Hopp til innhold

Så lite strøm bruker elbilene

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

LADER SMART: Det blir stadig flere elbiler på veiene, men de bruker langt fra så mye av produsert energi som mange tror. Dessuten lader de fleste elbilister på natta når strømmen er billigst og belastningen minst. Foto: Espen Stensrud

Elbilene trekker 0,5 prosent av all produsert strøm i Norge. Mesteparten på natta.

Det er mange som har uttrykt bekymring for tilgang på strøm etter at salget på elbiler har skutt i været. Norsk elbilforenings fagavdeling har tatt et dyptrykk ned i tallmaterialet og regnet ut anslått strømforbruk fra elbilene i året som har gått. I utgangen av 2020 var det registrert 307.474 elbiler i Norge. De kjører i gjennomsnitt 13.000 kilometer i året. I våre beregninger har vi lagt inn 2 kWt pr. mil i forbruk i gjennomsnitt. Det kan høres lite ut, men de fleste elbiler er fortsatt små og energieffektive. Vil du vite hvordan du lader smart og billig? Sjekk det her.
De store elbilene som Audi e-tron, Jaguar i-Pace, Mercedes EQC og Tesla Model S og X utgjør fortsatt bare rundt 12 prosent av alle elbiler i dag. – Vi mener det totale forbruket ligger rundt 799,5 GWt i 2020, sier leder i Fag og rådgivning, Erik Lorentzen. – Det ligger noe usikkerhet rundt våre beregninger. Vi har blant annet utelatt forvarming av kupeen, og vi vet lite om batteriene er kalde eller varme når batteriene lades. Men dette får uansett bare utslag under de kaldeste periodene i året.

En halv prosent av forbruket

Det ble produsert 153,3 terawattimer (TWt) – altså 153,3 milliarder kWt i Norge i fjor, ifølge tall Teknisk Ukeblad har hentet ut fra Statkraft. Det vil si at om lag 0,52 prosent av strømmen som ble produsert i fjor, gikk til å lade opp elbilene. Tallene fra «Elbilisten 2020» viser dessuten at majoriteten av elbilister lader på kveld og natt når etterspørsel på strøm ellers i samfunnet normalt er lavest. Dette betyr at ladingen av elbiler gir lav belastning i strømnett. Det aller meste av ladingen skjer hjemme. Om lag 93 prosent av responentene svarte at de hurtigladet månedlig eller sjeldnere. Lurer du på hvor mye du betaler for strømmen? Sjekk vår ladekalkulator.