Hopp til innhold

Tips til elbilferien – klar for å teste V2L? Stek vafler og kok kaffe med strøm fra elbilen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

NYMOTENS TEKNOLOGI: Elbilforeningens Karoline Haugland koker kaffe og steker vafler med strøm fra elbilen. Et adapter og at bilen kan sende strøm ut var alt som skulle til.

Elbilister flest er mest opptatt av å få strøm til bilen sin. Men på enkelte nye elbiler kan du også hente strøm ut. Vi la ut på piknik og testet.

Tidligere i år reiste Elbilforeningen på en lang elbiltur der vi først og fremst skulle teste om vi kunne gjennomføre en elbilferie uten å hurtiglade, men bare bruke destinasjonsladere der vi overnattet underveis.

Til turen fikk vi låne en Kia EV6, som er en av foreløpig nokså få elbiler som også kan sende strøm ut av bilen.

Og siden vi både var kaffetørste og vaffelsultne, og tilfeldigvis hadde med oss både kaffetrakter og vaffeljern, måtte vi jo teste ut denne muligheten i praksis.

Du kan se vår uhøytidelige video av seansen her:

Hårføner og krølltang

Ok, så veldig tilfeldig var det ikke, vi hadde faktisk planer om å teste ut teknologien skikkelig når vi først var på elbilferie med en bil som ga oss muligheten.

Foreløpig er det så langt vi vet bare Kias EV6 og Hyundais Ioniq 5 som har denne muligheten, i tillegg til 2022-modellen av MG ZS EV, samt nykommerne MG 5 Electric og MG Marvel R Electric.

Altså ikke så mange elbilmodeller så langt, men det er rimelig å anta at dette vil bli en standardmulighet for stadig flere elbiler i nær fremtid.

OM LITT ER KAFFEN KLAR: Vi plugget bare det medfølgende adapteret i bilens ladeport, og vips, så putret det godt i kaffetrakteren.

Egentlig hadde vi tenkt å ta med oss både en elektrisk grill, en elektrisk pumpe til å blåse opp alle badelekene vi heller ikke fikk skaffet oss, samt en hårføner så vi kunne tørke håret med strøm fra bilen etter all badingen.

For denne seansen nøyde vi oss med vaffeljern og kaffetrakter.

Trikset: Vehicle to Load/V2L

Hårføneren, samt en krølltang, fikk vi faktisk med oss, men det var så kaldt i fjorden at det ble ikke aktuelt med noe bad.

Uansett, å hente ut strøm fra elbilen lar seg nå gjøre ved hjelp av den såkalte vehicle to load-metoden, også kjent som V2L.

Vi destinasjonslader på elbilferie:

2000 km uten å hurtiglade – var det noen kunst?

Vi stoppet bilen ved Fjærlandsfjorden, en idyllisk fjordarm på nordsiden av Sognefjorden.

Der fant vi et praktisk benkebord og en utsikt som kunne ta pusten fra selv de mest rutinerte norgesvenner.

Så rigget vi oss til, vispet sammen vaffelrøre, fylte opp kaffetrakteren – og plasserte det medfølgende adapteret i bilens ladeport.

Dermed var det bare å fyre opp vaffeljernet.

Og ti minutter senere: kaffetrakteren. Men her går det selvsagt an å være lurere enn vi var …

Destinasjonslading på elbilferie:

Mellom bakkar, mammutar og berg – uten å hurtiglade

Burde hatt dobbeltstikk – minst

For hadde vi planlagt litt bedre, hadde vi selvsagt tatt med et dobbeltstikk og gjort begge deler samtidig.

Og hadde vi hatt med alt det andre elektriske utstyret vi la opp til, hadde vi kanskje trengt et helt grenuttak med fire-fem stikk.

Men nå stekte vi altså vaflene først, og så kokte vi kaffen. Og samtidig dokumenterte vi grundig hvor flinke vi var til å bruke elbilen som kjøkkenkrok:

DOKUMENTERT: Vi dokumenterer at vi har piknik ved brygga ved hjelp av elbilen. Og dokumenterer faktisk at vi dokumenterer det også.

Nesten litt for enkelt

Og vi kan jo røpe såpass, for de av dere som måtte lure:

Kaffe og vafler tilberedt via ren strøm fra Sognefjorden og vår elektriske feriebil, smakte helt på høyde med det aller beste vi har smakt på kaffe- og vaffelfronten!

– Det hele var jo nesten litt for enkelt, konkluderte vikarierende kaffeansvarlig og vaffelsteker Karoline Haugland, som i videoen ovenfor helt naturlig gled inn i rollen som en lett juksende Ingrid Espelid Hovig.

Alt mens Elbilforeningens to andre surrebukker var mest opptatt av å dokumentere mirakelet ved Fjærlandsfjorden.

Faktisk liker vi å tro at vi er de første som har utført et slikt elektrisk nybrottsarbeid i hele Sognefjord-området noensinne, men dette kan vi bare begrunne med en sterk, kollektiv magefølelse, og må på ingen måte tolkes som fakta.

– Neste gang er det sikkert varmere også. Og da skal vi få brukt både den elektriske grillen, hårføneren og krølltangen – og ikke minst få blåst opp de rosa badeflamingoene våre, konstaterer Karoline Haugland, Elbilforeningens nybakte mobile kjøkkensjef.

Les også

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!