEEEEE, HAPPY, WOW, GLALAKS, FIN, SMIL, SHINE. Lykkelig skilt, som de ville sagt i Se og Hør …

WTF?

Eieren som har registrert elbilen sin med «FOSSIL», skjønner vi derimot lite av. Heller ikke han som har betalt 9.000 kroner for å registrere bilen sin med PASSORD. Elbileieren som har funnet det fornuftig å betale 9.000 kroner for et skilt pålydende 9000 KR, skjønner vi heldigvis litt mer av. Tror vi.
Fotomontasje: Mats Brustad, Broom
Fotomontasje: Mats Brustad, Broom
Også personen som har registrert elbilen sin med 42, tror vi nok vi skjønner referansen til: Det er som kjent svaret på alt i hele universet.

Kaffe, te, snylter og elbilen

En som hittil har glimret med sitt fravær i denne artikkelen, er elbileieren som hadde pyntet Teslaen sin med det ironiske skiltet SNYLTER. Det viste seg imidlertid at det smått ikoniske skiltet havnet i skuffen etter bare noen uker. Om årsaken var at skiltspøken ble en øyeblikkelig viral-slager på norske nettsteder og i sosiale medier så fort han våget seg ut i trafikken med skiltet sitt, er uvisst, men «snylteren» ga oss i hvert fall lov til å publisere bildet.
Foto: Privat
Foto: Privat
Ellers merker vi oss at det er en elbileier der ute som har registrert bilen sin med KAFFE, og en annen med TE. Vi formoder de er mann og kone. Heldigvis har Norsk elbilforening sin egen doning med et personlig skilt av det totalt begripelige slaget: ELBILEN. Skriv gjerne inn din personlige favoritt i kommentarfeltet under. Eller del ditt eget, personlige elbildrømmeskilt samme sted – hvis du da tar sjansen på at andre kan finne på å snappe det fra deg og rett over på sin egen bil.