Hopp til innhold

FIFA-sponsor Hyundai sender VM-oppdateringer rett til bilen: Hege blir pådyttet VM-skjermtid i Ioniq 5

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

UBUDEN «GJEST»: Slik så det ut på infotainment-skjermen i bilen til Ioniq-eier Hege Strand Karlsen. Foto: Skjermdumper fra eierens mobil.

Det er ikke lett å boikotte fotball-VM i Qatar. I hvert fall ikke om du som Hege Strand Karlsen kjører Ioniq 5.

De nyeste bilene på markedet har mye informasjon å by på via bilenes infortainment-skjermer, men ikke alt er like nyttig for sjåføren.

Det kan Hege Strand Karlsen skrive under på.

– Skjønte først ikke hva det var

Da Karlsen for noen uker siden var ute og kjørte, ble hun overrasket av at infotainment-systemet i bilen plutselig begynte å vise resultater fra fotball-VM mens hun kjørte.

Jeg skjønte ikke helt hva det var, men så kom jeg på at det kanskje var åpningskamp i VM i Qatar den dagen. Jeg følger gjerne litt med på kartet mens jeg kjører, og plutselig kommer det opp et nytt bilde. Man blir jo litt forvirret og mister fokus, sier Karlsen.

– Det ble en kjip situasjon, siden jeg måtte stoppe bilen og finne ut hvor dette kom fra. Jeg kan fysisk dra det vekk fra touch-skjermen, men bildet kommer og går etter hvert som andre kamper spilles, forklarer hun.

Se hva Hyundai Norge sier om dette lenger ned i artikkelen.

Slik får du lengre rekkevidde:

Elbil om vinteren

Har ikke bedt om det

Karlsen har hatt sin Hyundai Ioniq 5 siden februar 2022, men det er første gang hun har opplevd slike forstyrrelser under kjøreturen.

Ioniq-eieren tok kontakt med Hyundais kundeservice for å finne ut hvorfor dette dukket opp, og hvordan hun kunne få det vekk.

I en epost-utveksling med kundeservice viser Hyundai til at bilens innstillinger lar deg huke av for om du vil motta resultater for diverse idretter, som fotball eller basket.

Man skal dermed kunne velge selv.

IONIQ 5: Fotball-VM enten du vil eller ei. Foto: Jamieson Pothecary/elbil.no

Men det er ikke Hege Strand Karlsens erfaring. Hun finnes ikke sportsinteressert, og hevder at hun har sjekket at disse innstillingene har vært skrudd av hele tiden.

Dette opplyser hun om til Hyundais kundeservice, som deretter svarer følgende på engelsk:

«We deeply appreciate your feedback. We would like to inform you that the FIFA World Cup information cannot be deactivated or removed from the Infotainment system. Please note that it will disappear with the next regular software update after the competition has ended. We apologize for the inconvenience and appreciate your understanding.»

Elbilforeningens medlemsservice:

En storm av henvendelser etter prissjokket i Oslo

– Hva blir det neste?

– Det irriterende med saken er at dette er utenfor min kontroll. Det er informasjon jeg ikke har bedt om, og som i dette tilfellet dessuten er ganske kontroversiell, sier Karlsen til elbil.no.

Hun mener det er greit at tilbudet finnes for de fotballinteresserte, men skjønner ikke hvorfor dette tvinges på alle.

Over 28.000 hurtigladere i hele Europa:

Her kan du hurtiglade med Ladeklubben

– Personlig bryr jeg meg ikke om VM, men jeg ønsker uansett å boikotte Qatar-VM på grunn av menneskerettighetssituasjonen, konstaterer hun.

Nå lurer hun på hva som som dukker opp på skjermen i bilen neste gang.

– Det er ikke så sinnssykt farlig med noen fotballgreier fra Qatar på skjermen, men hva blir det neste? Kan skjermen i bilen ende opp med å bli en reklamekanal eller en politisk kanal? Dette har jo ingenting med bil og kjøring å gjøre, avslutter Karlsen.

Hyundai Norge: – Ikke helt optimal kommunikasjon

Hyundai står som sponsor for VM i Qatar og har vært hovedsponsor for FIFA siden 1999.

Øyvind Knudsen, produkt- og PR-manager hos Hyundai Norge, sier til elbil.no at de har valgt å ikke markedsføre Qatar-VM aktivt i Norge.

Han gir følgende kommentar via e-post etter at elbil.no har vist ham Hyundais korrespondanse med Ioniq-eieren:

«Det kundeservice viser til her er at resultatene fra VM vil være tilgjengelige i sportsmenyen i infotainment-systemet frem til mesterskapet er slutt og systemet oppdateres. Det er imidlertid fortsatt slik at resultatene er i en egen sportsmeny, og at man fortsatt ikke automatisk får resultater vist uten å velge dette. I tillegg kan man velge å få resultatene vist i en egen split screen-visning på hjemskjermen. Fra skjermbildet du tidligere har sendt ser det ut til at det er denne split screen-visningen som også kundeservice her har vist til som medlemmet har fått opp. Dette er noe man selv kan fjerne ved å klikke på pilen på høyre side (vises på skjermbildet du sendte), slik at hele denne uttrekksmenyen, eller widgeten om man vil, ikke vises. Man kan velge å ha en rekke forskjellig innhold i denne uttrekksmenyen, ved å swipe opp eller ned.

Det ser dessverre ikke ut til at kommunikasjonen med kundeservice for Bluelink har vært helt optimal her, og det kan virke som om det har skapt noen uklarheter.»

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også