Full utslippsfri rulle: – Å kjøre denne bilen er markedsføring i seg selv!
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
På Mortens Kro har man lenge vært miljøbevisst. Nå skal kroa levere catering i sine nyanskaffede ID. Buzz-biler.
Den veletablerte kroa i Nittedal har servert tradisjonsmat og levert catering siden 1965.
Her var man tidlig ute med miljøengasjement og ønsker å ta samfunnsansvaret på alvor.
Bruk av elbiler er ett av flere grep de har tatt for å bli en mer klimavennlig restaurant.
Mortens Kro har allerede fått Debio-merking, er sertifisert miljøfyrtårn-bedrift – og nå får de snart svanemerking.
Engangsbruk bannlyst
Akkurat det er en aldri så liten bragd.
Per i dag kun er det kun to andre frittstående spisesteder som har fått Svanemerket – restauranten til Nordfjord hotell i Nordfjordeid på Vestlandet og Restaurant Anno1648 på Sundvolden Hotel like ved Hønefoss.
I mange år har ledelsen og staben ved Mortens Kro, som i dag teller et sted mellom 45 og 50 årsverk, jobbet bevisst med med å bli en miljøvennlig kro. Blant annet ved å unngå unødig plastemballasje.
– Hos oss er engangsbruk bannlyst, sier daglig leder Ulf Overå.
Han forteller om bevisst satsing på å redusere matsvinn, at de bruker matsvinn-appen To Good To Go for å unngå å kaste mat, at kaffen de serverer er økologisk, og at det på menyen er stadig mer kortreist og økologisk mat.
Og selvsagt er alle de seks bilene bilene de bruker til å hente varer og leverer catering med, elektriske.
– Fossilbil aldri noe tema
De har lenge hatt to Nissan E-NV200. Nå har de nettopp anskaffet tre ID. Buzz, og den fjerde er på vei.
– Det er jo ikke den billigste bilen, men vi tenker markedsføringseffekten ved å kjøre en bil nesten ingen andre i bransjen har, veier opp. Å kjøre den bilen er jo markedsføring i seg selv, sier Overå.
Han mener det er helt opplagt at bilene de bruker skal være elektriske.
– Å velge fossilbil var aldri noe tema.
Ulf Overå mener det også er et konkurransefortrinn å tilby lading for kundene. I dag har de to ladere for egne biler, og to for gjester.
– Stadig flere kjører elbil og velger å stoppe steder der du kan lade, mens du spiser. Vi så tidlig at det var et fortrinn med mulighet for lading hos oss.
Ettersom de først og fremst leverer catering i nærområdet, er ikke rekkevidden noe problem for Morens Kro.
At det å satse på elbiler, økologiske matvarer og vegetaralternativer på menyen er en investering de vil tjene på, er Overå ikke i tvil om.
– Vi må jo følge med i tida, og vi merker at folk er mer miljøbevisste.
Kriterier for Svanemerket:
- Servering av bærekraftig mat som belaster miljøet mindre. For eksempel skal det tilbys vegetarisk mat, gjerne bruke lokalproduserte råvarer og unngå truede fiske- og sjømatarter.
- Palmeolje kan ikke brukes i frityren.
- Servering av en høy andel økologisk mat og drikke.
- Energi- og CO2-reduserende tiltak for å begrense klimabelastningen.
- Effektiv bruk av vann.
- Effektiv kildesortering.
- Forebygging av matsvinn.
- Forbud mot engangsartikler i daglig servering.
- Strenge miljøkrav til engangsartikler for catering, take away og fast food.
- Bruk av miljømerkede produkter til daglig rengjøring, oppvask, og tekstilvask.
- Bruk av en rekke miljømerkede produkter og tjenester.
- Opplæring av de ansatte, så alle blir engasjert i miljøarbeidet.
Bli medlem!
Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!