Se video: Kjører Norges vakreste med elbil og campingvogn
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Er Norgesferie med elbil og campingvogn på slep knirkefritt? Det tester vi ut nå!
| Oppdatert
Sammen med familien er Elbilforeningens testsjef, Ståle Frydenlund, på Norgesferie med Polestar 2 og en Knaus 540 UE Silver Selection campingvogn på 1.500 kilo hengende bak.
I fjor tok familien Frydenlund/Leirvik en 225 mil lang rundtur i en fire år gammel Tesla Model X 90D med samme type vogn. I år er det ny bil, nye veier, nye destinasjoner og ikke minst nye muligheter for å sjekk ut ladekapasiteten langs vårt langstrakte land.
Vi tok en prat for å høre hva slags erfaringer de har gjort seg så langt på ferieturen.
Se video (under): Campingferie del 1!LES OGSÅ: 2.250 kilometers langtest med elbil og campingvogn– Morn på Vestlandet! Dere er ikke alene på veiene nå om dagen?
– Nei, men akkurat her ute har det vært overkommelig. Vi er nesten nesten overrasket over den gode trafikkflyten, sier Ståle Frydenlund på telefon.
Han og samboer Vibeke Leirvik og barna Vilde (10) og Rikke (4) har akkurat kjørt om bord i en ferge som skal frakte dem over Sognefjorden. De har kjørt over nydelige Gaularfjellet, og snart venter nok en fjellovergang – nemlig Vikafjellet – før det skal rastes i Voss.
LES OGSÅ: Her er 18 turforslag for elbil-ferien– Hva med forbruket?
– Akkurat nå har vi kjørt 17 mil. Det går fint på en oppladning på snirklete vestlandsveier med en snittfart på 56 km/t.
Dagsetapper på rundt 20 mil
– Høres veldig bra ut! Noen overraskelser underveis?
– Det er fascinerende å se hva du får igjen på vei nedover. Det bilen bruker av energi opp bakkene, får du igjen i form av regenerering ned igjen. Vi kjører fint 19 mil på en lading, og på helt flat vei kan vi nok greie 23 mil. Det er akkurat passe for en dagsmarsj. Dessuten vil jo ungene ha pauser jevnlig uansett.
STOR TEST: 140 mil med tre forskjellige biler med campingvogn– Hvordan er ståa når det gjelder ladekøer?
– I Lom var det hektisk. Det er den eneste plassen vi har opplevd ladekø, men det gikk heldigvis unna med en halvtimes venting. Normalt har vi en ladestopp hver dag, hvor vi lader opp til 80 prosent, og så fylles det opp med vanlig destinasjonslading på kvelden og natta der vi stopper. Det viktigste er at det finnes gode ladestasjoner med nok uttak.
– Ikke alltid enkelt å lade med campingvogn bak?
– Det er høyst variabelt. På noen hurtigladere kan du parallellparkere, som er en stor fordel. Men andre ganger må vogna kobles fra. Da kan imidlertid vogna brukes som pauserom. I Skei i Jølster kunne vi faktisk kjøre inntil ladestolpen fra baksida.
STOR TEST: 140 mil med tre forskjellige biler med campingvogn– Hvordan er Polestar 2 som trekkvogn?
– Det hele går svært så uanstrengt. Den tar hengervekt på 1.500 kilo og passer slik sett perfekt til vogna. Jeg har tidligere kjørt tilsvarende campingvogn med Tesla Model X, og denne er nok ikke like kraftfull som den. Men Polestar 2 er solid, det er mer enn nok kraft og jeg kjenner ikke så mye til vogna bak. Det handler egentlig mer om å porsjonere ut kreftene.
– Hvor går turen videre?
– Først skal vi til Voss, og så blir det Bergen og forhåpentligvis fiske i akvariet. Etter det blir det Sør-Vestlandet en tur. Så får veien bli litt til etter hvert den neste uka, kvitrer familien Frydenlund/Leirvik som koser seg på elbilferie med campingvogn.
– Så dette er ingen tålmodighetsprøve for familien?
– Nei, dette går veldig fint. Rett og slett helt herlig! istemmer samboer Vibeke.
LES OGSÅ: Her finner du 4 hyggelige dagsturer og omveier med elbil