Hopp til innhold

Taper batteriet strøm hvis bilen står rolig over tid?

Har du sjekket batteriprosenten idet du parkerer for kvelden, og så har den gått ned når du våkner neste dag, selv om ingen har kjørt?

Dette er en kjent problemstilling for flere elbileiere. Temaet ble for alvor satt på dagsorden da Tesla lanserte sin Model S allerede i 2013.

Da opplevde eierne av bilen at den tapte strøm når den sto over tid. Dette fikk kallenavnet «Vampire drain».

Bilen er sjelden fullstendig avskrudd

Tapet kommer i hovedsak av at bilen sjelden er helt fullstendig skrudd av. Moderne elbiler som står parkert er i en form for dvale, hvor bilen ofte er tilkoblet nettet og dermed kan «vekkes» av kommunikasjon med apper og servere. Jo oftere bilen vekkes fra dvalen for å gjøre et eller annet, jo større blir tapet.

I dag har de fleste elbiler appstyring og dermed liknende utfordringer som Model S «innførte» tilbake i 2013.

En prosent forsvinner per døgn

Graden av tap vil variere fra produsent og modell på elbil, men det vil være normalt å forvente at én prosent forsvinner per døgn den står parkert.

Tapet kan være høyere eller lavere avhengig av hvilke funksjoner bilen din har som er påskrudd når du er borte fra den. Temperatur kan også påvirke tapet.

Dette kan bilen gjøre når den er skrudd av

Noe av det bilen kan finne på å gjøre når den står alene og kjeder seg, kan være å laste ned store og små oppdateringer av programvaren, samt rutinemessig sjekk av bilens systemer (inkludert kontroll og lading av 12-voltsbatteriet).

Kommandoer som du sender fra bilens app for å sjekke batteristatus, endre på ladeplaner eller lignende, vil også trekke strøm.

Noen funksjoner, for eksempel Teslas Sentry Mode (videoovervåkning av bilen), vil trekke ganske mye strøm.

Sjekk hvilke funksjoner du kan skru av

Når bilen er «våken» og tilgjengelig for elektronisk kommunikasjon vil den tappes mer enn når den «sover». Det kan derfor være lurt å undersøke om det er noen funksjoner du kan skru av hvis du trenger å spare strøm, og det er lurt å unngå å «pinge» bilen med ulike forespørsler.

Ha godt med strøm på bilen om du skal være lenge borte

Skal du være lenge borte fra bilen og den ikke er tilkoblet en ladeboks anbefaler vi at du har godt med strøm på bilen før du drar. Og om bilen for eksempel skal stå på en flyplass over lengre tid, så er det også aktører som åpner for at du kan koble til en normallader og bli stående der til du kommer hjem.

Når bilen skal stå over lengre tid anbefaler vi å stille inn bilen din til å stoppe ladingen på 80 prosent, slik at batteriet ikke blir stående fulladet for lenge, noe som kan ha negativ effekt på levetiden til batteriet ditt.

De siste nyhetene fra elbil.no