Hopp til innhold

Danmark sikrer kortbetaling på hurtigladere: – Får til noe elbillandet Norge ikke har klart

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

STADIG DEILIGERE I DANMARK: Nå sørger danske politikere for at det blir enklere og mer oversiktlig å hurtiglade i Danmark.

Snart får danske folkevalgte gjennom en lov som sikrer både kortbetaling og tydelig prisinfo på hurtigladerne.

I forrige uke sikret et bredt flertall i det danske parlamentet, Folketinget, en avtale som skal sikre følgende:

Veihjelp fra Viking

Kun kr 475,– for 12 måneder – uten egenandel.

Skal være som «å tanke på bensinstasjon»

Det danske Transportministeriet skriver dette om begrunnelsen for den kommende lovendringen på sin egen nettside:

«Oplevelsen af at oplade elbiler skal minde mindre om nethandel, men mere om at handle på en tankstation. Med aftalen bliver der opsat klare rammer for betaling – f.eks. skal man kunne betale med almindelige betalingskort på lynlandere – og der skal være klar skiltning af pris i kr. pr. kilowatt og prisen, som skal betales for den samlede opladning ved ladestanderen.»

Elbilferie i Norge, Danmark og Sverige

– Bare å gratulere

– Dermed får danskene til noe vi i elbillandet Norge foreløpig ikke har klart å få på plass, selv om det etter mye mas fra oss snart ser ut til å bli slik også her hjemme. Så dette er bra for danskene, og det er bare å gratulere, kommenterer Unni Berge, kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening.

Stortinget vil ha kortbetaling og enklere prising av hurtiglading 

Tanken bak de kommende lovendringene er å sikre bedre vilkår for elbilister, samt øke konkurransen mellom ladeoperatørene – men også å gi kommunene nye kort på hånden i det grønne skiftet.

I den samme avtalen legges det nemlig også opp til at kommuner og regioner skal få muligheten til å bli med på å finansiere ladestasjoner på deres egne arealer, men de vil bare kunne gjøre det der markedet selv ikke klarer å sørge for at det blir bygget ut hurtigladere:

«Det kan både være i dele af en by eller ude i landdistrikter. Kommunal medfinansiering bliver mulig inden for nogle klare rammer og gælder indtil videre frem til og med 2024», skriver Transportministeriet.

Det nye lovverket forventes å tre i kraft 1. april til neste år.

Les også

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!