Hopp til innhold

Mer enn 3.000 nye elbiler så langt i juni

Elbilrekorden fra mars 2015 kan bli knust. 3.000 registreringer er allerede passert – en uke før juni er omme.

Den gamle registreringsrekorden har stått i over to år. I mars 2015 ble det førstegangsregistrert 3.391  elbiler. Med en solid siste uke i juni, blir det ny bestenotering.

Det første virkelig store tallet kom i mars 2014. Da ble det registrert 2.813 elbiler, og den største driveren var 1.493 utgaver av Tesla Model S. Flere utgaver av samme bilmodell var ikke registrert i en og samme måned siden 1986, da Ford Sierra var på høyden av sin popularitet.

Tallene fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV), ajourført 25. juni, viser at junitallet for elbiler så langt er 3.018. Statistikken inkludererer ikke bruktimport, men denne vil naturligvis bli inkludert i oppsummeringen av andre kvartal.

Ståle Frydenlund / elbil.no
Solid junimåned for Tesla Model X, men Tesla som merke utgjør ikke mer enn 15,4 prosent av alle registrerte elbiler så langt i år. (Alle foto: Ståle Frydenlund / elbil.no)

Nye Volkswagen e-Golf har det høyeste antallet enkeltregistreringer (se tabell) i juni, fulgt av Tesla Model X og BMW i3. Sistnevnte har vært i toppen av statistikken helt siden modellen ble introdusert med 50 prosent mer batterikapasitet på sensommeren i fjor.

i3 er også den mest solgte elbilen i år, og utgjør nesten 2 av 10 elbiler i totalmarkedet.

Fortsatt over 1/3 av markedet ladbart

Før de siste fem registreringsdagene i juni var altså totalt 13.858 av 74.298 nye personbiler i år elbiler.  Markedet for personbiler er 24,5 prosent opp fra samme tid i fjor. Elbilene utgjør så langt 18,6 prosent av alle nyregistrerte personbiler (bruktimport kommer i tillegg).

På samme tidspunkt var det registrert 11.792 ladbare hybrider (markedsandel: 15,9 prosent). Det betyr at mer enn 1/3 av alle nye biler i år går helt eller delvis på strøm.

Ståle Frydenlund / elbil.no

Av de ladbare hybridene tilfredsstiller i overkant av 6.700 (rundt 57 prosent) vårt krav til elektrisk rekkevidde. Mest populær er Volkswagen Passat GTE (bildet), foran Mitsubishi Outlander PHEV og Volkswagen Golf GTE (alle med godkjent elektrisk rekkevidde på rundt 50 kilometer).

Med den solide elbilandelen så langt i år blir det spennende å se om vi kan nærme oss vår 2017-prognose. Den sier 37.500 elbiler (inkludert brukimport).

Hvor nær vi kommer etter andre halvår avhenger i stor grad av importørenes leveringsevne.