Produksjon og gjenvinning av batterier skal bli "grønnere": Avtale i Brussel om ny batterilov
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Batteriproduksjon i Europa skal bli mer bærekraftig og ha høyere krav til gjenvinning.
Sent i forrige uke publiserte det tsjekkiske formannskapet i EU på Twitter at EUs ministerråd og Europaparlamentet har inngått en avtale om en ny europeisk batterilov.
Måle, rapportere og etter hvert redusere
Den nye loven betyr blant annet:
- At alle batteriprodusenter skal måle og rapportere (og fra 2027 redusere) karbonutslipp av alle batterier på det europeiske markedet, uansett hvor de er laget.
- Økt fokus på resirkulerbar batteriproduksjon og gjenvinning. Følgende krav om gjenvinning av batterier settes: Litium 80 prosent fra 2031, nikkel 90 prosent fra 2027 og kobolt 90 prosent fra 2027. Nye batterier som produseres skal delvis inneholde gjenbruksmaterialer.
- EU vil sikre at batterimaterialene ikke kan knyttes til menneskerettighetsbrudd eller skade på miljøet.
EU legger opp til at Europa skal være selvforsynt med batterier allerede i 2027.
Viktig politisk avtale i EUs «green deal»
I en pressemelding løfter EU kommisjonen frem at denne nye loven er et viktig skritt på veien mot EUs energiomstilling.
Dette er ifølge dem «en viktig avtale under European Green Deal, som fører frem både den sirkulære økonomien og nullutslippsambisjonene til EU ved å gjøre batterier bærekraftige gjennom hele livssyklusen fra innkjøp av materialer til innsamling, resirkulering og gjenbruk», skriver EU-kommisjonen.
Og dette vil bety mye for overgangen til grønn energi, ifølge EU:
«I dagens energikontekst etablerer de nye reglene et viktig rammeverk for å fremme videreutvikling av en konkurransedyktig bærekraftig batteri-industri, som vil støtte Europas overgang til grønn energi og uavhengighet fra drivstoffimport.»
Bli medlem!
Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!