Se årets viktigste elbil-happening fra godstolen

Bildet er fra fjorårets Nordic EV Summit.

Nordic EV Summit 2019 skal strømmes direkte. Kronprinsen følger med fra salen – du kan følge med fra hvor du vil.

Torsdag og fredag denne uken samles rundt 900 deltakere på hotellet The Hub i Oslo for det stadig voksende eventet Nordic EV Summit for å dele kunnskap, diskutere og bygge nettverk. Bilbransje, politikere, ladeoperatører og elbilentusiaster fra 39 land er påmeldt arrangementet. I dag meldte Teknisk Ukeblad at de også kommer til å livestrømme konferansen, slik at alle elbilinteresserte kan følge med fra hvor enn de måtte befinne seg.  Det gjør du rett og slett ved å klikke her fra torsdag morgen klokken 9.15 og utover – så finner du det nok.

Ikke bare elbiler

Årets utgave av konferansen – den tredje så langt – blir den største hittil. Den har fått undertittelen «Planet Electric», noe som antyder at også temaspekteret er bredere enn vanlig. Her kan du se årets program. Nordic EV Summit er Nordens største konferanse for elektrisk mobilitet, og arrangeres av Teknisk Ukeblad i samarbeid med Norsk elbilforening, Nordic Energy Research og Sams. Årets konferanse vil slett ikke bare handle om elbiler, men blant annet også om anleggsmaskiner, tungtransport, ferger og elektrisk luftfart. – Den vil ta for seg elektrifisering av alt fra flytrafikken til jordbruk. Det handler ikke lenger bare om elbil, sier Christina Bu i Norsk elbilforening.

Fire hovedtemaer

Årets konferanse vil kretse rundt fire hovedtemaer:
 • Produksjon: Når elbiler blir mainstream trenger vi flere modeller og kjappere leveranser for å møte etterspørselen. Hvordan skal industrien makte å leve opp til forventningene, samtidig som det skjer på bærekraftig vis?
 • Lading: Mangel på ladepunkter er i mange markeder en vesentlig barriere for elbilismens fremvekst. Hvordan vil industrien sikre god tilgang på lading i by og land? Hvordan blir den tekniske utviklingen? Hvordan skal vi sikre tilførsel av nok ren energi når biler, trucker, tog, fly og ferger går elektrisk?
 • Forbrukerperspektivet: Hvem er dagens og morgendagens elbileiere? Hva er det som gjør at mange allerede velger elbiler, og hva stopper andre?
 • Den norske modellen: Norge har verdens høyeste elbiltetthet, og prosentvis flest solgte. Det politiske målet er at kun elektriske nybiler skal selges etter 2025. Norge er et lite land, men den norske elbil-modellen vekker fortsatt internasjonal oppmerksomhet.

Etisk batteriproduksjon

Også etiske dilemmaer ved produksjon av elbilbatterier, som ble et stort tema under fjorårets Nobelpris-utdeling, vil bli diskutert under konferansen: – Generalsekretæren i Amnesty kommer for å snakke om problemstillingene knyttet til batteriproduksjon. Dette er viktig å sette på dagsorden, ikke minst fordi vi får besøk av flere store bilprodusenter, sier Christina Bu. Christina Bu er forsiktig med å utnevne forhåndsfavoritter i programmet, men et innlegg hun er ekstra spent på, kan hun likevel røpe: – Jeg gleder meg til å høre fra Karl-Thomas Neumann, som er tidligere direktør i Opel og har jobbet i tradisjonell bilindustri hele livet. Nå jobber han i en start-up i California, som skal produsere små elektriske bybiler. Her er noen andre forventede høydepunkter fra årets program:
 • Jaguar Land Rovers toppsjef Ralph Speth.
 • Byton-sjef Carsten Breitfeld.
 • Porsche-direktør Barbara Vollert.
 • Nio-grunnlegger Lihong Qin.
 • Renault-direktør Eric Feunteun.
 • Ciceros forskningsdirektør Glen Peters.
 • Bloomberg-topp Colin McKerracher.
 • Klima- og miljøminister Ola Elvestuen.