Hopp til innhold

Sier ja til lav moms, men nei til subsidier: Én av fire vil revurdere elbil med regjeringens forslag

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

SKEPTISK: − Hvis én av fire velger fossilbil fremfor elbil, når vi ikke klimamålene, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.

24 prosent av alle som vurderer å kjøpe bil sier det blir mindre aktuelt for dem å velge elbil hvis regjeringens forslag til ny avgiftspolitikk får gjennomslag.

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett at man i 2023 innfører full moms på elbil og kompenserer momskostnaden for bilens pris opptil 500.000 kroner gjennom en støtteordning.

I en befolkningsundersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Norsk elbilforening, sier 24 prosent at elbil blir mindre aktuelt dersom regjeringens forslag blir en realitet.

− Hvis én av fire velger fossilbil fremfor elbil, når vi ikke klimamålene. En bil lever i nesten 20 år. Politikerne må sikre at folk velger nullutslipp slik at vi unngår store unødvendige klimagassutslipp, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening. 

Revidert nasjonalbudsjett:

Full moms og subsidier: – Ubegripelig dårlig idé

Vil heller ha lav moms enn subsidier

Elbilforeningen er enig i at med en elbilandel på over 80 prosent i nybilsalget, er tiden kommet for å starte en forsiktig innfasing av moms på elbil.

− Det er likevel helt sentralt at politikerne skjønner hvilken strategi som har skapt den norske elbilsuksessen. Det er ikke en subsidieordning, sier Bu.

Elbilforeningen mener resultatet av spørreundersøkelsen er en advarsel til politikerne.

− Bilkjøpere påvirkes av hvordan man innretter kjøpsavgiftene på bil, og elbilsatsingen går ikke av seg selv. Det er jo nettopp dette den norske suksessoppskriften på elbil har vist. Selv om man nå vil starte å fase inn moms, må man holde fast med strategien og være forutsigbar, sier Bu.

Elbilforeningen om moms og subsidier:

Derfor er regjeringens forslag til ny elbil­­politikk uklokt

Ønsker forutsigbar politikk i årene fremover

Elbilforeningen har advart mot å bytte til en subsidieordning, fordi den vil være lite bærekraftig og dessuten sårbar for rask og uforutsigbar nedtrapping i årene som kommer.

Elbilforeningen peker isteden på å gradvis og forsiktig starte innfasing av moms på elbiler fra 2023.

Dette kan enten skje ved å fase inn moms på de dyreste elbilene, eller å fase inn en flat lav momssats på maksimalt fem prosent på alle elbiler.

− Elbilforeningen ønsker i tillegg en plan for hvordan moms på elbil vil være i årene framover. Denne planen kan knyttes til utviklingen i elbilandel i nybilbilsalget, for slik å sikre sammenheng mellom virkemiddelbruk og klimamål, sier Christina Bu.

Informasjon om undersøkelsen

  • Undersøkelsen er gjennomført av Opinion på vegne av Norsk elbilforening.
  • Undersøkelsen er en representativ befolkningsundersøkelse blant nordmenn over 18 år.

Les også

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også