Hopp til innhold

Hva gjør jeg når ladekabelen sitter fast?

Rådene vi gir her gjelder ved hurtiglading, men noen av triksene vil også gjelde for hjemmelading og gatelading.

Innimellom kan det skje at ladekabelen sitter fast i bilen eller i ladeboksen også ved denne typen lading.

Ikke bruk fysisk makt

Når man lader er det mye strøm i sving. For å sikre at denne strømmen går dit den skal, er det noen små pinner inne i ladekontakten som låser fast ladestøpselet etter at du har plugget det inn i bilen og før ladingen starter.

Før bilen låser opp disse pinnene igjen, må bilen være sikker på at det ikke er strøm i kabelen. Noen ganger skjer det en feil som gjør at disse pinnene ikke låses opp, selv om bilen ikke lader. Dette kan også skje før ladingen kommer i gang.

Om du opplever dette, må du for all del ikke bruke fysisk makt for å få løs kabelen, da risikerer du å skade bilen.

Sjekk at bilen ikke lader

Det første du bør gjøre er å sjekke at bilen ikke lader og at ladeøkten er avsluttet fra laderens side. Bruk brikke eller app, og sjekk om økta er avsluttet. Ofte kan du også se dette på skjermen på laderen.

Om ladeøkta er avsluttet og kabelen fortsatt sitter fast, er det en kommunikasjonsfeil mellom lader og bil som gjør at ladekabelen sitter fast.

Skru av bilen, og så låse/låse opp

For å nullstille dette, kan du forsøke å skru av bilen og så låse/låse opp igjen med nøkkelen. På en del biler kan du på nøkkelen dobbel-trykke på lås opp for å løse ut kabelen.

Sjekk om bilen har en egen knapp for å løse ut kabelen

Funket ikke det, kan det være at din bil har en egen knapp for å løse ut kabelen. Den finner du kanskje ved siden av kontakten på bilen, i instrumentpanelet og/eller på skjermmenyene – eller i appen som følger med bilen din.

Start og stopp ei ny ladeøkt

En annen ting du kan prøve, er å starte en ny ladeøkt på ladestasjonen og så stoppe den igjen etter eksempelvis 30 sekunder. Håpet er at den vil løsne når bilen får et nytt signal om at lading er avsluttet.

Hvis du hører godt etter, kan du høre at låsen sier «klikk» når den slipper kabelen.

Sjekk om bilen har en egen nødstopp

Har du fortsatt ikke fått det til er det flere biler som har en nødstopp gjemt et ellet annet sted i bilen som du kan dra i. Har du en slik i bilen vil du finne informasjon om det i bruksanvisningen til bilen.

Typisk sitter den under panseret eller i en luke i bagasjerommet.

Bruk nødstoppen på hurtigladeren

Om ingenting av det vi foreslår over skulle fungere, kan du prøve å trykke på nødstopp-knappen på hurtigladeren eller forsøke å ringe ladeselskapet for å høre om de kan se status på laderen, og om de kan bistå fra sin side.

De siste nyhetene fra elbil.no