Hopp til innhold

Test av Peugeot e-208 GT: Hvis bare Peugeot kunne lage GTI-er igjen

FRISK: Det er sjelden undertegnede føler behov for å si så mye om design, men e-208 får pluss for vellykket utseende. Men det mangler litt under skallet. Hva om Peugeot hadde tatt skrittet fra GT til GTI igjen? Foto og video: Ståle Frydenlund / elbil.no

Den vekker oppmerksomhet i gul drakt, men markedet bryr seg likevel lite om nylig oppdaterte Peugeot e-208 GT. Med god grunn?

I testen ser vi på

Agueda Yellow er navnet på lakken, som er ganske mye friskere enn det meste vi ser på norske biler. Ny av året er den også, og henspeiler – som forgjengeren Faro – på en portugisisk by.

Til tross for at den er liten, er den høyst tilstedeværende. Og fargen lever med været.

Men vi finner Peugeot e-208 GT først på 46. plass på lista over de mest solgte elbilmodellene i år, med kun 157 eksemplarer i år (pr. 23. juni).

GULT NOK: Snakker vi glemt perle eller fortjent glemsel for den oppdaterte 2024-modellen?

Peugeot e-208 – oppsummert:

Pluss

  • God sommerrekkevidde
  • Overgikk ladeforventning i sommervær
  • Godt balanserte kjøreegenskaper

Minus

  • Mangler forvarming før hurtiglading
  • Kan ikke trekke tilhenger
  • Relativt dyr

Friskt interiør

Friskt er også interiøret, som er til forveksling likt det vi fikk se da e-208 ble lansert våren 2020:

I denne godt utstyrte GT-varianten – som faktisk er den eneste som tilbys i Norge – finner vi alcantara i setene og myke overflater.

Og fine kontrastsømmer i dashbordet. En helt åpenbar premiumflørt, og den funker.

Mye er tiltalende. Men det synes også godt på prislappen.

FIN INNVENDIG: Sittekomforten er god, og det er slett ikke vanskelig å finne seg til rette her. Rattet kan justeres i dybde og høyde, men de elektrisk justerbare setene mangler korsrygg- og knehasestøtte.

Infotainmentet henger dessuten ikke helt med i 2024, til tross for oppgraderingene som er gjort siden modellen ble lansert.

Pluss for trådløs tilkoblíng av Apple CarPlay / Android Auto, men noen ganger tar prosessen uforståelig lang tid.

Verdt å nevne er også at Peugeot-appen slett ikke er den beste i klassen, men den gir det mest nødvendige av informasjon.

SKJERMER: Berøringsskjermen i midten er ti tommer stor, mens instrumentpanelet har sju tommer å skilte med.

At muligheten til å speile mobiltelefonen er på plass trådløst, dog med tidvis treg tilkobling, demper ulempen ved at bilens infotainment-opplegg ikke er av beste merke.

Men det skal sies at det er betydelig forbedret siden det første forsøket i 2020.

Overgikk WLTP-rekkevidde

Med sommerlige temperaturer og tørr veibane fikk oppgraderte Peugeot e-208 et strømforbruk på 1,2 kWt/mil langs vår faste testrunde.

Det tilsvarer godt og vel bilens oppgitte WLTP-rekkevidde på 410 kilometer.

Energien kommer fra en noe større batteripakke enn den vi testet våren 2020.

300 METER: Snaut halvveis på vår velkjente landeveisrunde passerer vi det høyeste punktet, 300 meter over havet. Peugeot e-208 overleverte mot WLTP-rekkevidden, runden sett under ett.

Økningen gir snaut fem kilowattimer ekstra tilgjengelig til kjøring, altså 51 mot drøyt 46.

Det tilsvarer omtrent fire mil ekstra rekkevidde, eller 40 kilometer.

Aviloo-boksen, som er mest kjent for å sjekke batterihelse på elbiler, er med også på denne testen både under forbruksmåling og ladetest.

Derfor er det ikke behov for å kjøre bilen tom for å få en indikasjon på hvor stor «reservetank» bilen har når bilen indikerer 0 prosent på instrumentpanelet.

Vi gjentok øvelsen to ganger i denne langtesten, og mye tyder på at du har 1,5 prosent batterikapasitet igjen når 0 prosent kommer til syne.

Det tilsvarer cirka 5-6 kilometer til å redde deg inn til nærmeste hurtiglader.

Test av Peugeot e-208 GT: Lader kvikkest i klassen

Hva med en GTI-versjon, Peugeot?

Batteripakken utgjør forresten 340 kilo av bilens matchvekt på relativt lette 1.455 kilo.

Det at den ikke er så tung, bidrar også til at e-208 GT har fine kjøreegenskaper.

Det som gjør at bilen ikke er så GT-kvikk som den ser ut, er at elmotoren over forakselen leverer 115 kilowatt eller 156 hestekrefter.

KJØRER BRA: Godt kompromisset fjæringskomfort og nokså direkte styrefølelse gjør at kjøreglede står igjen som en av de fremste kvalitetene.

0-100 skal gå unna på 8,2 sekunder. Den mindre interessante toppfarten, er 150 km/t.

Som fan av såkalte hot hatches en gang i verden – og eier av en 1985-modell Peugeot 205 GTI på slutten av 90-tallet – må jeg innrømme at det hadde vært kult om Peugeot hadde lagd en ordentlig GTI-tolkning av denne modellen.

Den har mye av det som skal til ellers. Forutsetningen er naturligvis at den ikke hadde blitt særlig dyrere.

GREIT: Bakerst finner du et bagasjerom på 309 liter. Det er verken større eller mindre enn det du kan forvente i småbilklassen. Under gulvet er det kun satt av plass til varseltrekant og litt annet småtteri.

Trang, men kan lastes godt

Med akselavstanden på drøyt 2,5 meter og total lengde på drøyt 4, er det ikke å forvente at det skal være enorm plass.

e-208 er registrert for fem personer, men i baksetet sliter jeg – på begrensede 175 centimeter over havet – med å sitte bak meg selv.

Test av KGM Torres EVX:

Primitiv barsking

Bakovervendt barnesete er det også bare å glemme med samme posisjon på førersete, mens det forovervendte går uten altfor mye klaging.

Konklusjonen er enkel: Barn har det best i dette baksetet, noe vi synliggjør i videoen øverst i denne testen.

Der er det som vanlig to Isofix-fester for barneseter, men i passasjersetet foran er det sløyfet. En lang rekke mindre elbiler har dette på plass.

FØRERSENTRERT: Med førersetet tilpasset egen høyde på 175 centimeter, blir det trangt i baksetet. Det sier en hel del om hva som skjer når høyere førere tar plass.

Nyttelasten er nesten overraskende bra: 380 kilo i tillegg til fører. Det er bra i en såpass liten bil. 70 av kiloene kan fraktes på taket.

Legger du ned baksetene (40/60-deling) øker bagasjevolumet til 1.106 liter.

Men e-208 kan dessverre fortsatt ikke trekke tilhenger. Noen få hundre kilo til småoppdrag burde vært mulig å få til.

VENSTRE: Peugeot e-208 har ladeporten bak på venstre skjerm. Det betyr at den kan lade enkelt på Teslas superladestasjoner uten å skape uorden i rekkene.

Raskere lading enn oppgitt

Et annet sted fart er av interesse, utover akselerasjonstall, er på ladestasjonen.

Toppfart her er ikke endret siden introduksjonen av førsteutgaven i 2020.

Maks teoretisk ladefart skal være 100 kilowatt (kW), men det skal vise seg at det er mulig å gå en håndfull prosent forbi dét tallet.

PÅ TOPP: 100 kilowatt (kW) er fortsatt oppgitt makseffekt, men vi så ytterligere litt i denne testen. 103 kW her, og 105 i den andre testen.

Ved ladestart er det 17 grader i lufta, mens den gjennomsnittlige temperaturen i batteripakka ligger på 20 grader. Dette temperaturnivået gir gode forutsetninger for bra ladefart.

Vi gjør unna ladetesten under optimale forhold og bruker en snau halvtime på å fylle opp batteriet fra 10 til 80 prosent.

Det er faktisk bedre enn Peugeot selv oppgir.

Men det er samtidig verdt å merke seg at Peugeots elbilmodeller til nå mangler mulighet til å forvarme batteripakken før hurtiglading vinterstid.

Ladefarten i kulde blir dermed langt svakere enn de helt greie tallene vi registrerte i denne testen.

Ladeeffekten holdt seg på opp mot 80 kW fram til vi passerte 50 prosent, som var det mest optimale intervallet. Deretter avtok ladefarten gradvis.

Hele strekket fra 9 til 90 prosent tok forresten 39 minutter, og tilførte 43,7 kilowattimer.

JEVN: Betongkulissen i bakgrunnen, Drammen sykehus, synger på siste verset. Den nærliggende Recharge-hurtigladestasjonen er imidlertid ganske ny, og Peugeot e-208 leverte omtrent som i det første forsøket.

I den andre testen (se grunnlagsdata) startet ladingen ved tre prosent gjenstående batterikapasitet. Selv om det var noe varmere i lufta, gikk det litt roligere for seg i intervallet 40-80 prosent.

Deretter var det helt likt. Gjennomsnittseffekt på drøyt 67 kW er greit for så lange ladeforløp (10-90 prosent).

Men det er, som ladekurvene viser, fortsatt slik at hurtiglading av elbilene fra Stellantis er mest effektivt fram til 60-70 prosent.

Om du har nok til turen videre ved dette nivået, er det best å kjøre videre.

I denne ladekurven har vi sammenlignet den første e-208-ladetesten med et par aktuelle alternativer, med tilsvarende eller noe større batteripakke.

Som kurvene viser, kommer e-208 godt ut av denne sammenligningen.

Konklusjon: Prislappen er en utfordring

GT-utgaven er den eneste som tilbys av e-208 i Norge. Den starter på 355.000 kroner.

Blant standardutstyret finner vi automatisk nødbrems, fartsholder, filholderassistent, skiltgjenkjenning og tretthetsvarsling og Full LED-frontlys med fjernlysassistanse. Det er omtrent som forventet.

SJARMERER: e-208 sjarmerer med sitt ytre, men prislappen er mer enn drøy å svelge. Med noen grep kunne interessen for denne modellen trolig økt betraktelig.

Varmepumpe er også ganske obligatorisk i 2024, men det er som nevnt skuffende at det ikke er mulig å forvarme batteripakken på vei til en hurtiglader vinterstid.

På testbilen finner vi i tillegg panoramatak, størst ombordlader (11 kW), 360-graders kamera, adaptiv fartsholder og Peugeot i-Connect.

Da er vi på snaut 382.000 kroner. Med vinterdekk på toppen ender det hele på over 400.000 kroner.

I det sjiktet er det tøff konkurranse i dagens marked, også med vesentlig større biler, som selges til bortimot tilsvarende pris.

Dessuten ser denne Peugeoten kvikkere ut enn den er.

Dersom Peugeot heller hadde kalt denne modellen GTI, og lagt til det lille ekstra av ytelser for å leve opp til etternavnet – med en prislapp som i hvert fall ikke er høyere – kunne e-208 virkelig skilt seg ut i mengden.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også