Hopp til innhold

Skal du til Sørlandet i sommer? Dyreparken tilbyr fortsatt ikke ladeparkering

BILFRITT: I Kardemomme-by er det bilfritt, men på parkeringsplassene til Dyreparken er det ikke mulig å lade, selv om en stadig større andel av de besøkende kjører elbil. Foto:
Adam Read@Visit Sørlandet

Dyreparken i Kristiansand tilbyr fortsatt ikke ladeparkering for besøkende med elbil. Her viser vi deg alternative lademuligheter i området.

Elbilforeningen har i flere år etterspurt ladetilbud for besøkende i fornøyelsesparker og andre turistdestinasjoner, senest i fjor:

Elbil.no har sjekket ladetilbudet ved de norske fornøyelsesparkene:

Vi strømmer til slike i sommer – her får vi strøm

Vi har spurt Dyreparken om status før årets sommersesong. I en e-post skriver markeds- og kommunikasjonsdirektør Anniken Bjørnstad Schjøtt:

– Vi har ikke gjort endringer fra tidligere år. Vi disponerer i dag om lag 4000 parkeringsplasser, og det vil derfor være ressurskrevende å skulle investere i lademuligheter til en stor nok andel av plassene til at folk vil føle en sikkerhet for å få ladet.

Anbefalingen fra Dyreparken er fortsatt å bruke hurtiglading i umiddelbar nærheten av parken.

– Nytt av året er at Tesla også har åpnet en ladestasjon i umiddelbar nærhet. I tillegg til alle de andre aktørene, så opplever vi at ladetilbudet godt. Vi får henvendelser om lading fra våre gjester, men opplever i stor grad at gjestene aksepterer at de må lade i nærheten.

Mer av dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff og fordeler rett inn i innboksen!

Kunne begrenset ladekøene i høysesong

Elbilforeningen mener at ladeparkering er et viktig supplement til hurtiglading, fordi det kan begrense ladekøer, særlig i høysesongene.

– Det er enklest for elbilistene å lade mens man uansett står parkert. Belastningen på lokalt strømnett blir også mindre med jevn lading over tid i stedet for utstrakt bruk av hurtiglading i ferier, sier Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen.

Typiske turistdestinasjoner som Dyreparken er perfekt for ladeparkering der du lader elbilen over en hel dag mens du likevel står parkert, mener hun.

Ifølge parkeringsdirektivet §35 som kom i 2018, skal alle med vilkårsparkering tilby ladeparkering på et tilstrekkelig antall parkeringsplasser.

Vilkårsparkering betyr at man tilbyr parkering mot betaling eller andre vilkår som for eksempel tidsbegrensninger eller liknende.

Parkeringsdirektivet har også en begrensning på kravet om ladeparkering på opptil seks prosent av parkeringsplassene.

Så i Dyreparkens tilfelle med 4000 parkeringsplasser, vil de måtte maks etablere lading på 240 av dem. Færre om det ikke er behov for så mange og flere om de selv ønsker det.

Sykehusene i Møre og Romsdal fikk for eksempel pålegg av Parkeringstilsynet om å etablere ladeparkering etter press fra Elbilforeningen:

Sykehus pålagt å tilby elbillading

Hurtiglading mens vi venter

Mens vi venter på at Dyreparken skal tilby ladeparkering for en stadig større andel av sine besøkende som kjører elbil, er altså hurtiglading alternativet. Her er alternative ladestasjoner i nærheten av Kristiansand:

I Sørlandsparken er det flere valgmuligheter med hurtigladestasjoner fra Mer, Circle K og Tesla.

Like før Dyreparken østfra har Recharge ladestasjoner på Esso Kjuttaviga og IKEA Sørlandet.

Vestfra har Recharge en hurtigladestasjon ved YX Håneskrysset.

Kristiansand sentrum har hurtiglading

I Kristiansand sentrum ved togstasjonen har ladeselskapet Kople nylig oppgradert sin hurtigladestasjon. Etter oppgraderingen er det nå åtte lynladere med opptil 200 kW.  

Skal du til Danmark med danskebåten fra Kristiansand i sommer, kan du for eksempel hurtiglade på Kristiansand stasjon før du kjører om bord.

Ladeparkeringer finnes i sentrum

Skal du besøke Kunstsilo, Aquarama badeland eller andre turistdestinasjoner i Kristiansand, kan det passe best å lade mens du står parkert.

Kristiansand kommune tilbyr lading på gateparkering i sentrum.

Ladeselskapet Kople drifter de rundt 100 ladeparkeringene til kommunen. Der kan du bruke både Elbilforeningens ladebrikke for å starte og betale for lading.

Men husk at parkeringsavgift kommer i tillegg og at mange av ladeparkeringene har en tidsbegrensning på 3 timer på dagtid.

Mange parkeringshus og hoteller tilbyr også ladeparkering, men ofte bare et par plasser. Så du kan slite med å finne ledig plass i høysesongen.

Husk dessuten å flytte elbilen din til en vanlig parkeringsplass når du har ladet ferdig.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også